Tuesday, April 24, 2012

Meie taks

Taks on väga populaarne koeratõug maailmas. Ta on tark, mugav, kaval. Taks on üks urukoera tõuge – väikesekasvuline ja madalajalgne. Takside suurust määratakse rinnaümbermõõdu järgi, mis on normaalsuurusel üle 35cm. Aias kaevab mutiaukudes, närib ettejuhtuvate taimede juuri, kisub need naksates katki, on ülepea mullane, talvel kaevab ka lumehangedes, nuhib ja nuusutab iga asja igal pool. 

Välimus on koomiline. Taksil on tugev luustik, jämedad käpad. Taksil on pikk pea ja pikk keha, kuid madalad jalad. Seetõttu ei tohi taksid treppidest hüpata, sest nad võivad ennast vigastada. Silmad on tumedad ja väljendusrikkad. Paljude meelest on taks eriliselt tark, aga iseloom tal lihtne ei ole. Mis on minu koerale omanepikemaajaliselt kodust eemal olles rõõmustab saabumise üle ja jookseb kõik toad läbi. Kui teda millegagi pahandada, näiteks jätta kuhugi kaasa võtmata või tõsta mõni asi ära kohta, kus talle väga olla meeldiks, siis ta solvub ja võib suvalistesse kangastesse, aga ka kotisangadesse ja muudesse kohtadesse auke närida. Kui temaga riielda, siis vaatab altkulmu ja teeb täiesti süütu näo. Aga ta ei ole ka kogu aeg pahas tujus. 

Mõnikord läheb ta täiesti hulluks – jookseb igast toast kiiresti läbi ja ei lõpeta vahepeal isegi siis, kui teda mitu korda keelatakse. Lõpuks viskab ta ikka pikali. Koer tahab palju suhelda, näiteks kui keegi arvuti taga istub või ajalehte loeb tahab ta ikka ja jälle sülle hüpata. Kui temast välja ei tehtagi, siis ta võib urisema hakata, aga kellelegi liiga ta sellegipoolest ei tee. Meie taksile meeldib söök. Üksnes toidu nägemine paneb tal keele üle suu tõmbama. Tema sööb kõike peale ravimite, mida tal vaja on. Ta leiab endale vajalikud tabletid üles isegi toidu vahelt ja sülitab välja. Pika proovimise peale sööb ta need millalgi ikka ära. Koeral on vahetevahel ka ülesöömise oht. Kõiki võõraid võtab vastu rõõmsalt – jookseb jällegi kiiresti tubade vahel ringi, nuusutab ning üritab käte vahelegi hüpata. Magamises on ta meister. Meeldib talle jalgade peal, vahel, kõrval magada. Ükskõik kus, peaasi, et jalgade juures. Mõnikord poeb õuest tulekul kellegi magaja käte vahele ja siis nuusutab ja lakub enda külma ja niiske keele ning ninaga tema nägu. Kui istutakse tihedalt kõrvuti, tahab ta inimeste vahele pugeda isegi siis, kui seal on väga kitsas.
Ükskõik mida ta ette võtab, seda peab ta saama!

Alo Pungas
6. klass
Toila Gümnaasium

No comments:

Post a Comment