Thursday, October 31, 2013

Tolm ja sõrmejäljed

16. oktoobril, pärast teist koolitundi, hakkasid 10. ja 11. klassi õpilased, Toila Gümnaasiumi poolt tellitud bussiga, sõitma Lääne-Virumaale.
Eesmärgiks külastada suurettevõtet ning osaleda kriminalistika töötoas. Kuna 10. klassi õpilased külastasid eelmisel õppeaastal Viru Keemia Gruppi, siis 11. klassi juhataja Katrin Pentel kontakteerus ning leppis kokku külaskäigu AS Kunda Nordic Heidelberg Cement Group tsemenditehasesse.

Kui vanem lehelugeja ehk mäletab, siis Kundaga seostusid omal ajal sealkandi tolmused õunapuud ning aknad, mis hommikul pestes mõne aja pärast jälle sama tolmused välja nägid. Võime kinnitada, et sellist tolmu Kundas enam ei ole. Tegemist on kaasaegse, keskkonnasõbraliku ettevõttega, mille toodang tsemendi ja klinkeri näol läheb peale Eesti paljudesse maailmariikidesse. Tegemist on ka väga pikaajalise ettevõttega, mis alustas tegevust juba 19. sajandil. Hetkel on ettevõtte tegevusvaldkonnaks ehitusmaterjalide tootmine ja transporditeenus, mida osutab Kunda kaasaegne sadam.

Kaitsekiivrid peas asusime Ülari Pai kannul ekskursioonile läbi tehase kõikide objektide tutvudes samal ajal kogu tootmisprotsessi ning selle etappidega. Läbisime vahemaid ühe tsehhi juurest teise juurde ronides üles ja laskudes treppidest, kord olles külmas siis jälle väga soojas. Saime teada, et kogu tootmisprotsess on tihedalt seotud keemia, füüsika ja matemaatikaga, 2/3 tehase toodangust läheb välismaale, enne tsemendi valmimist läbib see ahju temperatuuriga 1400-1450 kraadi ning tsemenditehase laborites töötavad keemia- või füüsikaalast kõrgharidust omavad spetsialistid, lihttöötajaid õpetatakse välja kohapeal, palk vastab eesti keskmisele. 


Kunda Tsemenditehase tootmisprotsessidega tutvutud läks sõit edasi Rakvere Politseimuuseumisse, selle külastuse leppis kokku 10. klassi juhataja Stella Müsler.
Muuseumis ootas õpilasi ees kriminalistika töötuba nimetusega: Uurimise all, mille käigus tutvustati lähemalt politseitöö ühte osa – kuritegude avastamist. Näidati vahendeid, millega politsei avastab kuritegusid. Tutvustati sõrmejälgede liike ning nende võtmise metoodikat. 


Õpilased püüdsid ise leida asitõendeid ning avastada seifivarguse ning, läbi fotoroboti koostamise, mõrva toimepanijaid. Meeskonnatööna arvati ära seifikood, milleks pidi olema vihjete lugemisel osav ja seda me õpilased olid!
Töötuba pakkus palju põnevust ning oma töölehtedes arvasid noored, et õppekäik Kundasse ja Rakverre läks korda!

Stella Müsler


No comments:

Post a Comment