Wednesday, September 5, 2018

Käimasolevatest projektidest Toila vallas


Hajaasustuse programmi läbiviimisest Toila vallas. Käesoleva aasta Hajaasustuse programmi esitati kokku 26 taotlust vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamiseks või rekonstrueerimiseks, kogusummas ca 145 tuh eurot. Programmi loogika kohaselt katab projekti kuludest ⅓ riik, ⅓ kohalik omavalitsus ning ⅓ toetust taotlev majapidamine.
Riigi eraldus 2018. aastal oli summas 26 tuh eurot, millele vald lisas omalt poolt 30 tuh eurot ning millega saavad toetust 12 majapidamist, sh 1 korteriühistu. 14 taotlust jäi rahuldamata ennekõike toetusvahendite lõppemise, mitte vajaduse puudumise tõttu ning loodame, et kõik negatiivse toetusotsuse saajad ei pea toetuse saamist iseenesest mõistetavaks ja mõistavad valla hindamiskomisjoni poolt tehtud valikuid. Taotluste hindamisel on kõige kaalukamaks kriteeriumiks kasusaajate arv majapidamises. Programmist toetatakse ka autonoomsete elektrisüsteemide ja juurdepääsuteede rajamist, kuid vald on seadnud prioriteetseks vaid vee- ja kanalisatsioonisüsteemide rajamise.
Toetuse saajatega sõlmib vallavalitsus peagi toetuslepingu ning majapidamised saavad töödega alustada. Toetust mittesaanutele saab soovitada järgmist taotlusvooru 2019. aasta kevadel, kus loodetavasti on ka riigi ja kohaliku omavalitsuse enda panus juba suurem, et oleks võimalik rohkemaid taotlusi rahuldada.

Kohtla-Nõmme jalg- ja jalgrattatee projekteerimine ja ehitamine. Pärast nurjunud riigihanget kuulutab vald septembris välja uue hanke kergliiklustee rajamiseks. Projekti ajakava näeb ette talvisel perioodil projekteerimist ning kõiki kooskõlastusi ja kasutusõiguste seadmist eraomandile, misjärel saab kevadel 2019 ehitustöödega peale hakata. Hiljemalt 2019. aasta juulikuu lõpuks on kergliiklustee valmis. Projekti toetab EAS läbi linnapiirkondade arendamise kava.

Kohtla-Nõmme laululava. Peale valdade ühinemist pidas vald erinevaid nõupidamisi kultuuriinimestega ning käis välja mõtte, et statsionaarse laululava rajamise asemel Kohtla-Nõmmele oleks mõistlik soetada teisaldatav moodullava, mida saaks kasutada kõikide valla suursündmuste läbiviimisel. Mõistes aga, kui oluline on statsionaarse laululava (laulukaare) olemasolu Kohtla-Nõmme asulale, sh rahvakultuurispetsialistidele, mattis vallavalitsus varasemad mõtted maha ning liigub aktiivselt edasi lava rajamisega. Hange plaanitakse läbi viia ning leping sõlmida hiljemalt oktoobris. Ehitusperiood on kavandatud aprill-juuni 2019. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.

Kohtla-Nõmme skatepargi rajamine. Projektdokumentatsioon on valmis saanud ning peale kolme võrreldava hinnapakkumise küsimist alustatakse töödega septembrikuu II pooles ning planeeritav lõpp jääb oktoobri keskele. Vald on esialgselt kavandatud 1-rambilisest skateväljakust loobunud, kuna see oli liialt kallis ja ühetaoline ning koostöös kohalike noortega leidnud alternatiiviks betoonist kaussja skateväljaku, mis saab olema omanäoline tervel Ida-Virumaal ning kuhu tullakse sõitma tõenäoliselt kaugemaltki. Täiendavalt on plaanis 2019. aastal alustada koostöös professionaalsete ekstreemsportlastega skatepargis huviringi, mille sihtgrupiks võiksid olla kogu Toila valla noored. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.

Toila rannaala jõudlusväljak. Eesti Olümpiakomitee ja Coca-Cola viisid kevadel läbi konkursi, mille raames otsiti Eestis kohti, kuhu paigaldada avalikud jõudlusväljakud. Projekti tingimustes oli punkt, mille järgi peab asukoht olema hästi ligipääsetav rekreatsiooniala. Valla poolt pakuti välja Toila avalik rannala, mis osutus ka valituks. Lisaks Toila vallale saab sarnase jõudluslinnaku Ida-Virumaal ka Sillamäe. Jõudluslinnak on oma sisult 5 x 8 meetrisel alal paiknev metalltorudest turnimisala.

