Thursday, October 4, 2018

Sügistalgud kivihiies


Septembrikuu viimasel päeval kutsus „kivivana” Enn Käiss rahvast jälle Kohtla-Nõmme kivihiide talgutele.

Kivihiie idee käidi välja 14 aastat tagasi Kohtla Kaevanduspargis toimunud Paekonverentsil.
Peale seda on seal mitmeid tseremooniaid ja istutamisi korraldatud, nii et Kivihiie rajamisele on Enn Käissi sõnul 14 aasta jooksul otseselt kaasa löönud vähemalt 530 inimest.
Viimati korraldati kivihiies talgud tänavu kevadel ja nendest võttis koos Looduse Omnibussi gruppide ja Spordihuvi Klubi üritusest ja orienteerumisvõistlustest osalejatega (kes istutasid sinna ka oma klubide puud) osa üle pooleteise saja talgulise.

Uurisin Ennu käest, kuidas viimased talgud läksid.
„Laupäeval tuli mulle külla Eesti Loodusmuuseumi ekskursioonigrupp, rühm kunsti-inimesi koos oma lastega. Kokku 33 inimest. Nende teemadeks olid fossiilide otsimine ja kollektsioonid ning tööstusmaastikud. Päeva üheks "naelaks" kujunes aga see, et viisin nad Kohtla paemäe otsa, tegime Kivihiies väikese "kiviohvri" tseremoonia ning lõpuks istutasime sinna ühe tammepuu. Rekultiveerisime kodanikualgatuse korras aherainemäge. Pühapäeval tuli vaatamata kehvale ilmaprognoosile kohale 34 inimest. Kaugemad külalised olid Võrust, Tapalt ja Aserist. Kokku istutasime maha 18 puud, lisaks tammedele ka mõned saared, kadakad, pihlaka ja ilmselt Toilast inspiratsiooni saanutena ka ühe õunapuu. Minule selline "Tootsi peenra" idee meeldib, kokku (koos seal mäe otsas looduslikult kasvavate mändide, kaskede, lehiste jne.) kasvab meil nüüd juba 18 eri liiki puid. Praegu just teen inventuuri, mis näitab, et meil on seal Paemäe otsas olevas pargikeses kokku juba üle 130 puu. Eraldi tahaks tänada kohtlanõmmekat Reeta, sest enamus tammeistikuid oli tegelikult pärit tema koduaiast. Mõned aastad tagasi, kui see tammikute idee välja kuulutati, pani Reet koos oma poegadega peenrasse tammetõrud kasvama ja nüüd jõudsid nad meie hiide.”



Ennu poolt olgu veel siinkohal tänusõnad edasi antud ka Etti Kagarovile ja Alo Abelile, kes jõu ja nõuga abiks olid!

Lea Rand
Foto: Enn Käiss




No comments:

Post a Comment