Thursday, May 24, 2012

Välismaale õppima ja tööle minek on lahe ja vajalik kogemus, kuid vajab läbimõeldud ja hoolikat planeerimist

15. mail, täitsa koolipäeva lõpus, toimus Toila Gümnaasiumis 15-24 aastastele noortele suunatud teabepäev, mis kandis nime „Turvaliselt välismaale tööle“.
Teabepäevade korraldamine on ajendatud inimeste järjest kasvavast huvist välismaale tööle- ja õppimamineku vastu, millega samal ajal kaasnevad ka omad riskid. Mida suurem on välismaal töötamisest huvitatud inimeste ring, seda suurem on ka tõenäosus puutuda kokku ebaausate töövahendajatega.
Üheskoos Sirle Blumbergiga MTÜst Living For Tomorrow arutleti nii-öelda petturvahendajatega kaasnevate ohtude üle, ja räägiti sellest, kuidas end pettuse eest kaitsta ning mida võtta ette siis kui ollakse juba hätta jäänud.

Kasulikku teavet saadi ka töötukassa konsultantidelt, kes seekord keskendusid erinevatele võimalustele tööle kandideerimisel läbi EURES karjääriteenuste arenduskeskuse. Muuhulgas juhtisid noorte tähelepanu ka kõige väiksematele detailidele, mis tuleb kindlasti enne läbi mõelda, kui välismaale tööle lähed ja kutsusid noori üles kindlasti spetsialisti, nõustaja juurde pöörduma, kui endal jääb oskustest puudu näiteks võõrkeelse elulookirjelduse koostamisel.
Pärast magusat teepausi liitus meiega MTÜ EstYes esindaja, tutvustades rahvusvahelisi laagreid, töömalevaid, õpilasvahetusi, vabatahtlikutööd – kandideerimise ja osalusvõimalusi.

Et veenduda selliste kohtumiste vajalikkuses, küsisime noortelt, millise sooviga/eesmärgiga tulid nad "Turvaliselt välismaale" teabepäeva kuulama ja mida enda jaoks kasulikku saadud infost välja nopiti.
Martina (15):
Mul on juba ammusest ajast olnud soov minna välismaale õppima. Koos vanematega olen arutanud, et vahetusõpilase staatus oleks väga tore. Ja miks mitte. Kui mulle see aastake, mis teises riigis veedetud, meeldib, võib minna ka välismaale ülikooli. Eelkõige tulingi sellepärast, et rohkem infot välismaal õppimise kohta saada.
Väga huvitav oli see töölepingu asi. Esiteks sain ma teada kindlad punktid, millele töölepingut allkirjastades tähelepanu pöörata. Muidugi ka õpilasvahetuse teema oli huvitav. Oli plaanis juba see suvi minna keelelaagrisse inglismaale, kuid see on ikka päris kulukas. Samas selle programmi kaudu saab poole soodsamalt leida uusi tutvusi ning praktiseerida keelt.
Artjom (16):
Tulin selle eesmärgiga, et saaks võimalikult palju välismaal tööl olemisest ja sinna minekust teada saada. Sain teada ,kuidas tuleb lepingut vaadata ja nendele alla kirjutada. Kuidas noori petetakse ja mis on tegelik palk ja palju huvitavat veel.
Kristel (16):
Soovisin rohkem teada saada võimalustest välismaal õppimise ja töötamise kohta. Samuti ka ohtudest sinna minekul. Sain väga palju uut teada, eriti rahvusvaheliste malevate ja õpilasvahetuste kohta.
Maarja-Liisa (18):
Eelkõige tahtsin end kurssi viia, mis on reaalsed riskid, mis kaasnevad välismaale tööle minemisega. Olin küll tuttavate käest ühte-teist kuulnud, kuid see, mida räägivad asjatundjad, on hoopis midagi muud.
Ilma võõrkeeleoskuseta ei tasu enda turvalisuse huvides välismaale tööle trügida - suhted tööandjaga peavad mõlema osapoole jaoks ühtselt ning selgelt mõistetavad olema. Ja kui peaks juhtuma, et tööandja veab Sind alt, siis julge sellest rääkida, mitte ära hoia endas ning tööta hambad ristis edasi.

Teabepäeva peakorraldajaks oli Narva Noortekeskus. Lisaks suur aitäh ruumide, tehniliste vahendite eest Toila Gümnaasiumi perele!

Uute ja põnevate kohtumisteni!
Merle Harjo
Voka Avatud Noortekeskus
Jälgi meie tegemisi: www.vokanoortekas.blogspot.com

 

No comments:

Post a Comment