Thursday, October 31, 2013

Vokka kavandatakse rehvide taastamise tehast

Ettevõte Polven OÜ soovib lühidalt tutvustada oma plaane ja selgitada erinevad küsimusi.
Oleme alustanud ehitus- ja projekteerimistöödega endise kolhoosi „Kaljurand“ territooriumil. Praeguseks on koristatud territoorium ja veetud välja palju jäätmeid, mis on olnud palju aastaid maa peal ning hoonete sees.

Lühidalt firmast. Polven OÜ on asutatud 1997.a. ja majandustegevus on jagatud kaheks – tütarettevõte Polven Foods OÜ on aktiivne toiduainetetööstuses ja kaubamärgi PolvenAuto all on rajatud alates 2006.a. Jõhvis Ida-Virumaa üks tuntumaid kvaliteetse autoteeninduse ettevõte.
Autoteeninduse arendamiseks on viimaste aastate jooksul rajatud uus kereremondikeskus autode värvikambriga, mille teenuseid kasutavad enamus piirkonna autoesindusi. Üks osa teenindusest on olnud ka rehvide müük. Firma omanik on enne teeninduse rajamist tegelenud ka ise rehvide impordiga Euroopast. Nendest kogemustest tulenevalt on ettevõtte omanikel ja juhtidel väga hea ülevaade nii kasutatud, kui uutest rehvidest. Paar aastat tagasi tekkis nõudlusest ja kvaliteetselt protekteeritud rehvide puudusest tulenevalt mõte uurida täpsemalt protekteerimise tehnoloogiaid, nende pakkujaid ja investeeringuid antud valdkonda.

Käesolev projekt kaasfinantseeritakse EL fondidest SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse abil. Eesmärk on vähendada lagunenud ja kasutusest väljalangenud jäätmetest põhjustatud keskkonnariske või negatiivset mõju keskkonnale, maastikule ja inimese tervisele. Teine aspekt tehase ehitamises on uute töökohtade loomine ja äri laiendamine. Esimeses etapis kavandame luua kuni 10 töökohta, edaspidi loodame pakkuda tööd kuni 20 inimesele.
Omanikud on viimase paari aasta jooksul uurinud Eesti ja naaberriikide vanarehvide turgu, vanarehvide protekteerimise võimalusi ja tehnoloogiaid. Lähiriikides on viimastel aastatel kasvanud nõudlus protekteeritud rehvide järele erinevates valdkondades – nii eraisikute kui ettevõtete seas. Ühelt poolt on kvaliteetselt taastatud rehvid kuni 50% odavamad kui uued samaväärsed kvaliteetsed rehvid, kuna toorkummi hind on pidevalt kasvanud. Samuti on taastatud rehvide kvaliteet parem kui odavate ja väikeste/vähetuntud Aasia tootjate rehvid, mis ei sobi Skandinaavia ja Euroopa kliimasse, eriti talvel.
Kui nn. vene ajal oli rehvide protekteerimine suhteliselt tavaline „käsitsi“, siis täna on Eestis vaid paar firmat, kes tegelevad vanade rehvide taastamisega. Tänased tehnoloogiad ja kasutatavad materjalid ei ole võrreldavad aastakümneid tagasi kasutatutega ja vanarehvide protekteerimine on muutunud täiesti keskkonnale ohutuks ja jäätmeid tekib minimaalselt. Seda tõendavad ka Keskkonnaametiga kooskõlastatud õhusaastenormid ja kättesaadud vastav luba, tehtud keskkonnamõju hindamine ja saadud jäätmeluba.
Esimesel etapil planeerime hakata taastama sõiduautode ja mikrobusside rehve, põhiliselt naastetud talvemustriga. Kõik rehvid kontrollitakse hoolega spetsiaalsete seadmetega enne taastamisprotsessi ja pärast seda. See tähendab, et iga rehv ei sobib taastamiseks ja meie tootmisprotsessi peaülesanneks on ohutus ja kvaliteet tarbija jaoks.
Infoks soovime lisada, et uuringud ja tootmisprotsesside jälgimine on näidanud, et rehvide protekteerimisel kasutatakse 5x vähem energiat, 3x vähem toorainet ja tekib 30% vähem CO2 kui samaväärse uue rehvi tootmisel. Selline sääst tuleneb olemasoleva karkassi kasutamisest.
Täname kõik meie kinnistu piirinaabreid, kellega oli hea meel kooskõlastada projektdokumentatsioon ja plaanid. See tegevus on meile väga oluline  ja oleme tänulikud, et saavutasime täieliku teineteisemõistmise.
Mis on seotud pargitsooniga ja Voka mõisaga? Meie plaanid on järgmised. Praegu lammutame endise elamu, kuna hoone tehniline seisukord ei vasta tänapäeval esitatavatele nõuetele ja käesoleval ajal hoone ei ole kasutuskõlblik – on avariiline, varisenud katuse ja seintega. Lähedal asuva hoone soovime renoveerida ja selleks on juba koostatud renoveerimiseskiisid.


Pääs parki läbi meie territooriumi on muidugi lubatud, aga palume prügi mitte maha jätta ja koertega jalutamisel jälgige hoolega oma looma.
Oleme viisakad teineteise vastu ja loodame edukat koostööd!

Lugupidamisega
Polven OÜ


No comments:

Post a Comment