Friday, June 1, 2018

Kodud turvaliseks


Suvehooaeg on alanud ja käes on aeg, mil võiks taas mõelda nii oma suvila, kui ka kodu turvalisusele. Oleme ju suveperioodil liikuvamad ja rohkem kodust ära.
Tehnoloogia on arenenud ning enam pole vaja osta kalleid seadmeid ning seejärel maksta turvafirmadele siduvate lepingutega igakuiseid tasusid. Uuemaid automaatseid häiresüsteeme on võimalik ise lihtsalt paigaldada omamata selleks mingeid erilisi eelnevaid teadmisi.
Tänapäevased lahendused sisaldavad juba kõiki vajalikke andureid lisaks tavapärasele suitsuandurile, ühendades need omaniku telefoniga (mis on eriti oluline siis, kui peres kasvavad väiksed lapsed või on tegemist vanuritega, kelle liikumine on piiratud).
Oluline on siinjuures aru saada millised eelised on uuematel anduritel. Andurid jagunevad iseenesest kohalikeks ja ühendatuteks. Kohalikud andurid on need mis annavad alarmi ainult kohapeal. Ehk siis näiteks kui maja põleb, annab suitsuandur sellest ka alarmiga märku. Kuid see alarm ei jõua omanikuni kui ta kohapeal pole. Näiteks võib kodust kaugel olev suvila maani maha põleda ilma, et sellest keegi midagi teaks. Ükskõik palju suitsualarm sellest ka kohapeal piiksub.
Seetõttu on soovitav andurid alati oma automaatse häiresüsteemiga ühendada. Ehk kasutada süsteemiga ühendatud andureid. Selline süsteem saadab signaali inimese telefoni kas vastava mobiilirakenduse või sms-i kaudu. Lisaks anduritele saab samasse süsteemi lisada ka kaamerapildi, koduvalve ja palju muudki. Lisakasuna annavad automaatse häiresüsteemi puhul kasutusel olevad andurid märku, kui neil on mingi rike või nende patarei hakkab tühjenema.

Meedias on viimasel ajal tihti juttu olnud ka gaasi ja vingugaasi anduritest. Kuna sageli võib see informatsioon pisut segadusse ajada siis siinkohal mõningad selgitused:
Vingugaasi andur – vingugaas (CO) kujutab endast nähtamatut, lõhnatut, äärmiselt mürgist gaasi. See tekib erinevate kütuste, näiteks puidu, ahjukütuse, bensiini, maagaasi või propaani mittetäielikul põlemisel.
Majandus- ja taristuministri määrusega akt nr 87, § 45. P11 on vingugaasiandur kohustuslik alates 01.01.2018 eluruumides, kuhu on paigaldatud korstnaga ühendatud gaasiseade. Näiteks vannitoad või köögid, kus kasutatakse gaasi-veesoojendit. Määrus ei laiene eluruumidele, kus on kasutatusel ainult gaasipliit.
Gaasiandur – gaasiandureid on erinevaid: on olemas andurid, mis reageerivad vedelgaasile, (näiteks balloonigaas) ja on olemas andurid, mis reageerivad maagaasile (näiteks see, mis on gaasiboilerites kasutatav).
Lõpetuseks rõhutaks veelkord, et automaatsed häiresüsteemid ei ole keerulised ja kallid. Neid saab paigaldada osaliselt ning vastavalt vajadusele. Hiljem saab juba töötavat süsteemi alati täiendada. Samuti saab automaatse häiresüsteemi vajadusel siduda koduautomaatikaga.

Alar Avloi
wwww.zmartone.ee koduautomaatika spetsialist







No comments:

Post a Comment