Wednesday, August 9, 2017

Iga-aastased mõttetalgud kasvasid suvekooliks

4.-5. augustil toimus Toilas kahepäevane suvekool "Heas seltskonnas", kus sai kokku üle 40 kodu- ja väliseestlase.

Eesti kultuuriseltside ühendus on korraldanud seltside mõttetalguid 2006. aastast. Üks eesmärk on olnud tutvustada Eesti eri paikade seltsielu ning samas pakkuda võimalust arutleda üheskoos mitmesugustel seltsielu puudutavatel teemadel. Seekord arutleti läbiva teemana selle üle, mis annab seltsile elujõu. Peale selle vaeti mitmesuguseid koostööprojekte.
Esimest korda korraldati kahepäevane suvekool, mis võimaldas pakkuda seltsidele sisutihedamat koosolemist ning samas ka paremaid võimalusi kohaliku kultuuri- ja seltsieluga tutvumiseks. "Toila oma 150aastase seltsitegevusega on igati väärt paik, et meie esimene suvekool just siin toimuks," märkis Eesti kultuuriseltside ühenduse tegevjuht Margit Reinkubjas.
Peale pikema kestuse oli kokkusaamise eripära tavapärasest suurem hulk välisseltse.

"Muidu räägivad ühed ühte ja teised teist juttu ning ühist arutelu ei olegi," põhjendas Eesti kultuuriseltside ühenduse juhatuse liige Tiiu Toom Narva-Jõesuu eestlaste seltsist Kalju. Seda enam, et kultuuriseltside probleemid on üksteisega sarnased, tegutsegu need siin- või sealpool piiri. Esiteks liikmete (kõrge) vanus, teiseks raha. "Üks aruteluteema oligi see, kuidas saaksid seltsid ise hakkama, ilma et peaks kogu aeg, käsi pikal, toetust ootama," märkis Toom.
Eesti kultuuriseltside ühenduse juhatuse liige, Tšehhi-Eesti klubi juht Iivi Zajedova pidas samuti oluliseks, et kõik korraga kokku said.
"Muidu tegutsevad Välis-Eesti seltsid omaette ja kodueestlased omaette, aga oleme kõik ühed eestlased. Juba 1935. aastal ütlesid Eesti riigimehed, et me oleme nii väike rahvas ega saa endale eraldi olemist lubada. Peame saama üheks rahvaks, panema tähele neid, kes on väljaspool, sest nad on oma südamega ikkagi Eestis. Miks mitte ära kasutada võimalusi, mida väliseestlased on loonud. Ja me rahvusena ju ka suureneme."
Eesti kultuuriseltside ühenduse auesimees Valter Haamer rõõmustas, et mõttetalgud toimusid juba 15. korda ja on läinud järjest sisukamaks. "On tähtis, et me ei unustaks peamist. Me tegutseme selleks, et Eesti rahvuslik kasvatus ja eestlaseks olemine edeneks."
Eesti kultuuriseltside ühenduse juhatuse esimees Meelis Toom lisas, et seltsid ajavad oma asja kirega ja vabast tahtest. "Teatavas vanuses on töö ja pere kõrval vaja midagi kolmandat, et elus rõõmu leida. Keegi ei sunni meid selleks."


Sirle Sommer-Kalda

P.S. Pikemalt on toimunud suvekoolist võimalik lugeda 8. augusti Põhjarannikust.

No comments:

Post a Comment