Monday, November 26, 2012

Hingedepäeva hommik Toila Gümnaasiumis

Emaihust ja munast ja pungast ja veest
iga hetk miski äkki saab tiivad.
Sügist tean ma ja õhtut ja vikatimeest:
iga hetk mõni helves pudeneb keest
ja ta pärivad nimetud liivad.
(E. Niit “Surnumäe nukal”)

Esimesele koolivaheajale minnes sai 8. klass koduseks tööks uurida, kuidas tähistati/ tähistatakse hingedepäeva ning kirjutada sellest referaat.
Kokku saadi päris mitmeid põnevaid fakte.
Nüüd teame, kuidas tähistasid hingedeaega eestlased, aga ka seda, kuidas austatakse lahkunuid Mehhikos või Bali saarel.
Näiteks mõnel pool Mehhikos on komme veeta omaste haudadel terve öö. Linnades toimuvad rongkäigud, kus pealuumaskides, luukerekostüümides ja ka saatanaks kehastunud inimesed tantsivad ja  laulavad muusika saatel.
Suurim erinevus ongi see, et mujal võib see olla kärarikas ja rahvarohke üritus, aga meil siin Eestis on hingedepäev vaikne ja rahulik.
Oma kirjatöödest tegime kokkuvõtte ja õpetaja Katrin Kivimeister pakkus meile sobivaid luuletusi. Saime päris korraliku materjali kokku, mida teistega jagada. Õpetaja Maire Auli soovitusel otsustasime esineda 5.- 8. klassi õpilastele.
2. novembri hommikul ootasime kuulajaid-vaatajaid koolimaja väikesesse saali ja esinesime oma kavaga. Meie üllatuseks oli publiku seas ka koolidirektor. Publik kuulas huviga ja saalis valitses haudvaikus. Pärast esinemist toimus ka viktoriin, kus kuulajaskond sai oma uusi teadmisi testida, valida parimad etlejad ning lemmikluuletuse.
Publiku arvates olid parimad luuletuse esitajad Diana Žiltsova ja Andreas Astok.
Kordaläinud üritus ehk julgustab meid teinekordki midagi sellist ette võtma.

Hingedepäeva korraldajad
Toila Gümnaasiumi 8. klassist

No comments:

Post a Comment