Friday, June 2, 2017

Toila Gümnaasium tantsis tantsupeole!

Vähem kui kuu aja pärast pakib 1/3 Toila Gümnaasiumi kooliperest oma kotid, et koos enam kui 8000 peole kutsutud tantsijaga jätta jälg XII noorte laulu-ja tantsupeole „Mina jään“.
Suurele peole ei pääse igaüks. Kes tantsupidudel käinud, teab, et visadust, töökust ja distsipliini nõudva harjutusperioodiga kaasnevad tantsupeo eelproovid. I eelproovil saavad rühmad tantsupeo liigijuhtidelt tagasisidet, mida vaja parandada, millised muudatused tantsujoonistes või liikumistes läbi viia ning millised ootused on juhendajatele ja tantsijatele järgmiseks korraks. II ülevaatus on just kui küpsuseksam, mil jälgitakse väga tähelepanelikult rühma esinemist, väljanägemist, iga eksimus, aga ka õnnestumine märgitakse üles, pannakse hinded ning kokkuvõtteks selguvadki tantsupeole pääsenud. Ja konkurents on väga tihe!
Tantsupeo ettevalmistusaeg oli keeruline. Tantsijaid kimbutasid mitmed haigusperioodid, mil tuli leppida elutõega, et aeg parandab kõik haiged. Ette tuli ka murdumishetki, mil mõni noor tundis, et enam ei jaksa. Pean tunnistama, et ka õpetajana kogesin sügavikku langemise tunnet, kuid kaljukitsele kohaselt kepsutasin kuristikust välja. Kõige tipuks veeretati meile II ülevaatuse eel kummaline takistus teele. 8.-9. klassi „Kekskast“, poistel seljas nõelasilmast tulnud pluusid ja vestid, tüdrukutel peas uhiuued pärjad, olid valmis aasta jooksul õpitut Jõhvis ette näitama. Jõudsime bussiga koolist umbes 1 km kaugusele, kui mootor popsudes välja suri. Võtsime esialgu asja huumoriga, sest ajavaru oli meil piisavalt ja noortel loomuomane optimism sees. Kui möödunud oli juba üle tunni, hakkas meis vägisi võimust võtma ärevusenoot. Kas tõesti äpardunud bussisõit saab takistuseks teel tantsupeole? 15 minutit enne ülevaatuse algust läks buss käima, meile jäeti siiski veel mingi lootus! Meenutades Eesti kirjandusklassikat, võib öelda, et kui Kaja oma „Keksutajatega“ Jõhvi Põhikooli jõudis, oli ülevaatus juba alanud...

Pärast ülevaatust jätkub tantsijatele pingeline ootusperiood, kas jah või ei, selles on küsimus? Pidevad tulemusteta vaatamised tantsupeo registrisse. Ja siis ühel õhtul, süda jätab löögi vahele, käe võtab värisema, 3.-4. kl „Kekskast“ - jah, 5.-6. kl „Kekskast“ - jah, 8.-9.kl „Keksutajad“ -jah – kõik minu rühmad said kutse tantsupeole! See oli vägev! Suurepärane on seegi, et lisaks eelnimetatud rühmadele tantsisid oma pääsme välja ka meie gümnaasiumirühm Helle Astoki ja Anu Pungase juhendamisel ning Anu Pungase väikesed ja suured võimlejad.
Tänan südamest kõiki tantsijaid, kes leidsid aega ja tahtmist õppimise ja muude tegevuste kõrvalt rahvatantsuga tegeleda! Tänan lapsevanemaid, kes näevad vaeva rahvariiete hooldamise ja laste sättimisega! Tänan häid kolleege, kes näevad rahvatantsus lisaväärtust laste haridusteel! Tänan juba ette saatjaid, kes andsid nõusoleku terve nädal lastega tantsupeol olla, et nendega rõõme ja muresid jagada!
Kohtumiseni tantsupeol!
Toila Gümnaasiumi õpetaja Kaja Oja







No comments:

Post a Comment