Tuesday, December 1, 2015

MERI. MERI? MERI!

LAINE härdalt halastust noolib,
tema sõuab ning ei vali pooli,
merest keegi ei saa jagu,
kõik, mis meres - tema jagu.

Kõik need kilud soolavees,
kõik need näkid kaldavees,
kalurid, kes uppund vees,
laevad mere põhjas - vees.
On nad kõik nüüd mere jagu,
eal ei näe nad kalda nägu?

Kurjad lained laksutavad keelt,
meri ohvreid nõuab veel…
Aga LAINE, väike laine
tahab päästa mere mainet,
tema ainult seda soovib,
et meri ELUST rohkem hooliks.

Eliise Tamme TG 10. klass

30. oktoobril toimus Toila Gümnaasiumis maakondlik etluskonkurss “Meri. Meri? Meri!”, milles osales 41 etlejat üheksast Ida-Virumaa koolist. Etlejaid hindas žürii, kuhu kuulusid: Iivi Paumets (raamatukogu juhataja), Signe Ilmjärv (näiteringi juhendaja kogemustega saksa keele filoloog) ja Maire Aul (huvijuht).
Võisteldi neljas vanusekategoorias.
I kooliastmes oli võistlejaid 19. I koha sai Romet Linder Mäetaguse Põhikoolist, kes esitas M. Kesamaa “Lestalugu”(juhendaja Tiina Peenemaa), II kohale tuli Sinimäe Põhikooli õpilane Stella Koit (juhendaja Anneli Sabolotni). III ja IV koht läks jagamisele, žürii arvates olid võrdselt tublid Kevin-Martin Tammiste Kohtla-Nõmme koolist (juhenda Tiia Laanemäe) ja Mäetaguse Põhikooli õpilane Andero Trel (juhendaja Svetlana Pahk).
II vanuseastmes oli võistlejaid 14. I ja II koha suhtes ei olnud žürii algul sugugi ühel häälel ja ühel meelel, vaieldi selle üle, kas eteldi või näideldi, arutelu lõpptulemus kujunes järgmiseks: I kohale tuli Siim Pärss Kohtla-Järve Järve Gümnaasiumist (juhendaja Ülla Toomjärv), II koha pälvis Anett Marie Astok Toila Gümnaasiumist (juhendaja Katrin Kivimeister) ja III- IV koht läks taas jagamisele ning kahe Toila G tüdruku vahel, nendeks olid Arina Bogdanova (juhendaja Katrin Kivimeister) ja Johanna Tartlan (juhendaja Gerli Paumets).
III vanuseastmes oli 5 etlejat, võitjaks osutus TG õpilane Elo-Mari Truupõld (juhendaja Gerli Paumets), II koha sai Vadim Izmailov, III koha Vladislav Rjabinin ja IV koha Aleksandra Jegorova - need noored olid Narva Kesklinna Gümnaasiumist ja nende emakeel on vene keel (kõigi kolme juhendaja on Helle Kuldsepp).
IV vanuseaste koosnes ainult 3 õpilasest, kuid see-eest olid kõik väga tublid. I-II kohta jäid jagama kohalik neidis Eliise Tamme (juhendaja K. Kivimeister) ja Avinurme noormees Richard Sepajõe, kes juhendab ennast ise. Kui kohtade jagamine oleks olnud minu teha, siis need gümnaasiumi noored saanuks mõlemad esimese koha, sest nende tekstid olid väga professionaalselt ning kaasakiskuvalt esitatud. Väga hästi esines Kelly Peetsalu (III koht, juhendaja K. K), kes astus publiku ette esmakordselt.
Esinejad olid erineva tasemega: oli algajaid, oli kogemustega etlejaid, raske oli kindlasti venekeelsetel etlejatel. Väga meeldiva mulje jätsid Mäetaguse etlejad, nemad esinesid väga ausalt (ei mingit näitlemist), samuti olid neil toredad, huvitavad ja mahukad tekstid.
Üritus tervikuna jättis mõnusalt positiivse mulje, konkurssi aitasid ilmestada Anu Pungase laululapsed, üllatusesinejatena astusid üles Katrin Kivimeister, kes esitas luuletuse “ Sa valetad kogu kehaga…” ja direktor Riho Breivel, kes pani kõik saalisolijad oma pilli järgi laulma.
Selline tore ettevõtmine sai toimuda IVOL-i projekti toel, auhindadega toetasid meie üritust Toila SPA ja Pühajõe Puhkemaja. Imelised tänukaardid asjaosalistele kujundas Maire Aul ja kogu üritus sai pildile tänu Diana Žiltsovale (pilte saab vaadata meie kooli kodulehelt). Samuti aitasid aktsiooni korraldada Toila Gümnaasiumi õpetajad, õpilased ja töötajad – nende tänukiri on koolis autahvlil.
Suur tänu kõigile asjaosalistele!

Katrin Kivimeister


No comments:

Post a Comment