Monday, November 26, 2012

Toila mehed pealinnas

Siimonite suguvõsa kokkutulekule augustis 2012 olid Juhan Simoni järglased Haapsalust kaasa toonud ühe põneva, lausa ajaloolise foto. Pildil on jäädvustatud viis Toila meest, kellest kolm – Hans Glass ja vennad Juhan (taga vasakul) ja Abram (ees paremal) Simonid on selgesti äratuntavad, kaks ülejäänud noort meest jäävad esialgu tundmatuks. Seltskond õllelaua ümber on tolle aja kohta “ontlikus” riietuses, mis näitab, et tegemist oli väljasõiduga mõnda suuremasse linna, tõenäoliselt Tallinna või Peterburgi. Ilmselt on pildistanud õllepoe juures passinud tänavapiltnik – sellele viitavad pildi halb kvaliteet ning võttepaiga ümbruse prahine pind. Samuti rekvisiidiks olnud suur õllekorv ...
Arvata võib, et pildistatud on 1870ndail, kui tänu juba tegutsevale Peterburi-Tallinna raudteele olid Toila mehed oma orkestriga käinud Peterburis parun Nikolai v.Wilckenit tema juubeli puhul õnnitlemas või Tallinnas kuberneri lossis ennast näitamas. Ja kui Abram Simon ja koolmeister Hans Glass polnud veel lahku löönud.
Kõige huvitavam pildi juures on, et see on nagu kindla käega lavastatud. Koolmeistrid Juhan Simon ja Hans Glass esinevad oma ametile vastavas rollis dotseerivalt, keelitades nagu nooremaid mehi mõõdukusele. Abram vaatab kõrvale, sest tema teab ise ja tema teeb. Kõik on surmtõsised, millest järgneb, et korv tühjade pudelitega on vaid rekvisiidiks. Kuid õlu vahutab pokaalides.
Kes on lavastaja, kes teadis ja tundis kõiki osalisi ja nende rolle Toila elus? Tänavapiltnik see ei saanud olla, järelikult pidi äratuntud kolmik ise olema see, kes seda ise aimamata … toreda stseeni ajaloo jaoks lavastas.
Pilt on Toilas tundmatu, osalised on seda nähtavasti vaid omatarbeks säilitanud.
Leitud eksemplar on Juhani poja Nigulase pärandist. On kiiduväärt, et taoline fotodokument nüüd lagedale toodi.

Jüri Tõnisson


No comments:

Post a Comment