Friday, February 17, 2012

e-PRIAs avanesid uued e-teenused



PRIA arendab Euroopa Liidu struktuurifondide toetuse abil jätkuvalt elektroonilise kliendiportaali e-PRIA teenuseid eesmärgiga pakkuda klientidele võimalust suhelda PRIAga paberivabalt ja teenindusbüroosse tulemata. Taas on avanenud kaks uut teenust investeeringutoetuste valdkonnast - LEADER projektitoetuse ja nõuandetoetuse taotlejatele.


LEADER-projektitoetused e-PRIAsse!
Möödunud aasta lõpu avanes e-PRIA uus teenus, mis võimaldab LEADER projektitoetuste taotlejail PRIAga seotud asjad korda ajada e-PRIA kaudu. Pärast kohaliku tegevusgrupi käest enda taotlusele heakskiidu saamist võib projektitoetuse taotleja nüüd esitada enda taotlused PRIAle elektrooniliselt.

e-PRIA LEADER-projektitoetuse teenus on üles ehitatud selliselt, et projektitoetuse taotleja täidab e-PRIAs avalduse ning lisab juurde kõik nõutavad dokumendid. Kui ta on taotluse digitaalselt allkirjastanud, jõuab see e-PRIA kaudu automaatselt LEADERi kohalikule tegevusgrupile kinnitamiseks. Kohalik tegevusgrupp kontrollib, kas taotlus on nende poolt heaks kiidetud ja annab selle kohta kinnituse. Kui kohalik tegevusgrupp on taotluse e-PRIAs heaks kiitnud, jõuab see automaatselt PRIAsse.

e-PRIA kaudu teenuse kasutamine ei ole keeruline, kuid enne e-PRIA kasutamist tuleks läbi mõelda, kas teil on kõik vajalikud dokumendid olemas elektroonsel kujul, et saaksite need e-PRIAsse üles laadida. Tähelepanuks: e-PRIAsse lisatavate failide nimedes ei ole soovitatav kasutada täpitähti või muid erisümboleid.

Valminud on esimesed videojuhend
Klientidele e-PRIA teenuse tutvustamiseks ja kasutamise lihtsustamiseks on PRIA alustanud videojuhendite valmistamist. Esimesena on valminud juhend just LEADERi e-teenuse kohta.

Videojuhend näitab lihtsalt ja selgelt ette, kuidas e-PRIA teenus üles leida ja kuidas seda kasutada. Nii kirjalikul kujul juhendi kui ka „häälega“ videojuhendid e-PRIA LEADER toetuse teenuse kasutamiseks leiate PRIA kodulehelt aadressil www.pria.ee/et/ePRIA/Juhendid. Soovitame kindlasti enne esmakordset teenuse kasutamist vaadata ka juhendeid – nii olete e-PRIAsse sisenedes juba teadlik, mida sealt oodata, ning väldite asjatut ajakulu.

1. veebruaril avanes nõuandetoetuse teenus
Alates 1. veebruarist on e-PRIAs kasutatav ka nõuandetoetuse teenus. See on mõeldud kõigile PRIA kaudu nõuandetoetust taotletavatele klientidele.

Kuna nõuandetoetuse taotlusi esitavad klientide eest tihti konsulendid, siis juhime tähelepanu, et e-PRIA kaudu teenuse kasutamiseks peavad nii klient ise ka kui konsulent olema e-PRIA kasutajad. Selleks, et konsulent saaks kliendi eest taotluse esitada, on taotlejal vaja selleks konsulendile volitused anda. Ka seda saab teha e-PRIA vahendusel.
Kui klient on juba varem volitanud kellegi e-PRIAs enda eest tegevusi tegema, siis uuele e-teenusele varasemad volitused automaatselt ei laiene. See tähendab, et kui varem saadud volitustega tegutsejal e-PRIAs nõuandetoetuse teenus nähtavale ei ilmu, peab klient vaatama üle volitatavale antud õigused ja lisama õiguse täita enda eest e-PRIAs nõuandetoetuse taotlust. Ka volitustega tegelemine on kõige lihtsam e-PRIA portaalis alajaotuses
Volitused.

Kuludeklaratsioonid saab esitada elektrooniliselt.
Nii eelnevalt mainitud kui kõigi ülejäänud Maaelu Arengukava (MAK) kui Euroopa Kalandusfondi (EKF) toetuste kuludokumente on võimalik e-PRIA vahendusel elektrooniliselt esitada juba möödunud septembrist alates. Ükskõik, kas olete taotluse esitanud e-PRIA kaudu või mõnel muul kujul –kuludokumente on võimalik esitada kõigi määratud toetuste osas, mis on veel menetluses.
NB! Määratud toetused on teenuses toodud viitenumbritena - seega peate soovitava toetuse leidmiseks teadma endale määratud toetuse viitenumbrit!

Kuna meetmeti on vormikohane kuludeklaratsioon ja sinna juurde nõutavad dokumendid erinevad, soovitame eelnevalt infot otsida PRIA kodulehelt www.pria.ee vastava meetme alt.
Kuludokumentide esitamise teenuse kohta on koostatud ka kasutusjuhend, kus on ekraanivaadete kaupa teenuses orienteerumine lahti kirjutatud. Ka selle leiab PRIA kodulehelt e-PRIA juhendite leheküljelt.

