Tuesday, November 8, 2016

Tera siit ja teine sealt...

Suvepuhkuste järgne kohtumiste rõõm ja elevus on asendunud tähtaegade, kokkulepete majandamise virr-varriga. Õigemini on seegi aeg ümber saanud ja tekkinud süsteemsus, plaanipärasus ja teatud rutiin.
Tundub, et jutt käib tootmisettevõttest?
Tegelikult on nii täiskasvanutel kui lastel asjade parimaks toimimiseks vaja kindlust, ühist teadmist ja kokkuleppeid selles, kuidas meie lasteaias, rühmas, miks mitte ka vallas asjad käivad või käima hakkavad.
Häid, toetavaid kolleege soovib igaüks. Sellest oleneb tööle tulemise tahe. Tahe olla avatud. Tahe otsida uut ja proovida. Tahe omi ideid ellu viia. Tahe panustada paremasse. Tunda end meeskonna olulise liikmena. Ja ise käituda just nii, nagu ootad käitumist teistelt enda suhtes.
Tänu selle lihtsa valemi toimimisele on tore tõdeda, et täna on Naksitrallide lasteaias kõrvuti õpetajatena 40 aastase staažiga ja kutseaasta noored õpetajad. Saage tuttavaks – Punaste Nakside sõimerühmas on tööle asunud õpetaja Liina ja saalis muusika- ja liikumisõpetajana Lidia. Edu ja rohkeid töörõõme teile!
2016.-2017. õppeaasta teemaks on „Meie oleme kultuuri loojad ja kandjad“. Sõna „kultuur“ tähendab meile mitmekülgset loomet, liiklus- ja ohutusteadlikku ning viisakat käitumist. Täiskasvanutena lasub meil kõigil suur vastutus olla parimateks eeskujudeks, sest lapsed on väga terased märkajad ja matkijad. Väga oluline on olla õpetajana-vanemana tihedas koostöös. Olla lapse kasvamise toetajaks.
Teadmistepäeva mängupeol vaatasid Naksitrallid suvefotosid. Meenutades suvetoredusi lubasid lapsed, et jätkavad mõnuga vee, liiva, savi jm voolimismaterjalidega tutvumist. Puude eluring ja puit kui materjal on samuti uurimist väärt. Voka asula vaatamisväärsusi saab samuti igal aastaajal kaardistada ja külastada. Endisaegse traktori ja kaasaegsete põllumasinate uurimine tõotab Trallidele igatahes põnev tulla. Nendest nö rühmade projektidest saavad Naksitrallid lasteaia sünnipäeval kindlasti lugusid kuulda ja tehtut näha.
Lastele on september-oktoober toonud kaasa põnevust osaledes evakuatsiooniõppuses ja Politseiakadeemias. Õpetlikud ja lastele huvipakkuvad on olnud kohtumised Päästeameti töötajatega.
Septembrilõpu traditsiooniline tervisepäev „Südame heaks“ toimus sel aastal liikudes koos pereliikmetega lasteaia õuealal. Eriti hea meel oli taaskohtuda endiste kasvandikega, kes samuti töötubadesse ja tegevustesse osalema olid tulnud.
Hoogsalt on sel õppeaastal käivitunud saksa keele ring õpetaja Tiina juhendamisel. Jätkub rahvatantsu oskuste õppimine õpetaja Hellega, pallitreening Andrusega ning ujumiseõpetus treener Katjaga. Läbirääkimiste faasis on jalgpallitreeningute läbiviimise võimalused.
Lisandunud on lapsi, kes osalevad ringides ka väljaspool kodukanti. Hetkel on lasteaias laste huvitegevuste läbiviimiseks kasutada vaid saal. Loodetavasti saame vabanevate perearstiruumide näol lisapinda erinevate tegevuste korraldamiseks-toimetamiseks.
Väärtustades lasteaiaõpetaja tööd on hoolekogu toel saanud võimalikuks töötajate väljasõit Narva. Jalutasime promenaadil ja tutvusime Jaanus Villiko juhendamisel kolledžiga. Käsitöömajas saime näpud valgeks uuest materjalist – termoplastikust meeneid valmistades ning päeva lõpetasime õhtusöögiga Rondeelis. Tänud emadele-isadele ja vanavanematele, keda vanemate poolt usaldati ja kes asendusõpetajatena väga hästi hakkama said!
Meil on imearmas lasteaiamaja, mis nii sügispäikeses kui vihmas, nii külalisi kui omasid värvilahendustega rõõmustab. Õuealale on lisandunud pilkupüüdev kaasaegne haljasala – tänud Signele mõttetöö ja Katrinile paigutuse, kujunduse eest! On liigutav, kuidas vanemad ja ka vanavanemad on valmis panustama, et meie unistusele Kauni Kodu tiitli saamiseks kaasa aidata.
Saime KIK-lt rahastuse 982 eurot projektile „Naksitrallid avastavad ümbritsevat maailma“. November toob Trallide rühmale kaasa väljasõidu Mäetagusele, kus osaletakse Jäägrimuuseumi õppeprogrammis „Karu aastaring”.
Õpetaja Jaana valmistub õpetajavahetuseks – paneb valmis oma teemakohvri, et viia läbi tegevusi Tõrukese lasteaias. Meie koolieelikutest Trallid saavad omakorda võtta osa sealsest muusikategevusest ning üllatada etteastega Mäetaguse Hoolekeskuse eakaid. Kollastel Naksidel on plaanis kuu lõpus kadrisanditama hakata. Ja kindlasti saavad isad-vanaisad igas rühmas omal kombel tähtsustatud.
Ka jõuluootus algab sel aastal juba novembrist. On vast paslik juba sedagi kuulutada, et lasteaia traditsiooniline lahtiste uste päev toimub II advendil, 4. detsembril algusega kell 11.00. Nagu ikka on oodata töötubasid, heategevuslikku loteriid ja -kohvikut, fotograafi, üllatusena etendust...
Seniks – olgem terved!
Julie Laur
Naksitrallid kohtuvad Päästeameti töötajatega





No comments:

Post a Comment