Wednesday, September 5, 2018

Toila sai vabariigi sünnipäeval uue pargi

Foto: Matti Kämärä

Õitepargi idee sai alguse, kui soovisime Eesti Vabariik 100 raames algatada siin kohapeal midagi, mis jääb pikemalt kestma ning meenutama seda juubeliaastat. Lisaks olime paari sõbraga jõudnud mõtteni, et küll on sakura Jaapanis üks imeilus traditsioon kohalikele ja atraktsioon turistidele. Ja kolmandaks oli mõte, et meie avalikus ruumis võiks olla rohkem õisi ja toredaid maamärke. 

Sel kevadel saidki kõik need kolm komponenti omavahel kokku ja hakkasime Piret Alleri ja Kristel Sammeliga Toila Vallavalitsusest arendama konkreetsemalt ideed Õitepargi rajamisest Toilasse.
Soovisime kinkida 100 kohalikule lapsele Eesti Vabariik 100 juubeliaasta raames Õitepargi, mis jääb neile mälestuseks, kui nad on juba suured. Koostöös vallavalitsusega valisime Õitepargi asukohaks kõigile avatud ala Oru pargi servas, Toila SPA lähistel. Iga osalev pere sai osta ühe perepuu, millele lisati silt, kuhu kanti kõikide laste nimed üheskoos. Istikuteks valisime kirsipuude asemel dekoratiivõunapuud, mis on kõige külmakindlamad ja õitsevad kevadel kauem. Tulevikus soovime Õiteparki lisada veel Avinurme puidumeistrite valged puupingid, et sellest eraldi atraktsioon kujundada ning kogu seda ilu paremini imetleda saaks.

Esialgne eesmärk oli leida 50 peret, st keskeltläbi 100 last, kes tahaksid aktsioonis kaasa lüüa ning oma perepuu istutada. Teavitasime kogukonda nii sotsiaalmeedia vahendusel kui ka maakonnalehes Põhjarannik. Meie suureks rõõmuks lõppes registreerimine hoopis 100 pere täitumisega, ületades esialgse eesmärgi kahekordselt. Kuna õitepargi kujundusprojekt oli tellitud konkreetselt 100 puu istutamiseks ja seeläbi kogu selle ala kujundamiseks, siis kahjuks ei olnud võimalus enam täiendavaid huvilisi kaasata.

Puude istutamise aktsioon toimus vabariigi taasiseseisvumispäeva hommikul kell 11.00. Kaasa oli vaja võtta oma kindad, labidas ning võimalusel ka kastekann. Korraldajate jaoks oli imetore näha, et tõesti tuldi suurte peredega ja koos Eesti lippudega oma puud istutama. Õitepargi rajamisel osales ligi 400 nimest nii Toilast, Jõhvist kui ka Tallinnast, Tartust ja Võrust (viimastest inimesed, kel on oma kindel seos Toilaga).
Kastmise ja veega varustamisega tuli appi Päästeamet, istikutele aitas augud ette kaevata Toila SPA, istikutele tõi mulla kohale Liisbet Invest OÜ, kõik tehnilised ettevalmistustööd teostasid Toila vallavalitsuse heakorrainimesed ning istutajatele pakkus soodustingimustel kohvi ja kooke Toila Pargi Kohviku pere.

Täname südamest kõiki peresid ja ettevõtteid, kes osalesid Õitepargi rajamisel ning mõjutasid sellega Toila elukeskkonna kujundamist paremaks elupaigaks. Elagu meie hoolivad ja ettevõtlikud inimesed, elagu Toila, elagu Eesti!

Piia Tamm
MTÜ Ettevõtlik Virumaa

No comments:

Post a Comment