Monday, November 26, 2012

Naksitrallid avastasid savi leiukohti

Veel sel aastal saab aruandlusega lõpusirgele SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastuse saanud projekt „ Naksitrallid avastamas savi leiukohti ja kasutamisvõimalusi“.
Projekti aktiivne tegevus on tänaseks toimunud ja siinkohal kõigest lühike ülevaade. Projekt hõlmas otseselt 5-7 aastaseid lapsi, kuid osaliselt kõiki lasteaia vanuserühmi. Tegevused algasid juba juunis, augustis õppekäikudega kohalikku mereranda, et sinisavi paljandumist kohapeal jälgida. Kaasatoodud savi jagati ka väiksematele. Rühmades uuendati voolimistegevuste tarvis laudade kattematerjale ja savi hoiustamiseks muretseti karbid. Metoodilises kabinetis avati õpimapp, kuhu kogutakse materjali kodukandi pankranniku, pangametsade koosluse jms kohta ning õppemänge, töölehti jne. 


Septembris toimus õppesõit Aserisse, et saada aimu ka savi kaevandamisest karjääris¸ teadmisi savist kui ehitusmaterjalist ning tunda rõõmu voolimistegevusest Kõrtsialuse Külastuskeskuses. Karjääris pakkusid lastele huvi nii ekskavaator, millel kopad kui vagunid savi karjäärist välja vinnavad ja autokasti sõidutavad; kui ka erineva värvi ja vormiga purustatud ehitustellised, mida pinnase tugevdamiseks teele laotatakse; ning hulgaliselt suuri tellisepakendeid tehaseõuel. Kõik suured ja väikesed õppekäigus osalejad said retkejuhilt Annelilt huvitavaid teadmisi savist kui taastumatust maavarast. Heameel oli näha, et laste hulgas oli teraseid lapsi, kes retkejuhi teadmisi kinnistavatele küsimustele vastata oskasid või ise küsimusi esitasid.
Savitoas põnevus jätkus – valmistööd riiulitel ja vahendid savi töötlemiseks põletusahju ja savirulli näol ning loomulikult omaloomingulise savitöö tegemine. Nakside laste savist „toodang“ jäi ahjus küpsetamist ootama.
Üks hallivõitu sügisnädal möödus lasteaias teemal „Voolida on vahva“. See oli nädal, kus vooliti rohkem kui tavaliselt ja kasutati ka erinevaid voolimismasse. Eesmärgiks oli tunnetada materjalide erinevusi ja sõnastada need erisused.
Isadepäeva pidudeks kaunistasid rühmad lasteaia koridori ja fuajee laste ja õpetajate poolt erinevatest materjalidest valminud voolingutega ning uhke Voka asula maketiga.




Julie Laur
Voka Lasteaed Naksitrallid direktor
Fotod: Külli Mänd

No comments:

Post a Comment