Thursday, April 2, 2020

Distantsilt õpetamine ja õppimine



Kõik, kõik on uus –
septembri märtsikuus...

Uskumatu sai tõeks.
12. märtsil, enne meie plaanipärast õppenõukogu, tuli Haridus- ja Teadusministeeriumilt korraldus 16. märtsist minna kaheks nädalaks distantsõppele (ikka seoses Covid-19 nakkuse vältimisega).

Otsustasime koosolekul, et sulgeme õppetegevuseks koolimaja õpilaste kogunemiseks kohe – andsime kõigile võimaluse reedel ja esmaspäeval tulla koolimajja vaid õppevahendite järgi. Ehkki neljapäeval enne koolipäeva lõppu hõiskas nii mõnigi õpilane “jess”, siis tegelikult oli kurbust ikka rohkem – ära jäi algklassiõpilaste lugemisöö; tublid etlejad ei saanud sõita Narva “Hansenist Tammsaareni“ võistlusele; ära jäi e-etteütlus, mis emakeelepäevale pühendatud; ära jäid 12. klassi inglise keele proovieksam ja rahvusvaheline matemaatikavõistlus “Känguru”, samuti Ettevõtlusküla seiklus koolimajas. Õpetajad töötasid pärast koosolekut koolimajas veel pikalt, valmistudes eelseisvaks distantsõppeks ja reedelgi koguneti, et üksteist toetada digivahendite ja mitmete rakenduste kasutamisel.

Keegi ei mäleta, et midagi taolist oleks varem haridusmaastikul toimunud, seega oli olukord uus kõigile. Õpilastele, õpetajatele, lastevanematele ja koolijuhtidele. Kuid nagu öeldakse, kus häda kõige suurem, seal abi kõige lähem. Kohe tõttasid appi haridustehnoloogid üle Eesti, et anda juhiseid ja suuniseid, kuidas edasi. HITSA (Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus) reageeris väga kiiresti ja koondas kogu vajaliku materjali ühte kohta. Juba esimese nn koduõppel olemise nädala esimeses pooles said sealsete abimaterjalidega tutvuda nii õpetajad, lastevanemad kui ka koolijuhid.

Pärast nelja päeva distantsilt õppimist uurisin õpilastelt, kuidas neil läheb. Vastas 115 õpilast, kooliastmeti vastavalt 26, 21, 38 ja 30 õpilast. Kõikidest kooliastmetest tuli välja, et lihtsam on kodus õppida kunstiõpetust ja kehalist kasvatust. Raskeim on omandada matemaatika, füüsikat.
Enamus õpilastest õpivad päeva jooksul (ei järgi tunniplaani), kuid teevad õppimised ära tähtajaks. Mitmed õpilased tunnistasid (seda just 2. ja 3. kooliastmes), et kui on raske, jäetakse tegemata ning mõnel juhul õpitakse ka juhuslikult ja nii võivad mõned asjad tegemata jäädagi.
Kõige rohkem kasutavad koduste abi 1. ja 2. kooliastme õpilased. Vanemad õpilased kasutavad ennekõike sõprade abi, kõige rohkem on õpetajate poole küsimustiku andmetel abi saamiseks pöördunud gümnasistid.
Päevas kasutab arvutit või mõnd muud seadet üle kahe tunni vastanutest 48 õpilast, neist pooled olid gümnasistid, ja 1–2 tundi 47 õpilast, enim 3. kooliastmes.
Vastanutest ei käi iga päev õues 18 õpilast, neist pooled olid 3. kooliastme õpilased.

Täpsem vastuste analüüs läks igale kooliastme õpilastele ja nende vanematele lugemiseks Stuudiumi kaudu. Kuna küsitlusest tuli välja, et õpetaja tugi on mitme õppeaine õppimisel siiski väga oluline, siis 19. märtsi õpetajate veebikoosolekul pidasime vajalikuks pidada ka nn veebitunde. Millises keskkonnas õpetaja seda teeb, jääb õpetaja ja konkreetse klassi otsustada. Veebitunnist tuleb õpilastele teatada eelmisel päeval, sest enamasti on peres teisigi koolilapsi ja ka nende koduõpe peab sujuma. Soovin tänada kõigi õpetajate nimel lapsevanemaid, kes on antud olukorras saanud topeltkoormuse – täita enda tööülesandeid (ka siis kui ollakse kodukontoris) ja aidata koduõppele jäänud koolilapsel õppetööga toime tulla. Väga oluline siinjuures oma kodune töö ja õppimine korraldada selliselt, et jääks ühist aega perel puhkuseks ja väljas värskes õhus viibimiseks, samas tuleks kindlasti vältida õpilaste omavahelisi kogunemisi.

