Thursday, May 4, 2017

Head lemmikloomade omanikud!

Saabuv kevad ja päikesepaistelised ilmad tekitavad meil kõigil suurema tahtmise olla värskes õhus ning teha tervisesporti, niisama ilma nautida ja jalutada oma lemmikuga.
Tundes ise oma lemmikut unustame tihtipeale väga tähtsa tõsiasja – koera käitumine erineb inimese omast. Kõigile inimestele ei meeldi koerad, eriti võõrad koerad, kes omapead tänaval hulguvad.
On inimesi, kes koeri lausa paaniliselt kardavad ning pole üldse oluline, kui sõbralik see koer peremehe arvates olla võib. Ka sellistel inimestel on õigus rahulikult tänaval kõndida.


Koeraga jalutamisel peab loom alati olema rihmastatud!

Lahtiselt ringi jooksev koer võib ootamatult ehmatada: laps, kes mängib ja satub järsku kokku võõra koeraga, võib tahtmatult teha selliseid liigutusi, mis koera meelest on ähvardavad ning alati hästi käitunud koer võib hetkega muutuda agressiivseks ning rünnata.

Miks ei tohi koera omapead ringi jooksma lubada?
1. See on seadusega keelatud. Enamiku, tõenäoliselt aga kõigi omavalitsuste koerapidamiseeskirjades on punkt, mis keelab koertel omapead avalikes kohtades ringi joosta. Ilma omanikuta leitud koera võib kinni püüda ja viia varjupaika. Tema sealt välja lunastamiseks peate maksma püüdmise ja hoidmise kulud.
2. Kui koer jääb auto ette ja auto vajab remonti, peab selle kinni maksma koeraomanik.
3. Kui koer ründab tänaval võõrast koera või inimest, peab omanik hüvitama kahjud, lisaks tuleb koer tõenäoliselt n-ö magama panna. Rääkimata rikutud suhetest rünnaku ohvriks langenud naabritega.
4. Kõigile inimestele ei meeldi koerad, eriti võõrad koerad, kes omapead tänaval hulguvad. On inimesi, kes koeri lausa paaniliselt kardavad, ning pole üldse oluline, kui sõbralik ja nunnu see koer peremehe arvates olla võib. Ka sellistel inimestel on õigus rahulikult tänaval kõndida.
5. Lahtiselt ringi jooksvad koerad on väga tülikad oma koertega jalutavatele inimestele.

Korista alati oma looma järelt.
Selleks võta koeraga jalutama minnes kaasa väike kilekott, kuhu saad panna oma looma väljaheite ja selle hiljem prügikasti visata.
Kilekotikese looma väljaheitega saad visata kõikidesse Toila ja Voka aleviks olevatesse tavalistesse prügiurnidesse.
Väide, et meil puuduvad spetsiaalsed koerte väljaheidete kogumise kastid, ei ole piisav põhjendus lemmiklooma järelt mitte koristamiseks, kuna avalikke prügikaste tühjendatakse igapäevaselt ning on välistatud ebameeldiva haisu tekkimine vmt.

Registreeri oma loom loomaarsti juures ning võimalusel lase märgistada mikrokiibiga! Mikrokiip on kindlaim viis peremehe tuvastamiseks looma kaotsimineku korral.

Lase oma loom steriliseerida/ kastreerida! Siis on välistatud, et Sinu loom annab „panuse“ kodutute loomade arvu suurenemisele.
Koera või kassi kadumisel informeeri sellest vallavalitsust, kasuta sotsiaalvõrgustikke, nt facebook vmt; samuti külasta kodutute loomade varjupaika GreyDogs Kohtla- Järvel ( Metsa tn 3, 30328, Kohtla- Järve; www.greydogs.ee)

Lõpetuseks:
     Kohusetundlik loomapidaja vastutab oma looma käitumise eest- ta ei lase oma lemmikut omapäi hulkuma ja ringi jooksma, koristab alati oma looma järelt ning arvestab loomaga jalutades ja ka muul ajal, et tema lemmik ei häiriks kaaskodanikke!





No comments:

Post a Comment