Valaste joa trepistiku ja matkaraja rajamine. Tööd Valaste joa taasavamiseks käivad vastavalt planeeritud ajagraafikule ning peaksid valmis saama käesoleva aasta oktoobri lõpuks. Hetkel on kõik ligipääsud joale suletud, kuna tegemist on ehitustsooniga, kus kõrvalistel isikutel on liikumine keelatud. Nagu ikka keerulisematel ehitustel, on ka Valaste joa projektis mõningaid tagasilööke, kuid kindlasti leitakse neile koostöös ehitaja, valla spetsialistide ja omanikujärelvalvega lahendused. Lõpptulemuseks saab Valastest atraktiivne külastuskeskkond, mida rikastab mööda klindi alust metsa looklev matkarada, laudtee. Kui esialgses projektis oli kavandatud ülemise keerdtrepi säilitamine, siis projekti reservide arvelt plaanitakse ka see uue ja turvalisema trepilahenduse vastu välja vahetada. Projekti lõpetamisest ja nö lindilõikamisest annab vald läbi veebilehe teada ning seejärel on kõik oodatud Valaste juga külastama. Projekti toetab EAS läbi Piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmi.

Toila rannaala võrkpalliväljakud. Projektiga planeeritakse täielikult rekonstrueerida Toila avalikul rannaalal paiknev ning amortiseerunud rannavõrkpalli väljak. Uus lahendus näeb ette kõikidele tingimustele vastavaid kahte väljakut, kus lisaks harrastajatele oleks võimalik läbi viia võistlusi. Projekti koostamisel on arvestatud kõikide rannavõrkpalli väljakutele tehtavate soovitustega, sh selle paiknemisega päikese suhtes suunal loodest kagusse. Hange on planeeritud läbi viia septembris-oktoobris ning ehitusega alustada aprillis-mais. Projekti toetab PRIA ja Kirderanniku Koostöökogu.

Kohtla-Nõmme Rahvamaja fassaad. Vald on tööde teostamiseks viinud läbi mitu riigihanget ja viimaselt leidnud ka etteantud hinnavahemikku mahtunud pakkuja. Kui esialgselt kavandati töid teostada veel käesoleva aasta sügisel, siis see viis pakkumised üles, kuna enamikel ehitusettevõtjatel on käimasoleva aasta töömahud planeeritud. Otsus pikendada ehitusperioodi kuni juunini 2019 tõi lõpuks hankelt sobiva pakkumuse. Töid teostatakse valla omavahendite (laenu) arvelt ning keskendutakse vaid esifassaadi kordategemisele, mis on hetkel varisemisohtu tõttu piiratud. Töövõtuleping läheb lähipäevadel allkirjastamisele.

Toila sadama tolmuvabaks muutmine. Projekt, mida on põhjaranniku suurim kalasadam (püügimaht va 800 tonni aastas) oodanud pikka aega. Projekti käigus asfalteeritakse kogu sadamaala, mis on katmata ning kust tulev tolm pärsib kala lossimist, vähendades kala kokkuostu hinda. Hange kuulutati välja augustikuus ning hiljemalt käesoleva aasta oktoobrikuu lõpuks peaks tööd tehtud olema. Projekti toetab PRIA ja Virumaa Rannakalurite Ühing.

Korterelamu aadressiga Juurdeveo 5a lammutamine Kohtla-Nõmmel. Vald tellis korterelamu lammutusprojekti ning viis läbi lammutustööde hanke, mis olid aluseks Kredexist kohalike omavalitsustele mõeldus lammutustoetuse taotlemiseks. Täielikult amortiseerunud korterelamu Kohtla-Nõmmel läheb lammutamisele septembris-oktoobris ning lisaks lammutusjääkide utiliseerimisele kuulub projekti sisse ka olemasolevate kommunikatsioonide tamponeerimine ja ala heakorrastamine. Peale lammutust ja maakorralduslike küsimuste lahendamist mõõdab vald endises asukohas välja krundi, mida kavatseb realiseerida 2019. aasta I pooles. Kohtla-Nõmmel ootavad lammutuse järjekorras veel mõned elamud ning tööstushooned, millest viimaste lammutamist toetatakse läbi Keskkonnainvesteeringute Keskuse.

Mehis Luus
arendusnõunik

No comments:

Post a Comment