Wednesday, September 5, 2018

Õiguskorra ülevaade Toila vallas


Käesoleva aasta esimene pool on selja taha jäänud ning politsei on kuue kuu jooksul õigusmaastikul toimuvast kokkuvõtted teinud. Siinkohal annamegi ülevaate teie koduvallas toimunud õigusnormide eiramistest.

Viimase kolme aasta jooksul on jätkuvas langustrendis olnud esimese astme kuriteod, kasvanud on kahjuks aga teise astme kuriteod. Kuritegude osakaal 2017. aasta esimese poolega võrreldes on Toila vallas kasvanud seitsme sündmuse võrra, ehk 16-lt 23-ni. Peamisteks kuriteoliikideks on isikuvastased ja varavastased kuriteod. Isikuvastaseid kuritegusid registreeriti seitsmel korral, möödunud aastal vaid ühel korral. Varavastaste kuritegude osas toimus langus kolme sündmuse võrra ning neid pandi toime viiel korral. 2018. aastal esimeses pooles tabasime Toila vallas kuus kriminaalses joobes juhti, mis on eelmise aastaga võrreldes samal tasemel.

Kui 2017. aasta esimeses pooles alustati Toila vallas üks kriminaalmenetlus Karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist, siis 2018. aasta esimeses pooles oli juhtumeid juba kuus. Enim tähelepanu tuleb pöörata aga isikuvastaste kuritegude puhul lähisuhtevägivalla juhtumitele, kuna peredes esinevad tülid ja erimeelsused võivad sageli viia kehaliste väärkohtlemisteni või veelgi traagilisemate tagajärgedeni.
Vägivalla ennetamise strateegias aastateks 2015-2020 on Jõhvi politseijaoskonnas üheks suurimaks prioriteediks lähisuhtevägivalla vastu võitlemine. Sellest tulenevalt on piirkonnas oluline rõhk suunatud just nende juhtumite ennetamisele ja lahendamisele, mis suuremas osas on Toila vallas kriminaalmenetluses tõusvalt nähtav.

Toila vallas registreeriti 2018. aasta esimese kuue kuuga 387 väärtegu, mis on võrreldes möödunud aasta sama perioodiga vähenenud 48 väärteo võrra (2017.a esimesel poolaastal registreeriti 435 väärtegu). Alkoholiseaduse ja narkootiliste ainete tarvitamise rikkumiste osas on poolaasta jäänud samale tasemele, mis eelmiselgi aastal, ehk alkoholiseaduse vastu eksiti neljal ja narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ja nende lähteainete seaduse vastu kuuel korral. Karistusseadustiku sätete järgi registreeriti väärtegusid 14, mida oli ühe juhtumi võrra enam, kui möödunud aastal.

Liiklusalaseid rikkumisi registreeriti 355, mida on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 43 võrra vähem. Enamus liiklusalaseid rikkumisi pandi toime lubatud sõidukiiruse ületamistega. Kõik me osaleme liikluses mõttega, et jõuame elusa ja tervena planeeritud sihtkohta. Ka väiksemgi kiiruseületamine mõjutab oluliselt sõiduki füüsilist liikumist, seda nii sirgel kui ka kurvilisel teel sõites. Olles sõidukijuhi rollis, peaks igaüks meist käituma ja mõtlema nii, et meid kõiki ootab keegi koju ja seda tervete ning rõõmsatena. Seega ärme valmista endale ega oma lähedastele pettumust ning väldime piirkiiruse ületamisest tekkida võivaid negatiivseid emotsioone. Oleme teistele eeskujuks, liikleme ohutult ja viime seeläbi järgmise kuue kuu piirkiiruse ületamiste statistilised näitajad veelgi allapoole.


Juhan Reisi
piirkonnapolitseinik

No comments:

Post a Comment