Tuesday, April 24, 2012

Saame tuttavaks, Toila vallavolikogu esimees, Roland Peets!


  1. Oled põline Voka elanik? Miks Sa oled sellele kohale truuks jäänud? Mis Sind siin köidab? 
    Tegelikult olen sündinud Kohtla-Järvel ja keskkooli lõpetamiseni elanud Jõhvis. Peale ülikooli lõpetamist saime korteri Vokka, kuhu hiljem ehitasime päris oma kodu. Tänaseks oleme perega siin elanud nüüd juba natuke üle kolmekümmne aasta, kuigi meie elamu on vahepeal”kolinud” Konju külla. Ehkki olen tööl käinud ka kaugemal kui Jõhvi, olen ikka jäänud siia, sest siin on mu kodu, perekond ja sõbrad. Arvan, et sellist looduslikku mitmekesisust nagu meil (meri, Peipsi, Narva jõgi….) sa mujal Eestis naljalt ei leia ja muidugi omaette väärtus on siin piirkonnas kokkuhoidev eestlaste kogukond. 

Öeldakse, et me kõik tuleme oma lapsepõlvest. Millised väärtused oled Sina kodust kaasa saanud?
Ma arvan, et perekesksus, ausus, täpsus, usaldatatavus ja kindlasti ka ühiskondlik aktiivsus. 

Kus ja mida Sa oled õppinud? Mis tööd oled teinud?
1981.a. lõpetasin Eesti Põllumajanduse Akadeemia hüdrotehnika inseneri diplomiga ja töötasin Kohtla-Järve EPT-s maaparanduse jaoskonnas meistri, töödejuhataja ja jaoskonnajuhataja ametikohtadel. Alates 1992 kuni 2010 olin teenistuses piirivalves alates kordoni ülema asetäitja ametikohast kuni peadirektorini. Sellel perioodil läbisin ca 50 erinevat täiendkoolitust ja aastatel 2002 kuni 2003 EKJ Kõrgema Juhtkonna Erikursuse (Kindralstaabi kursus) Soome Kõrgema Riigikaitse Kõrgkooli juures. 

Mida pead elus oluliseks?
Ausust, eetilisust ja usaldust. Pean lugu inimestest, kelle kohta kehtib reegel, et kui mees andis sõna, siis mees ka peab sõna. 

Kuidas Sa puhkad? Meelistegevused vabal ajal?
Kindlasti on pere ja kodu koos aia ja grillnurgaga üks lemmikpuhkekohti. Lisaks laulan Kirderanniku kooris, käin purjetamas, jahil ja teen mõõdukalt tervisesporti. 

Oled värskelt Toila vallavolikogu esimehe ametis, aga volikogu tööga seotud ja revisjoni komisjoni esimehe tööd teinud juba mitu aastat. Kas valla juhtimine erineb kuidagi firma või mõne teise asutuse, organisatsiooni juhtimisest?
Tegelikult olin revisjonikomisjoni esimehe asetäitja. Juhtimine on ikka juhtimine - planeerimine,
tegevuskavad ja nende elluviimine. Juhitakse ju protsesse. Kuid erinevad on huvigrupid, kelle eesmärkidest lähtuvalt neid tegevusi tehakse. Volikogu ja valitsuse otsused peavad vastama vallakodanike huvidele ja ootustele ning olema läbipaistvad.

Kuidas Sulle tundub, kas volikogu ja vallavalitsus on valla arengut puudutavates küsimustes ühel meelel või pigem eriarvamusel?
Volikogu ja valitsus on olnud ikka ühel meelel. Eraldi küsimus on alati, kui palju ollakse valmis ära kuulama opositsiooni. Tänane koalitsioon ei otsi endale vaenlasi ega püüa ennast kellelegi vastandada. Meie esmane eesmärk on teha koostööd kõigi volikogu liikmetega, kedagi välistamata ja juhtida valda avatult ja läbipaistvalt.

Millised on volikogu prioriteedid praegu? Millised valdkonnad vajavad Sinu arvates enam tähelepanu ja rahastamist?
Üks tõsisemaid küsimusi on kindlasti tulude küsimus ressursimaksu võtmes. Head ajad saavad läbi ja tekib küsimus , kuidas edasi. Kindlasti on üks esmaseid ülesandeid kultuuri valdkonna infrastruktuuri arendamise kava, et valitsusel oleks, millest oma tegevuses lähtuda. Omaette teema on gümnaasium, ja lasteaed ning nende edasine areng.

Viimasel ajal on nö “kuum teema” gümnaasiumide reform. Mida Sina sellest arvad? Kas Toilas jääb gümnaasium alles?
Ma ei oska täna sellele vastata. Ma olen püüdnud kutsuda osapooli üles mõtlema laiemalt, mitte viskuma kohe barrikaadidele, mida pole isegi olemas. Otsustada saab siis, kui on tehtud põhjalik finantsanalüüs ja riik on oma otsused teinud. Kui me teame, mis midagi maksab, kust ja mille arvelt see tuleb , kas meie ja lapsevanemad oleme selleks valmis ning kas see on meie lastele tegelikult parim. Täna võibolla peaks hoopis põhihariduse peale mõtlema, et põhikoolilõpetajaid oleks nii palju, et vajaliku suurusega gümnaasiumi klassi komplekteerimisega raskusi ei tekikski.

Millisena näed Toila valda näiteks 5 aasta pärast? Mis võiks olla muutunud?
Näen valda kohana, kus on turvaline elada, lastel võimalik omandada konkurentsivõimeline haridus, olla aktiivne kultuuri- ja seltsitegevuses, kus on loodud piisavad tingimused puhkamiseks ja vaba aja veetmiseks. Vald, kuhu tahaks elama tulla ja kuhu tahaksid tagasi elama tulla ka meie lapsed.

Järgmised kohalike omavalitsuste valimised toimuvad juba pooleteise aasta pärast. Kas Sa näed ennast ka peale seda kohaliku elu juhtimise juures?
Murelikud vallakodanikud” on väitnud, et nüüd tuli võimule koalitsioon, kellel on isiklikud ambitsioonid. Tegelikult on minu elus karjääri tegemine toimunud minu otsesest tahtest sõltumata. Ma ei ole kunagi tahtnud Tallinna minna ja volikogu esimeheks saamiseks ei ole ma ka “särki rebinud”. Olenemata ametikohast on olnud minu eesmärk teha tööd põhjalikult ja hingega. Mis homme tuleb, seda näitab aeg.

Kellel on Toilas hea elada?
Tahaks ju, et kõigil. Oleme ju aastaringi avatud.

Aitäh!

No comments:

Post a Comment