Monday, March 31, 2014

Eesti triatloni kolmekümnes juubel ehk 30. Voka triatlon 28. juunil!

Armsad sõbrad!

Märkige kalendrisse üks rõõmus suvepäev: Eesti triatloni kolmekümnes juubel ehk 30. Voka triatlon 28. juunil – olete väga oodatud osalema ja kaasa elama.

Põhivõistlus algab kell 16, enne on laste duatlon ja suurmeistrite lühem distants. Õhtul pidu.
Kuidas Eesti kõige esimene triatlon hoo sisse sai, sellest allpool.

Alutaguse Suusaklubi,
Robert Peets,
Aadu, Tiit ja Tõnu Pekk

NELI ÖIST STARTIJAT JA KOLM UUDISHIMULIKKU TEISMELIST

1984. aasta 28. juuni varahommikul kell kolm (3) alustasid Voka endise vallamaja juurest 200 kilomeetri pikkuse jalgrattadistantsi läbimist neli spordifanaatikut: Agu Normak ja Aadu Pekk Vokast, Arvo Tenner Tallinnast ja Olev Marja Põlvast.
Starteriteks ja kohtunikeks olid Voka EPT spordifanaatikud Ave Haan ja Urmas Kuusk. Starti jälgisid kolm Toila küla noorukit. Nemad olid lugenud Eestis seni tundmatu triatloni esmakordsest toimumisest Noorte Hääle rubriigist „Ainult üks küsimus” ja tahtsid veenduda, et „raudse mehe eksam” sel öösel tõesti algab. Tunni pikkuste vahedega järgnesid esimestele startijatele Oivo Selder Vokast, Sulev Marja Põlvast ja Kaarel Schmidt Vokast. Erinevatel aegadel startijatel oli ühine eesmärk rattasõidu lõppedes hüpata Kohtla-Järve ujula basseini, ujuda kaks kilomeetrit ja siis joosta täismaraton ning finiseeruda kõik solidaarselt kella viie paiku õhtul Voka staadionil.
Nii sai Eestis (ja terves Nõukogude Liidus) alguse triatlon. Selgituseks niipalju, et tänased distantsid ja alade järjekord on: ujumine 3,8 km, jalgratas 180 km ja maraton 42,195 km. Peale Voka noorte olid meie üritusest Noorte Häälest lugenud ka Tartu Ülikooli spordimeedikud ning nende brigaad saabus hommikul Vokka. Varem polnud neil sellise suurte koormustega võistlejaid mõõta ja diagnoosida õnnestunud.
Kõik õnnestus. Esimesena staadionile jõudnud Agu Normak sai pärja, parim aeg oli küll hiljem startinud Kaarel Schmidtil. Kella seitsmeks olid kõik seitse alustajat distantsid lõpetanud, meedikud oma proovid võtnud ja esimene võistlus lõppenud.
Nõnda sai alguse triatlon Eestis, mis tänaseks on tõusnud üheks populaarsemaks mitmevõistluse alaks. Kindlasti ei olnud me „raudsemad“ kui sajad fantastiliste saavutustega hiilanud Maarjamaa spordifanaatikud enne meid (Klein maadles olümpia finaalis 12 tundi, Palusalu võitis kaks kulda ühel Olümpial, Ahto sõitis üksinda purjekal ümber maakera...), aga uhke tunne oli ikka küll!
Lähikuudel sorteerime korraldajatega vanu fotoalbumeid ja loeme vanu ajalehti ning jagame lugemist sellest, kuidas fanaatikud ennast triatlonis proovile panid. Loodan teid kõiki juuni lõpus Vokas näha!

Aadu Pekk
Märts 2014, Vokas

No comments:

Post a Comment