Tuesday, December 1, 2015

Rändav bioklass Toila Gümnaasiumis

30. oktoobril toimus Toila Gümnaasiumis Tartu Ülikooli ning Thermofisher Scientific UAB ühisprojekt “Rändav bioklass”, milles osales 24 gümnaasiumiõpilast. Olime selle ettevõtmise 52. kool, kellele tuli külla 9-liikmeline korraldustoimkond koos õpitoaks vajaliku laboritehnikaga. Meie 3. korrusel asuvasse keemiaklassi toodi mitmeid kaste, mille treppidest üles- ning alla tassimiseks olid abis meie tublid gümnaasiumipoisid. Korraldajad saabusid tund aega enne õpitoa ametlikku algust, et kõik valmis seada.
Ning siis…kitlid, kummikindad... Saadi vajalikud õpetussõnad seadmete ning tehnika kasutamiseks, tööjuhendid ning algas 4,5 tundi kestev laboritöö, mille põhiteemaks oli erinevate markerite põhjal DNA uurimine. Iga laudkond, kuhu kuulus 4 õpilast, sai omale eraldi juhendaja. Kogu tööprotsess oli haaravalt korraldatud, näiteks said õpilased end proovile panna täpsuspipeteerimise alal, nn. “pipeteerimise olümpial”, milles kõige paremaks osutusid Robert-Johannes Sarap, Kelly Peetsalu ning Mari-Liis Pärnits.
Osalejad jäid korraldusega väga rahule, enim meeldis, et kõik said ise praktiliselt tööd teha, väga rahul oldi sellega, et juhendajaid oli palju ning korraldajatel olid kõik vajaminevad vahendid endal kaasa toodud. Tihti ei ole meil õppetunde, kus kogu klass unustaks vahetunnid ära. Ainsaks pausiks sai 20 minutit kestnud söögivahetund. Korraldajad jäid samuti meie õpilaste innukusega rahule ning kõik osalejad said tunnistuse osalemise kohta. Loodame, et huvitav projekt jätkub ka tulevikus ning Rändav Bioklass külastab meid taas.


Anne Aia

No comments:

Post a Comment