Thursday, October 4, 2018

Austria nädal Toila Gümnaasiumis


10.-14. septembrini oli Toila Gümnaasiumis külas 20 Austria õpilast ning 2 õpetajat, kelle jaoks Eestis viibimine oli esmakordne. 

Viini lähistelt Perchtoldsdorfist 800 õpilasega gümnaasiumist tulnutele tundus meie kool väike ja hubane, eriti meeldis õpilastele ja õpetajatele soe lõunasöök, mis on meil õpilastele lausa tasuta. Meie koolitoidud maitsesid külalistele väga hästi, ka Austria õpetajad tõdesid, et neil puudub koolis tööl olles võimalus tervislikku sooja sööki süüa ning tavapäraselt on nii õpilastel kui õpetajatel kaasas võileib või ostetakse puhvetist saiakesi.

Sel nädalal suhtlesid põhiliselt 10. klassi õpilased külalistega. Meie õpilased panid tähele, et Austria õpilased kõnetavad oma õpetajaid sõnadega: “Frau Professor” (Proua professor, sks.k.) mitte eesnimedega, nagu meie õpilased meie kooli õpetajaid kõnetavad. Ka hakkas silma austerlastele, et õpetajatega ollakse meil lähedasemad, isegi kallistatakse. Austerlastele tundus ka, et meie kool on palju sportlikum, kuna antud nädalale sattus meie kooli tublide kehalise kasvatuse õpetajate poolt korraldatud Reipalt Koolipinki üritus, milles osales kogu kool. Lisaks toimusid sel nädalal veel maakondlikud teatejooksu meistrivõistlused ning Toila valla rahvajooks. Pakkusime ka austerlastele võimalust osaleda valla jooksus või kõnnis, kuid hommikune Reipalt Koolipinki üritus oli neile juba piisavaks kehaliseks tegevuseks osutunud. Ühisüritused ja rohkem sporti olid mõtted, mida õpilased veel ühe sõnumina meie koolist kaasa viisid. Tavapäraselt toimuvad Perchtoldsdorfi koolis üritused klasside kaupa ja kogu kooliperele mõeldud ettevõtmisi polegi.

Toila Gümnaasiumis 2016. aastal külalisõpetajana viibinud Alexandra Dämoni ettepanek teha mõlema kooli koostööna loodusteemaline ühisprojekt, pani meie toonaseid 9. klassi õpilasi looma huvitavaid ettekandeid Eesti loodusest. Kõik teemad said eelnevalt austerlastega kooskõlastatud ning õpilaste ülesandeks jäi harjutada ning kanda ette oma tööd inglise keeles.
Lisaks ettekannetele toimus igapäevaselt nii ühistegevusi 10. klassiga kui austelastele eraldi, mil nad käisid rabamaastikul päikesetõusu imetlemas, uudistasid Peipsi järve, külastasid Kuremäe kloostrit ning Narva linnust.
Nädala algusel tutvuti kooliga, külastati tunde, kooli torni ning Oru parki.
Eelkõige paelus Euroopa sisealadelt tulijaid meri ning Toilas said nad seda nautida terve nädala, lisaks külastasime Narva-Jõesuus kaunist liivaranda.



Väga huvitavaks osutus mõlema kooli õpilastele põlevkivi - teemaline päev Virumaa Kolledžis, kus toimusid nii loengud kui põlevkivikeemia ja tuuleenergia teemalised töötoad. Kuna kõike sai praktiliselt ise proovida ja katsetada, olid õpilaste huvi väga suur. Külastati ka Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi, millest eelkõige jäi meelde maaalune rongisõit. Ühiselt käidi ka kaubanduskeskuses, kus meie õpilased tutvustasid tooteid, mida kindlasti Eestis viibides ära võiks proovida, näiteks kohuke ning Kalevi šokolaad,Eesti sümboolikaga Suva sokid.
Viimasel päeval toimunud ühisel toiduvalmistamisel kooli kodunduse klassis valmistasid külalised viini šnitslit ning kartulisalatit. Meie otsustasime tutvustada Austria õpilastele kama ning valmistasime kamavahtu, mis osutus täielikuks lemmikuks, mistõttu hiljem enamik õpilastest ja mõlemad õpetajad endale kamajahu koju kaasa ostsid.

10. klassi õpilased iseloomustasid nädalat järgmiselt: “Austria nädal oli suurepärane! Nii õpetajad kui õpilased olid väga-väga sõbralikud ning toredad. Kõik koos õppisime palju ning saime uusi kogemusi. Oleksime võinud nendega rohkem aega koos veeta. Ühine söögitegemine oli lõbus. Oleme väga tänulikud selle projekti eest!”
“Austerlastega suhtluse alustamine läks lihtsalt. Ma ei pannudki tähele seda hetke, kui me nendega sõbraks saime, sest see käis kähku. Meeldis ka see, et nad käisid meiega muusikatunnis kaasas. Nad nägid, kuidas meie tunnid välja näevad ja meie suhet õpetajatega. Ka see oli väga tore, et saime nendega koos lõunat süüa.” Uute sõpradega, kes elasid Toila Spa-s, viibiti ka õhtuti koos, mil käidi jalutamas ja veedeti ühiselt aega.
Austerlastega inglise keeles suhtlemise üle oldi väga rahulolevad, sest “nendega koos saime oma suhtlust inglise keeles arendada” ning ka peale õpilaste ärasõitu suheldakse nendega edasi.

Huvitav nädal lõppes piduliku ühise õhtusöögiga, mille käigus 10. klassi õpilased andsid külalistele kingitused ning Austria õpetajad tänasid meie kooli õpilasi, õpetajaid ning direktorit Signe Ilmjärve vastuvõtu eest ning teatasid, et kevadel oleme oodatud nende koolis. Ka 10. klass tänab suurepärase ja arendava projekti võimaldamise eest meie kooli juhtkonda ning loodab peatselt oma uusi sõpru näha.

10. klassi klassijuhataja Anne Aia





No comments:

Post a Comment