Tuesday, October 16, 2018

Leader meede Virumaa Koostöökogu piirkonnas


Ehk on juhtunud, et olete märganud siin-seal endise Kohtla valla piirkonnas Toila valla osas ja ümberkaudsete omavalitsuste piirkonnaski infotahvleid, mis märgivad, et ettevõtte loomist, tegevuse toimumist või objekti valmimist on toetanud Virumaa Koostöökogu ja Leader meede.
Ehk on tekkinud küsimus, millega täpsemalt tegu? 
Anname ülevaate Virumaa Koostöökogu Leader meetme võimalustest Toila vallas endise Kohtla valla piirkonnas, mis on Virumaa Koostöökogu liige aastast 2015. Räägime sellest, mis juba tehtud – inspiratsiooniks uutele võimalikele taotlejatele, et tulevikus projektitaotlusi ikka rohkem laekuks.
Leader meede on Euroopa Komisjoni algatus, mis toetab maaelu arengut. Eestis on Leader meedet rakendatud laiemalt 2006. aastast ning tänase seisuga on Eestis 26 tegevusgruppi, kelle käest piirkondlikuks arenguks maapiirkondades on võimalik projektitaotluse käigus oma ideede elluviimiseks raha taotleda. Üks nendest on MTÜ Virumaa Koostöökogu. Eelmisel programmperioodil kuulus endise Kohtla valla osa, mis nüüd on osa Toila vallast Kirderanniku Koostöökogusse, alates eelmise programmperioodi lõpust 2015. aastal ning käesoleval programmperioodil, on võimalik rahastust taotleda aga Virumaa Koostöökogult.
Virumaa Koostöökogu visioon on jõuda projektitoetuste eraldamise läbi Eesti tuntuimaks seikluslikuks puhke- ja turismipiirkonnaks aastaks 2023. Piirkond on maailma mastaabis unikaalne, põimides põlevkivikaevandamise ning mitmekesise looduse keskkonnasõbralikul moel ühtseks tervikuks ning regioonist on kujunenud atraktiivne ning hinnatud elu- ja ettevõtluskeskkond. Visiooni saavutamiseks on püstitatud viis strateegilist eesmärki.
  • Piirkonnas on kasvanud jätkusuutlike töökohtade arv ja/või tõusnud uuenduslike kohalikul ressursil põhinevate teenuste ja toodete arv ning mitmekesisus.
  • Piirkonna võimekus turistide teenindamiseks on kasvanud.
  • Piirkond kasutab nutikaid energialahendusi.
  • Kogukonna ettevõtlikkushoiakud on kõrged, elanike silmaring on lai ja oskusteadmiste tase kõrge.
  • Noorte ettevõtlikkushoiakud on kõrged, silmaring lai ja oskusteadmiste tase kõrge.
Eesmärkideni loodetakse jõuda läbi viie valdkonna finantseerimise, mille alla liigituvaid projekte saab esitada erineval ajal toimuvate taotlusvoorude toimumisel. Nimetatud viis valdkonda ehk meedet on M1 – mikroettevõtluse arendamine, M2 – turismiteenuste- ja toodete arendamine, M3 – nutikate energialahenduste kasutusele võtmine, M4 – piirkonna kompetentside tõstmine, M5 – noorte aktiviseerimine ja kaasamine. 
Senini on Virumaa Koostöökogu toetanud oma tegutsemise algusajast 2009. aastast 99 piirkondlikku projekti eelmisel programmperioodil ning 75 sel programmperioodil, millest enim taotlusi on laekunud ning eraldussummasid saanud turismi ehk M2 meetme projektid.
Toila valla Virumaa Koostöökogu rahastatavate taotlejate hulgas on sel programmperioodil populaarseim meede projektitaotluste arvu poolest olnud ettevõtlusmeede. Kogusummas on toetuste näol ettevõtluse arendamisse investeeritud alates 2016. aastast 42 816 €. Kokku on toetatud projekte olnud 14 ja toetuste kogusumma on 112 187 €. Väikseim toetusena eraldatud summa on 2400 € ja suurim 15 814 €.
Virumaa Koostöökogu tegus meeskond osaleb ka ise organisatsioonina aktiivselt projektitaotlusvoorudes. 
Selle tulemusena on käesoleval aastal uuenduskuuri saanud nii organisatsiooni veebileht kui uue hingamise leidnud kohalikku piirkonda tutvustav Virumaa Südame veebileht www.virumaasuda.ee – valminud on tutvustavad videod piirkonnast, millele peagi ka lisa tulemas ning suve lõpul on leitud ka fotograaf, kes meie piirkonna tutvustamise jaoks Virumaa kauneid paiku ja meie tegemisi läbi fotosilma jäädvustama hakkab. Lisaks on piirkonna strateegiliste eesmärkide saavutamiseks, ja et kõik meie tegusad ettevõtjad ja tegevused paremini kaardil oleksid ja külalistele ikka leitavad, jõudnud lõpule projekt, mille käigus paigaldatakse projekti lõpuks Virumaa Koostöökogu piirkonda 50 viita, 22 väliturismikaarti, 22 seinakaarti, 15 infostendi, ning valminud on 9000 turismivoldikut turismiasjalistele, mis aitavad külastajatel kõik vaatamisväärsused ja teised turismiobjektid mugavalt üles leida. Külastajatele mõeldes ja piirkonna nähtavaks tegemise ning looduskeskkonna turundamise eesmärgil on kaardistatud ka piirkonna kolm sood 6 infotahvliga – Sirtsi, Kestla ja Uljaste. 2017. aastal sai alguse erinevate rannaäärsete Leader-piirkondade koostööprojekt „Pealinnast piirilinna“, mille peamine eesmärk on põhjaranniku kui turismiobjekti turundamine.
Esimesed rahvusvaheliste projektide katsetused on ka tehtud – projektipartneriteks Soome ja Ungari.

Täpsemat infot käimasolevate ja lõppenud projektide kohta leiab organisatsiooni uuenenud veebilehelt www.viko.ee.
Järgmisel korral tutvustame juba täpsemalt erinevaid meetmeid, alustades esimesest, ja nende raames rahastust leidnud projekte – järjepidevuse tagamiseks senini taotlenutele ja inspiratsiooniks uutele taotlejatele.
Tabel:
2. periood alates 2016. aastast








projektide arv
toetuste summa
% sektoris
Ettevõtlus       
6
42 816
38,2
Turism            
4
38 441
34,3
Energia             
1
2 640
2,4
Kompetents     
0
0
0,0
Noored            
3
28 290
25,2



No comments:

Post a Comment