Friday, June 2, 2017

Elage nii, et kui ühel päeval tahate presidendiks saada, siis ei oleks takistusi

23. mail said Voka Avatud Noortekeskuse ümmarguse laua taga kokku Toila vallavolikogu esimees Roland Peets ja noored. Ja just selle mõtte said noored sellelt kohtumiselt kaasa.

Pea pooleteise tunni sisse mahtus erinevaid teemasid.
Roland Peets rääkis oma noorusest ja õpingute algusest; sellest, kuidas ta sattus elama Vokka ja kuidas ta seda kohta on hindama ja armastama hakanud; kuidas elu on sundinud tegema erinevaid valikuid, ja kuidas tänu julgusele võtta vastu teatud otsuseid jõudis ta ametniku tippkarjäärini – piirivalveameti peadirektori ametikohale.
Täna valutab volikogu esimees südant aga hoopis meie valla käekäigu ja tuleviku pärast. Tema sõnum noortele, kes sel sügisel esimest korda valima lähevad, oli see, et peaks proovima valida neid, kes tahavad midagi teha, ütlevad, mida ja kuidas teha ja kellel on ka eeldused hakkamasaamiseks. Meie viimaste aegade valimiste pahupool on just see, et kasutatakse vastandamise meetodit, mitte ei räägida sellest, mida ollakse ise valmis ära tegema.

Muidugi tuli jutuks ka haldusreform. Kahjuks ei oska praegu veel keegi öelda, kui suures või millises vallas me peale oktoobris toimuvaid valimisi elame. Olgugi, et praegune haldusreform on Roland Peetsi sõnul reformi mängimine, peame siiski püüdma sellest enda jaoks parima saavutada. Meie valla praegune seis on selline, et me saame küll hakkama, aga viimaste aastate eelarve on olnud väga pingeline. Erinevalt mõnest teisest naabervallast ei saa me ei ressursimaksu ega ka tasandusfondi rahasid.
Seepärast tunnistab Roland Peets, et tema toetab suure valla tekkimist, sest suured omavalitsused on arvestatav ja tõsiseltvõetav partner nii riigile kui ka teistele omavalitsustele. Progressi ei tohiks kõrvalt vaadata, vaid peaks püüdma sellega kaasas käia, oma panus anda ja sellest enda jaoks parim võtta. Valimiste eel püütakse leida partnereid kõigist kaheksast omavalitsusest, et siis vajadusel juba koos edasi minna.
Kui kohtumise alguses olid noored üsna vaiksed ja tagasihoidlikud, siis mida aeg edasi, seda rohkem tekkis ka küsimusi või teemasid, mida taheti koos arutada. Näiteks räägiti Narva mnt. 2 ruumidest ja nende kasutamisest, Voka-Toila kergliiklusteest, Toila sadamast, Voka staadionist, sellest, et Vokas ei ole ühtegi söögikohta jne. Aga ka Oru metsas liikuvatest karudest ja kitsekarjadest.

Istusin minagi seal ümmarguse laua taga ja mõtlesin, et küll on tore, et meil on sellised noored – uudishimulikud ja teotahtelised, avara pilgu ja lennukate mõtetega. Peaasi, et nad kõik siit ära ei lendaks!
Loodetavasti jätkub Voka noortekal selline kohtumiste sari ka edaspidi, sest nii saavad oma vallas tegutsejad/tegijad tuttavamaks ja side noortega tugevneb.

Lea Rand





No comments:

Post a Comment