Alustage pindalatoetuste taotlemise ettevalmistamist e-PRIAs juba praegu

Saabunud on paras aeg hakata mõtlema 2012. aasta kevadel pindalatoetuste taotlemise peale. Kevadise taotluse ettevalmistamine ja põldude digitaalne sissejoonistamine Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) elektroonilises kliendiportaalis e-PRIA on võimalik juba praegu, kui väljas on lumi maas ja põllul veel suuri töid teha ei saa.

e-PRIA teenus nimega „Minu põllud“ on avatud aastaringselt ja seal on võimalik põlde digitaalselt e-PRIAsse joonistada kas või ööpäev läbi. Kui teil on palju põlde, siis on nende digitaalne sissejoonistamine esialgu kindlasti aega nõudev protsess ja seetõttu on arukas sellega varakult alustada. Samas, kui suur töö kord tehtud saab, siis tuleval aastal kevadise taotlusvooru ajal piisab vaid pisimuudatuste tegemisest – põldude piirid jäävad elektrooniliselt e-PRIA kaardile alles ja saate neid igal ajal uuesti kasutada.

Põllumassiivide kasutusest

e-PRIA portaalis on näha viimasel kahel aastal aktiivses kasutuses olnud põllumassiivide piirid ja 2011. aastal tehtud uute ortofotode põhjal PRIA poolt muudetud põllumassiivide piirid. Käesoleval aastal on tehtud uute ortofotode põhjal kaartide uuendusi Pärnumaa, Viljandimaa ja Tartumaa lõunaosades, Valga, Põlva ja Võru maakonnas. Veebruaris alustab PRIA ka muudetud põllumassiivide osas taotlejate teavitamist. e-kirja teel teavitamist alustatakse Valgamaa lõunapoolse osa ja Võrumaa edelaosa uuendatud põllumassiividega seoses.
Lisaks e-PRIA „Minu põllud“ teenusele saab põllumassiivide piire vaadata PRIA põllumassiivide avalikul veebikaardil, kuhu on võimalik siseneda läbi PRIA kodulehe
www.pria.ee (kaardi ikoon on avalehel all paremal nurgas).

Lisaks olemasolevate põllumaade piiride täpsustamisele on enne põldude joonistamise teenuse kasutama hakkamist samuti paras aeg mõelda sellele, kas soovite 2012 taotlusaastal võtta kasutusele uusi maid, mis 2011. a taotlusel ei kajastunud. Selleks tuleb esitada PRIA põldude registri büroole avaldus põllumassiivi kaardi väljastamiseks, näidates avalduses ära kas põllumassiivi numbri või katastriüksuse numbri.

Avalduste tegemisel palun arvestage, et põllumassiivide registrisse ei saa kanda juurde maad, mida pole 2003/2004 aastal toimunud maade deklareerimise käigus põllumajandusmaana deklareeritud (ehk mis polnud 30.juunil 2003 heas põllumajanduslikus korras). Kui te ei ole kindel, kas soovitud maa on registrisse kantud, saab selle osas küsimuse esitada PRIA põldude registri büroole (maa@pria.ee; 7377 617)
Piiride muutmise avalduse vormi leiate PRIA kodulehelt põllumassiivide registri leheküljelt
http://www.pria.ee/et/Registrid/Pollumassiivide_register. Palume selle esitada enne 1. aprilli kirjalikult PRIA põldude registri büroole (Tartu, Narva mnt 3, 51009) või e-posti aadressil maa@pria.ee. Samuti võite avalduse tuua lähimasse PRIA teenindusbüroosse.

Kuidas tulla?

e-PRIAsse sisenege PRIA kodulehelt www.pria.ee. Klõpsake esilehe paremal ülaservas e-PRIA logole. e-PRIA kasutamiseks peab klient esmalt sõlmima e-PRIA kasutamise lepingu, mida saab teha esmakordsel e-PRIAsse sisselogimisel.
Kui klient on e-PRIAsse sisenenud, tuleb valida peamenüüst alajaotus
Teenused.
Nii LEADERi, nõuandetoetuse kui kuludokumentide e-teenused asuvad avanevas nimekirjas alalõigus
MAK ja EKF investeeringutoetused. Teenuse valimiseks tuleb klõpsata meetme nimele ja teid suunatakse taotluse täitmise vormile. Täitke kindlasti kõik vajalikud ja nõutud andmed. Kohustuslikud väljad on kõikjal tähistatud punase tärnikesega.

Täpsemat infot e-PRIA teenuste kasutamiseks lepingu sõlmimise ning üldiste teenuste kohta saab dokumendist „e-PRIA kasutusjuhend“, mille leiate portaali esilehel vasakul paiknevast kollaselt abiinfo paneelilt.

Kui teil tekib e-PRIA kasutamisel probleeme, võib olla abi e-PRIA korduma kippuvatest küsimustest PRIA kodulehel: http://www.pria.ee/et/ePRIA/Korduma. e-PRIA üldine kasutusjuhend on samuti leitav kodulehelt: http://www.pria.ee/et/ePRIA/Juhendid.

ENE TULP,
PRIA teabeosakonna peaspetsialist







No comments:

Post a Comment