Friday, June 2, 2017

9. mail toimus Kukruse Polaarmõisas Ida-Viru Keskregiooni noorte tunnustamine

Ida-Viru keskregioon, kuhu kuuluvad Kohtla-Järve linn, Kohtla-Nõmme vald, Kohtla vald, Toila vald ja Jõhvi vald, osaleb KOV koostöögruppide tegevussuunas, mille eesmärk on laiendada noorsootöös osalemise võimalusi ja suurendada noorte kaasatust noorsootöösse piirkondlikul tasandil.
Programmi raames tunnustati Ida-Viru keskregiooni ettevõtlikke noori, mille eesmärgiks on tutvustada ja esile tõsta noorsootöösse panustanud ning valdkonda edendanud noori ning silmapaistvamaid ja olulisemaid algatusi, millel on oluline mõju antud piirkonnale.
Tunnustamisele esitati kolmes vanusegrupis (7-12, 13-17, 18-26) ning seitsmes erinevas kategoorias kokku 73 kandidaati.
Toila vallast oli nominente erinevatesse kategooriatesse ja vanusegrupidesse 18 noort.
Richard Maala, Andreas Astok, Diana Žiltsova, Ragnar Krauvärk, Elise Jalonen, Anett Marie Astok, Aadi Tepper, Robert-Johannes Sarap, Eliise Tamme, Priit Teelahk, Maria-Helene Sternhof, Erki Luik, Mats Peetsalu, Teet Andreas Salvan, Lilian Männi, Elisabeth Purga, Kristina Gukk, Karmel Markov.


Tunnustuse pälvisid:
ELISABETH PURGA
Aasta noor juhendaja 2017

19 aastane Elisabeth jõuab enam kui teised, teeb enam kui nõutud. Elisabeth on olnud Toila Gümnaasimi ÕOV president, kolm aastat Ida-Virumaa Noortekogu esimees, Eesti ilublogijate kokkutuleku üks ellukutsujatest ning viimased kaks aastat tantsujuhendaja enam, kui 60 Toila ja Illuka valla noorele. Elisabeth on imetlusväärne inimene, kelle eeskuju on noortele nakkav.
Elisabethist ja tema tegemistest sai pikemalt lugeda eelmisest Toila valla lehest.

KRISTINA GUKK
Aasta tegija 2017

18 aastane Kristina on äärmiselt motiveeritud ja sihikindel noor, kes viib alati kõik alustatud lõpule. Ta andub kergesti erinevatele väljakutsetele, laseb end tervenisti haarata ja on valmis ületama mistahes takistusi. Kristina on Toila Gümnaasiumi Õpilasomavalitsuse asepresident, Voka Avatud Noortekeskuse projekti „Aadu Noortekino“ projektijuht ja kokaklubi ellukutsuja.
Mis annab Kristinale indu tegutsemiseks, inspiratsiooni?
Ideed sünnivad vajadusest. Nagu nt Noortekino Aaduga oli. Istusime veebruarikuus noortega maha ja arutasime, ning kusagilt tuli idee, et meil võiks olla oma noortekino. Kui midagi väga vajad ning soovid, siis on ideed varuks. Head ideed sünnivad paljudest väikestest mõtest ning aruteludest. Mind inspireerivad head inimesed minu ümber. Ilma nendeta ma ei oleks see, kes ma olen. Sellepärast üritangi hoiduda negatiivsetest inimestest, kes minusse sisendavad halbu mõtteid. See võib kõlada väga psühholoogilise jutuna, aga inimesed ning nende teod mõjutavad mind kõige rohkem. Muidugi tuleb ise olla enda suur motivaator, kui sa ise end ei suuda insipreerida ning motiveerida, siis kes veel seda suudaks teha? Peale inimeste inspireerib mind ka muusika ja meid ümbritsev loodus. Kuna meil on vedanud kauni loodusega, siis võtan sellest kõike. Käin pildistamas, jalutamas ja muidugi käin oma koeraga jalutamas. Tegutsen enda arendamiseks ning uute kogemuste saamiseks. Kogemused võivad olla halvad või head, igast on midagi uut õppida. Niisama võib ka olla, aga arvan, et lõpuks on see väsitav.“
KARMEL MARKOV
Aasta hea idee 2017

18 aastane Karmel on parim omaalgataja, kes tõi pisikese maakoha noortele peo peale Eesti kultuuri eestvedajad ja tähed, et innustada eakaaslasi tulevikuplaanide tegemisel. Karmel mõtles ennastsalgavalt korraldada noorteseminar „Sinu T“, kus astusid noortele julgustava eeskujuna üles Rolf Roosalu, Märt Avandi, Aap Tepper ja Margus Karu.
Noorteseminarist ja selle korraldamisest rääkisime Karmeliga pikemalt möödunud aasta aprillikuu valla lehes.
Seekord küsisin Karmeli käest, kust need head ideed ja inspiratsioon tulevad.
Tegelikult teavad ju kõik, mida oleks vaja ära teha ja tihtipeale isegi, kuidas seda teha tuleks, aga öeldakse lihtsalt, et keegi võiks ära teha ja jäetakse see mõte sinnapaika. Ise teen ka enamasti nii, aga seekord otsustasin isikliku väljakutsena selle idee ka ellu viia. Lisaks kõigele, mis on lihtsalt ilus (näiteks päikeseloojang või täiuslik ring) inspireerivad mind kirglikud inimesed. Need inimesed, kes tõeliselt naudivad seda, mida nad teevad, isegi kui nad midagi ei tee. Mind inspireerib see, kui inimesed on head, lahked ning avatud. Inspiratsioon omakorda motiveerib mind ja nii ma oma elu elangi.“

Noorte tunnustamist pidas oluliseks ja õla pani alla hulk sponsoreid, millest lõviosa tuli Toila vallast. Tänu teile – Virulase Puhkemaja, Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskus, Toila SPA, Pühajõe Puhkemaja, Toila Valgevilla, Toila Pargi Kohvik, Vana Fregati Pubi!

Tegevuste elluviimist toetab riiklikest ja Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest Eesti Noorsootöö Keskus.
Maarja-Liisa Toost
Lea Rand
Foto: Kalev Lait  

No comments:

Post a Comment