Monday, November 26, 2012

Energiasäästunädal Toila Gümnaasiumis

Energiasäästunädala lõpuüritusel, mis toimus 12. novembril Tallinnas Rahvusraamatukogus, jagati parimatele teavitajatele „Energiasäästunädal SINU KOOLIS“ konkursi auhinnad. Peaauhinna, koolitusreisi Heureka teaduskeskusesse, said Salme Põhikool, Roosna-Alliku Põhikool  ja Toila Gümnaasium. Esku-Kamari, Konguta ja Merivälja koolidele ning Kohtla-Järve Järve Vene Gümnaasiumile jagati lisaauhindadena pääsmed Tartu Seiklusparki. Kokku osales võistlusel 32 kooli.
Meie kooli 7.klassi õpilased Elise Jalonen, Kristina Oja, Lilian Männi, Lenne Lotta Põdra ning Karin Krauvärk olid selle ürituse aktiivgrupiks, juhendajaks õpetaja Anne Sternhof. Energiasäästunädala lõppüritusele Tallinnasse sai sõita aga 3 õpilast, kes esitlesid nädala jooksul tehtut ning said oma töö eest žürii käest ka väärilise autasu.
Mida me siis koolis tegime?

31. oktoober oli meie koolis kogunemiste päev ning Elise Jalonen aktiivgrupist tutvustas kooli energianädalaks planeeritud üritusi ning konkursse. Samuti olime välja töötanud õpetajatele spetsiaalsed teavituslehed.
Esimese tegevusena joonistasid 7., 9., 10. ning 11.klass plakateid energia säästmisest ning taaskasutusest, olles eelnevalt tutvunud bioneer.ee lehelt säästmise ja taaskasutuseteemaliste artiklitega. Lapsed läksid hoogu ning avaldasid arvamust, et me võiksime teha konkursi kõige parema plakati valimiseks. Ja seda me hiljem ka tegime, valis 12.klass. Plakatid panime üles raamatukokku, õpetajate tuppa, kraanikausside juurde, galeriisse ning 3. korrusele.
5.-9. novembrini panime me kõik õpetajate poolt paljundatud paberid arvuliselt tabelisse kirja, et saada ülevaadet, kui palju me ikkagi koolis paberit ja tahma kulutame. Tabelid said valmis ning õpetajate tuppa viidud. Peab ütlema, et koopiate kirja panemine pani ikka mõtlema ja paberit kasutati sel nädalal vähem kui tavaliselt.
5. novembril toimus 10.-12. klassidele loeng taastuvast energiast ning selleks olime külla kutsunud Mäetaguse valla arendusnõunik Jana Pavlenkova, kes otseselt selle teemaga oma vallas kokku puutub. Nemad kasutavad ära kütmiseks nii kaevandusvett, on paigaldanud nii mõnegi päikesepaneeli ning kasutavad ka maakütet. Õpilastele oli loeng väga hariv, esitati palju küsimusi ning saadi huvitavaid vastuseid.

 

7. klass viis läbi tunni 1. a klassile.

Koos räägiti taaskasutusest, vaadati, mida piimapakkidest teha saab - kaasa oli võetud heegeldatud vaip. Lenne-Lotta oli aga ajalehepaberitest teinud korvi. Kaasas olid veel papist munarestidest valmistatud kaminaroosid ja tassi sisse valatud küünlajääkidest nn. uus küünal. Lastele näidati energiatark.ee lehelt õpilaste poolt tehtud filmi säästmisest ning asuti ise vanast uut meisterdama. Kaasas olid Actimeli pudelid ning plastist munakarbid. Tehti lumememmed, pudelist sai keha ning munakarbist lõigati müts. Pea ning käed tehti valgest WC-paberist. Kõik jäid väga rahule, nii 7.klassi tüdrukud ise, õpetaja ja 1.klassi lapsed. Väga õpetlik ja huvitav tund oli.

 

6. novembril andsid 7. klassi tüdrukud 2 tundi.

