Tuesday, November 8, 2016

Haldusreformist

Kui veel septembrikuu valla lehes rääkisime Toila vallavolikogu esimehega haldusreformist lootusrikkalt ja Roland Peets hindas ühinemisläbirääkimiste seisu heaks, siis tänaseks on olukord muutunud.

Peale seda, kui 20. oktoobril otsustas Jõhvi vallavolikogu lõpetada läbirääkimised Kohtla ja Kohtla-Nõmme vallaga ning jätkata ainult Toila vallaga, löödi „kaardid jälle segamini“. Selle peale lõpetas Toila volikogu omakorda läbirääkimised Jõhviga ning otsustas jätkata ainult Kohtla ja Kohtla-Nõmme vallaga.

„Toila seisukoht on olnud algusest peale ja on jätkuvalt, et liitujaid peab olema rohkem. Muidu jääb Toila hääl „hüüdjaks kõrbes“ ja meie saadikud ei saa kaitsta kohalike inimeste huve“, ütleb Roland Peets.
Kui Teet Enok süüdistab Toilat, et läbirääkimiste juhtimine võeti enda kätte ja Jõhvit on survestatud, siis Peetsi sõnul on asi tegelikult sootuks teine – pole kembeldud ei uue omavalitsuse nime ega sümboolika pärast, ühinemislepingus on terve punkt Jõhvi kohta. Kahju, et sellega pole põhjalikult tutvutud.

Kuidas siis edasi?
„Jätkuvad kolmepoolsed läbirääkimised. Kellelgi pole segavaid ambitsioone ja kolme omavalitsuse ühisjooned on need, et kõik peavad sümboolikast ja valla nimest olulisemaks teenuste säilimist, ühist energiat ja laiemat pilti sellest, kuidas koos edasi minna. Ühiselt on kokku lepitud, et uue omavalitsuse nimeks saab Põhjaranniku vald ning kuni uue sümboolika väljatöötamiseni kehtib Toila valla sümboolika ja Toila valla põhimäärus.“
27. oktoobril võttis haldusreformi Põhja-Eesti piirkondlik komisjon vastu otsuse, mis saadeti ka kõigile asjaosalistele. Komisjon on seisukohal, et Jõhvi, Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme vald moodustavad territoriaalselt kompaktse ja ühtse toimepiirkonna. Peale Jõhvi valla loobumist moodustub kolme valla vabatahtlikul liitumisel ~4800 elanikuga omavalitsus, mis ei täida haldusreformi seaduses sätestatud eesmärke ega miinimumsuuruse kriteeriume. See tähendab seda, et Põhja-Eesti piirkondlik komisjon esitab Vabariigi Valitsusele ettepaneku Toila, Kohtla ja Kohtla-Nõmme valla ühinemisel tekkinud omavalitsuse ühendamiseks Jõhvi vallaga.
Jõhvi kaotab tänu võimalikule sundliitmisele 1,3 miljonit ühinemistoetust ning lisaks tuleb oma eelarvest leida 200-300 tuhat eurot uue omavalitsuse käivitamiseks.
Ülejäänud kolm valda saavad oma ühinemispreemia, mis kolme peale kokku teeb veidi alla 900 000. Seda toetust saavad kõik vallad pärast liitumist kasutada oma territooriumil ja oma äranägemise järgi.
Roland Peets lisab veel, et kui Jõhvi tahab olla riigile tõsiseltvõetav partner ja regiooni keskus, siis peaks ta olema valmis ja huvitatud liituma väiksemate omavalitsustega.


Roland Peetsiga vestles Lea Rand

No comments:

Post a Comment