Thursday, May 24, 2012

Saame kokku „turnika“ all

2012. aasta augustis on täitumas 50 aastat esimese lasteaia loomisest Vokas. Tänaseks on Vokas lasteaiateenust pakutud vaid kahes - Aia ja Männiku tänaval asuvates hoonetes. Esimene lasteaed asus kohandatud ühiselamu ruumides ja juba 1966. aastast laienes lasteaed ka kahekorruselise juurdeehituse arvelt. Praegune Naksitrallide lasteaiahoone on 36 aastane. On rõõm, et täna on olemas veel inimesed, kes olid lasteaia loomise juures; inimesed, kelle elutööks on olnud eelkooliealiste laste kasvatamine-õpetamine ja inimesed, kellel on olnud pikaajaline seotus asutuse hea toimimisega.

Aitäh õpetaja Maret Tammiksaarele, kes on koolituste raames paikkonna alushariduse ajalugu uurinud ja kroonikaks talletatanud. Aitäh õppealajuhataja Urve Niisukesele lasteaia tänase päeva tegemiste ülestähendamise ja süstematiseerimisega. Aitäh õpetaja Mai Voorele vilistlaste poolt lasteaia õuealale istutatud puude kaardistamise ja näitlikuks tegemise eest. Lasteaia tekke- ja arenguajalugu on osake paikkonna hariduse ajaloost. Aitäh Bruno Uustalile, kes on leidnud aega, et lasteaia üritusi suurepäraselt filmiks vormistada. Endiste juhatajate mälestustes mainitakse omaaegse kohaliku suurettevõtte (hilisem nimetus Voka EPT) juhtkonna hoolivust, toetust ja tunnustust allüksusele. Küllap hoolivuse tõttu võime täna veel 1962. aastal valminud hoone projektlahenduse üle vaid heameelt tunda, sest maja on tõeliselt väikelapse sõbralik.

Iseseisvunud Eestis on olnud lasteaia jaoks majanduslikult keerulisi aegu. Ka laste sündivuses on olnud suurt arvulist kõikumist. Õnneks on viimased vallavalitsuste ja volikogude koosseisud lasteaeda kui toimivat struktuuri säästnud ja lasteaiatöötajat väärtustanud. Lapse kasvukeskkond on muutunud hubasemaks ja värvikamaks. Tänud majandusjuhataja Milvi Saarele rõõmsavärviliste kangaste hankimise ning kardinate, voodipesu, rahvariiete, tööriiete ja teatrikostüümide õmblemise eest ning tööde eest, mida 35 tööaasta sees veel tehtud. Võib uhkusega öelda, et lasteaias on palju pika tööstaažiga inimesi, kes erinevates ametites töötanuna oskavad kõiki ametikohti ka väärtustada. Hinnatud järjepidevus toetab kollektiivi ühtse meeskonnana tegutsemist. Õpetajad on oskuslikult kaasanud õppekasvatustöösse ka õpetaja abid ja tegutsevad koostöös lapsevanematega. Majasiseselt on moodustunud looduse, tervise ja ettevõtlikkuse meeskonnad, kuhu omakorda on kaasatud töötajad köögist, kabinetist, saalist ja õuest. Koostöö läbi tugevnevad asutuse traditsioonid.

Ühiselt ettevalmistatud tegevuste kaudu väärtustatakse kodukandi inimesi ning nende tegemisi-töid, loodust, peret, tervist ja ettevõtlikkust.
„Koostöö“ on ka märksõnaks, mis julgustas ellu kutsuma üritust „Lasteaiandust Vokas 50“. Meil on hea kontakt paikkonnas tegutsevate asutuste ja kultuuri- ning spordiinimestega. Staažikate töötajatena oleme kogenud suurepärast kontakti ja koosolemisi lasteaia vilistlastega. Rõõm on suhelda ja koos töötada endise kasvandikuga, kes täna on oma „silmatera“ meie kätte usaldav lapsevanem või päikseline kolleeg. Ja kui nõnda palju saab koos töötamist, siis peaks olema igati sobilik ka koos pidutseda. Saame kokku „turnika“ all nagu ütleb vilistlane või lihtsalt lasteaia õuealal alates kella 15.00. Saab vaadata ruume ja väljapanekuid ning alates 17.00-st julgeid esinejaid meie hulgast. Tänusõnu jagatakse väärikatele, teenekatele ja kõigile. Alates 19.00-st saab ansambli saatel tantsida, meenutada lapse- või nooruspõlve ja koos õhtujuhiga palju muudki teha.

Emadepäeva etenduses „Breemeni linna moosekandid“ olid meie lasteaia väikeses saalis „laval“ selle päeva 58 last ja 21 töötajat ja pealtvaatajateks kõikide laste emad ja veel hulk häid inimesi. Soovime, et kõigil lasteaia sõpradel oleks 2. juunil kokku saades koduselt hea olla või nagu ütles kahe lasteaialapse ema:“ ...etendust külg-külje kõrval vaadates oli ühtse pere tunne...“. Aitäh kõigile emadele ilusate innustavate sõnade eest!

Rõõmsa kohtumiseni!
Julie Laur

No comments:

Post a Comment