Ka õpetajad vastasid küsimustele nelja esimese päeva põhjal. Vastajaid oli 24. Üle poole neist töötavad nädalaplaani alusel, kus õpiülesanded antakse terveks nädalaks korraga kätte, see ei haki õpilase päeva ja saab süvendatult tegeleda ühe teemaga. Enamik õpetajaid on siiski vastavalt tunniplaanile kättesaadavad ja valmis arusaamatuste korral juhendama. Õpetajad tõdesid, et enamik õpilasi on koduõppel olles kohusetundlikud, õppimisele ja headele tulemustele orienteeritud ning motiveeritud. Küll aga on õpilasi, kes on koduseinte vahele kadunud ja kontakti saamine keeruline. Pooled õpetajatest viivad toetatud õpet läbi Stuudiumi sõnumite kaudu, teine pool kasutab erinevaid kanaleid (FB Messenger, Skype, Zoom, Google Classroom, WhatsApp). Õpetajate väitel on tööpäevad läinud pikemaks ja on justkui piirideta, eriti keeruliseks teeb olukorra see, kui õpetamise kõrval on vaja ka enda koolis käivaid lapsi juhendada ja lasteaiaealiste lastega tegeleda. Aga meeldivatki leiavad õpetajad koduõppe juures – saadakse ise päeva planeerida, õpe on paindlik, rohkem on loomingulist lähenemist ja õpitud on palju uusi töövõtteid. Õpetajad tunnistavad, et tunnevad praeguses olukorras kolleegide suuremat toetust – kui keegi midagi põnevat leiab, mis koolitööle kaasa võiks aidata, siis jagab ta seda kohe kolleegiga.
Kuna õpetajategi arvutioskused on erinevad (nagu ka õpilastel ja teiste eluvaldkondade inimestel), siis me ei eeldagi, et õpitakse ainult internetikeskkonnas ja keerukaid õpikeskkondi kasutades. Ei tohi ära unustada raamatust lugemist ja vihikusse kirjutamist.

Kriisist (distantsõppele kohustuslikus korras jäämine seda on) tuleb võtta kõik positiivne – praegu on võimalus õppida uusi asju ja koos õpilastega neid katsetada, on suuremad võimalused erinevaid aineid lõimida ja õpiülesannetele loovalt läheneda, on võimalus õppida üksteiselt ja õpilastelt.

Ma ei tea, kas valla lehe ilmudes oleme me juba koolis või ikka koduõppel, aga üks on selge – kriis tappis senise koolielu rutiini.

Merike Lepsalu
Toila Gümnaasiumi õppealajuhataja

Tore pildigalerii sellest, kuidas see distantsilt õppimine kodudes käib 

3 comments:

  1. Tere daamid ja härrad.
    Kas vajate rahalist abi?
    Paljud inimesed otsivad seal rahalist abi, kuid nad ei tea, kuidas seda teha.

    Kas teate, et saate oma rahalise olukorra lahendamiseks taotleda laenu ja saada laenu vähem kui 24 tunni jooksul? Mõni inimene võib arvata, et laenu saamine on keeruline, kuid ma vajan, et te teaksite, et minu ettevõttelt on laenu saamine väga lihtne, kuna püüame muuta laenamise lihtsaks, mugavaks ja taskukohaseks.

    Pakume paindlikke ja mitmekordseid laenuvõimalusi, sealhulgas tagatud ja tagatiseta laene, pikaajalisi ja lühiajalisi laene, mis on kohandatud teie rahalistele vajadustele.

    Meie teenus on väga kiire, usaldusväärne ja usaldusväärne ning saate laenata kuni 20 miljonit eurot subsideeritud intressimääraga 2,5% aastas. NoviCap on õige ettevõte, kellega ühendust võtta, kui teil on kiiret laenu vaja.

    NoviCap pakub finantseerimislahendusi.
    Pakume igasuguseid finantsteenuseid, näiteks ärilaen, isiklikud laenud e.t. Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust.

    Laenu saate oma telefoni või sülearvuti kaudu taotleda igal ajal ja igal pool omale sobivas kohas, peate vaid võtma meiega ühendust
    E-post: (novicapfinancialservices@gmail.com) VÕI
    Kirjutage meile WhatsApp kaudu: +31642117819.
    SEE LAEN on kõigile kättesaadav

    ReplyDelete
  2. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume kõikvõimalikke laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete
  3. Ma olen nii uhke ja õnnelik, et saan olla siin, et jagada seda tähelepanuväärset, imelist ja erakordset tunnistust, ma lihtsalt ei suuda praegu uskuda, et mu endine on siin koos minuga, palub kõiki oma halbu tegusid ja räägib mulle, kuidas ta tundis end kogu aeg tühjana ta oli ära, jättis mu maha ja tegi mulle nii palju haiget pärast lahutust, mis juhtus mõni kuu tagasi. Ja kogu see ime juhtus kohe pärast seda, kui ma palusin dr EGWALIlt abi, olen täna maailma kõige õnnelikum naine, ma ütleksin, et mul on endine jälle kõrval. See on ime minu ja mu pere jaoks ning igavene nauding ja rõõmsameelsus. Ma olen praegu nii õnnelik ega tea, kui palju väljendada oma tänu ja tunnustust dr EGWALI -le. Soovitan teda väga, kui vajate viivitamatut abi, kuna see on tagatud, usaldage mind.
    Saatke talle täna e -kiri /dregwalispellhome@gmail.com või kaudu
    WhatsApp: +2348122948392

    ReplyDelete