Tund 3. klassile – esitleti filmi paberi säästmisest, räägiti energianädala mõttest, meisterdati kaelakeed ajalehtedest, taas esitleti esemeid, mida kodus oli valmistatud (ajalehekorv, piimapakkidest vaip, jne.) Lapsed arutlesid keskkonnasäästlikkuse teemal, esitati küsimusi, oli väga õpetlik tund.
Tund 2. klassile – teema oli sama, valmistati kaelakeed ja lapsed olid väga õnnelikud, et said koos 7. klassi õpilastega tunnis olla.

 

7. novembril – autovaba päev.

Sel päeval olid mäel bussipeatuse juures helkurvestides Lenne-Lotta ja Karin ning Elise käes autovaba päeva plakat. Asja mõte oli selles, et lastevanemad ei sõidutaks lapsi mitte trepi ette, vaid laseksid neil 200 m bussipeatusest jalgsi kõndida, nii nagu koolibussilt tulevad lapsed.
Ka õpetajaid said juba eelneval nädalal üleskutse sõita sel päeval koolibussiga või tulla koos teise õpetajaga tööle.
4. klass meisterdas loodusõpetuse tunnis taaskasutusmaterjalidest tulevikusõidukit.

12. klass valis kõige ilusama ja õpetlikuma plakati, selleks sai 11. klassi töö.

8. novembril lõppes videokonkurss, millele laekus üks töö 6. klassist, autoriteks Marten Kiik ja Robert Tarum.
Tulevikuauto konkurss lõppes neljapäeval, laekus 30 tööd. Ühel sõidukil põlesid koguni tuled, selle töö valis žürii ka esikoha vääriliseks, võidutöö oli meisterdanud Artur Kivimaa 2. klassist. 2. klass osales täies koosseisus, siinkohal kiitus nende klassijuhatajale õpetaja Kaja Ojale. Oli väga palju huvitavaid mudeleid.

9. novembril toimus taaskasutuslaat – Vanale asjale uus elu – alati on keegi, kes sinu ülearuseid asju vajab. Laat toimus neljal vahetunnil vene keele klassis, osalejateks terve kooli õpilased, müüjateks põhiliselt 1.-5. klassi õpilased.
7. klassi õpilasi ootas 1.b klass ja õpetaja Mare, tunni teemaks taas lumememmed Actimeli pudelitest ning väike loeng, nagu 5. novembril 1.a klassile. Sel päeval toimus ka moedemonstratsioon – vanast uus. Osalesid 5.-7. klassi õpilased, vaadata sai kleite kilekottidest, riidest ning ajalehtedest. Nii publiku kui žürii arvamus oli üks ja nii tuli võitjaks Elise Jalonen ajalehtedest piduliku kleidiga. Tunnustust väärisid aga ka Mari Sarapi, Lenne Lotta Põdra ja Laura Tedrekulli kleidid.
10.-11. klassi õpilastele toimus Kuldvillak rohelise energia teemadel.

Kogu nädala olid meil 2. korrusel prügikastid erinevat sorti prügi jaoks, et mitte visata plastiktopse, komposti, paberit jne. kokku.
Selline nägi välja meie nädal.

“Tänan ja tunnustan kõiki koole, kes energiasäästunädala puhul selle olulise teemaga tegelesid, ning õnnitlen  võitjaid, kes on hakkama saanud tõeliselt vingete üritustega. Vaadates noorte poolt ära tehtut ei ole mul mingit kahtlust, et Eesti on tulevikus tuntud kui nutikalt ja uuenduslikult energiat säästev riik. Loodetavasti on tublide õpilaste entusiasm nakkav ning hakkab külge ka nende vanematele, sõpradele ja tuttavatele,” ütles keskkonnaminister ja KIKi nõukogu esinaine Keit Pentus-Rosimannus.

Ka meie arvame nii, meil on juba mõtteid järgmiseks aastaks.

Kokkuvõtte tegi aktiivgrupi nimel Anne Sternhof














No comments:

Post a Comment