Tuesday, October 6, 2020

Toila valla kohanimed said kaante vahele

 Augustikuu lõpupäevadel toimus Saka mõisas sarja ˮToila valla loodˮ XII raamatu ˮToila valla kohanimedˮ esitlus. Raamatu aluseks on Eesti Keele Instituudi murdearhiivi kohanimekartoteegi materjal.

Endistest Kohtla, Järve ja Voka valdadest on raamatusse mahtunud 2408 märksõna, nendest 2137 kohanime. Kohanimesid on üles märkinud Eesti tuntuim kohanimede ja nende tekkeloo uurija professor Endel Varep ja koduuurija Valev Meriste Toilast.

Valev Meriste koostatud Toila ja piirkonna nimekogu pälvis 1979. aasta murdekogumise võistlusel esimese auhinna. Valev Meriste poolt kogutud kohanimesid on Kohanimekartoteegi kogus 1816 sedelit, s.h. Toilast 1106, Valastelt ja Ontikalt 387, Pühajõelt 321. Enamus nendest on avaldatud raamatus. 

Kohanimede ülesmärkimisel nimesedelitele andsid omapoolse panuse 57 kohalikku keelejuhti. Raamatus on 468 lehekülge, teksti täiendab rikkalik fotomaterjal. Kõrvuti kohanimedega leidub raamatus mälestusi kohalikest elanikest, kohamuistendeid ja tõsielulisi sündmusi. Esmakordselt on avaldatud käsikirjalised tekstid Vabadussõja Järve ja Konju lahingutest, nähtuna selles osalenute ja pealtnägijate pilgu läbi. Samuti leiavad esmakordset käsitlemist, niipalju kui see on võimalik, Oru lossis asunud kunstiteosed ja nende saatus. 

Saame teada, et tänaseni lossipargis paiknev skulptuur ˮKolm graatsiatˮ pole sugugi see, millena teda tuntakse, vaid sootuks midagi muud. Mis nimelt, saab teada raamatust. Lugeja pilgu ette jõuavad esmakordselt fotodena nende asukohas pargis allikatel asunud Ferdi Sannamehe ˮNarcissosˮ ja Amanda Jasmiini ˮNeiu allikalˮ, fotod antiikskulptuuride koopiatest ˮDiana hirvegaˮ, ˮApollonˮ ja ˮVeenusˮ. Oma nime ja autori on saanud tagasi mitmed lossis asunud maalid.

Esitlusel näidati aastatel 1936-39 valminud kroonikafilme Oru lossist Eesti Filmiarhiivi ja Rootsi Eestlaste Liidu kogudest.

Teose koostas Toivo Haug. Raamatu väljaandmisele aitasid kaasa Kohaliku Omaalgatuse Programm, Toila Vallavalitsus ja mitmed annetajad. 

Kellel tekkis soov seda raamatut ka endale saada, neil palume kontakteeruda tel. 5343 7785 või e-mail toivoh@online.ee



.

No comments:

Post a Comment