Monday, March 31, 2014

Kevadele vastu

Kevade tundemärkide uurimine ja avastamine – esimesed sinililled, sarapuu kuldsed urvad ja talvelõpu uhke lumi – on ilusad ja valmistavad lastele kindlasti ainult rõõmu. Taevas on kõrgem ja sinisem ning annab lootust ja kannab unistusi heale ja paremale loodetavasti igale inimesele.
Õhtuti on kauem valge, mistõttu lasteaia uus punane katus juba Voka omadel ja ka külalistel märgatud ja heakskiidetud. Veel enne kalendritalve lõppemist on viimased tööd tehtud ja aktid allkirjastatud. Lasteaiarahval on uuest viilkatusest rõõmu, kuid saame kogeda ka teadmatust katuselt lumelangemisega seotud võimalike ohtude osas.
Ei ole just tavapärane, et lasteaiahoone ehitustöid toimetatakse aktiivse õppetöö perioodil. Seetõttu on heameel, et lapsevanemad olid rahulikud ja mõistvad, õpetajad leidlikud õuesolekut organiseerima ja ehitajad paindlikud õppetööst lähtuvaid ja lasteaiatöötajate poolt edastatud soove arvestama. Aitäh!
Kõigil on suured lootused, et veel 2014. aastal realiseeruvad vallavalitsuse plaanid, mis seotud hoone fassaadi ja vundamendi soojustamisega. Õuealal jätkame amortiseerunud õuevahendite eemaldamist. On saavutatud kokkulepped Punaste Nakside rühma mööbli väljavahetamiseks; eeltööd käivad toidulao korrastamise osas. Hinnapäringute käigus oleme saanud paraku teadmise, et saali põrandat enam „värskendada“ pole võimalik ning jätkuvalt ei ole majas piisavalt sooja vett. Seetõttu vajab 38. aastane lasteaiamaja „ilukirurgiat“ järjepidevalt veel mitmel heal aastal.
Õppe- ja kasvatustöö vallas on sel kevadel aktiivsemalt kui tavaliselt plaanis külvitööd igas vanuses lastega. Tulevasi istikuid peaks jätkuma annetusteks Puuetega Laste Tugikodule Päiksekiir ja Alutaguse Hoolekeskusele, heategevuslikuks müügiks, rühmade terrasside ja lasteaia õueala kaunistamiseks. Onu Villemi abil saab iga rühm oma taimekasti, mille abil mulla taastootmisest aimu saada, oma „Tootsi peenart“ kujundada, oma ja teiste töö vilju näha ja võib olla maitstagi.
Esimesed seemnepakid ja istikud nö töövõtete harjutamiseks kingiti rühmadele juba 3. märtsil Iisaku Loodusmajas käpiknukk Muti poolt. Nimelt said lapsed kutse, kus Naksitrallid ja Hiireke kutsusid 3 vanemat rühma lasteaia sünnipäeva puhul väljasõidule. Loodusrajal otsiti kevademärke, mõistatati ja kuulati helisid. Loodusmajas saadi teadmisi mulla olulisusest ja keerulisest koostisest. Iisaku Loodusmaja oli oma väljanägemise, eksponaatide ja lahke pererahvaga meie kõigi jaoks avastamist väärt koht. Maitsev kringel ja jook ning tagasiteel bussis nähtud „Jääaja“ multifilm toetasid sünnipäevalainel olemist.
Õuesõppe-aasta kevad viib vanemaid rühmi õppekäigule Uikala prügilasse ja annab nii lastele kui täiskasvanutele võimaluse kohtuda meie lasteaia kasvandiku, loodusfotograafina juba tuntust kogunud vilistlasega. Eesmärgiks on, et selle kohtumise ja muude jätkutegevuste tulemusel oskaks laps ja meie kõik rohkem märgata ja teadvustada kodukandi looduse “ ilu ja valu“.
Kevad toob lasteaeda külalisi – lasteaiajuhte Viljandimaalt, kes uudistamas meie ettevõtlikkustegevusi; spordipäeva koos Kohtla-Järve lasteaiaga ning heategevuslikku koostööprojekti koos Naerumerega.
Juba on rühmades toimetamisel arenguvestlused. On käivitunud koolieelikute tutvumisprogramm kooliga ja koostöö maakondliku õppenõustamiskeskusega. Ja kogu lasteaiapere saab kaasatud emadepäeva liikumispeole, mis toimub spordihoones 7. mail algusega 16.30. Rõõmsa kohtumiseni!
Julie Laur
direktor
 Foto: Külli Mänd

No comments:

Post a Comment