Wednesday, May 12, 2021

Kohtla-Nõmme alevi metsaala korrastamine

Kohtla-Nõmme alevi maaüksus Pargi tn 3 on kohalikele elanikele teada lastekodu ja laululava taguse pargina ja motoringraja poolse metsaosana. Kinnistu on valla maa, mille suurus on 49,4 ha, millest metsamaa pindala on 25 ha.

Kohta-Nõmme Vallavalitsuse tellimusel valmis 2016. aastal nimetatud kinnistu metsamajandamiskava aastateks 2016-2025.

Keskkonnakaitse piiranguid sellele kinnistule seatud ei ole.

Metsmajandamiskava koostamise käigus on määratud puistu liigid, nende vanus ning osakaal. Liikidest on nimetatud mänd, kuusk, kask, haab, tamm, saar, sanglepp, hall lepp ja vähesel määral muid liike. Vanuseklasside järgi sisaldab mets küpset, keskealist, valmivat, noorendikku, latimetsa. Raiete osas on ette nähtud häil-, valgustus-, harvendus-, valik- ja lageraiet.

Koostatud metsamajandamiskava kehtivuse perioodi arvestades on paras aeg alustada Kohtla-Nõmme Pargi tn 3 kinnistu korrastamisega.

Metsamajandamiskava on aluseks raieloa ehk metsateatise väljastamiseks ja raietööde läbiviimiseks.

Toila Vallavalitsus on konsulteerinud metsanduse spetsialistidega, läbi töötanud kehtiva metsamajandamiskava ning arvestanud sellega, kui oluline on see ala Kohtla-Nõmme alevi elukeskkonna osana.

Tegevuskava on selline, et rahvamaja ja laululava tagune metsaosa, kus on valdavalt kuuse- ja männimets vanuses 60 kuni 100 aastat, säilitatakse parkmetsana. Selles osas tehakse sanitaarraiet. Jalutajad on ehk pannud tähele märgitud puid. Punase ringiga puud on jäetud rähnide pesapuudeks. Lehtpuudest-, põõsastest jäävad alles metsapargile kohased liigid.

Motoringraja poolses osas on valdavalt lepad, paplid, kaasikud, põõsastikud ja rohumaad. See osa korrastatakse vastavalt metsamajanduskavale ja istutatakse uusi puid.

Kehtiv raierahu periood on hea aeg metsaala korrastamise ja raie hanke ettevalmistamiseks ja välja kuulutamiseks. Tööd on plaanitud teostada käesoleval aastal.

TVL


No comments:

Post a Comment