Wednesday, September 5, 2018

Suvi noortekeskuses


Kuigi suure osa suvest on noortekeskus puhkusel, mahtus siiski aasta kõige soojemasse perioodi ka ääretult palju põnevaid tegevusi. Siin on lühiülevaade olulisematest sündmustest, mis Voka Avatud Noortekeskuses (ja ka teistes Toila valla noortekeskustes) viimaste kuude jooksul aset leidsid.
Suve jooksul on Toila valla noortel olnud võimalus külastada kolme erinevat noortekeskust – Paide Avatud Noortekeskust, Lille Maja noortetuba Tartus ning Rakvere Avatud Noortekeskust. Võimalus on noorteni toodud projekti „VANK läheb külla!“ kaudu, mille raames külastavad Toila valla noored aastal 2018 viite erinevat noortekeskust Eestis. Projekti toetab Eesti Noorsootöö Keskus.
25. juuni-5. juuli toimus Toila õpilasmalev, millest võttis osa 20 Toila valla noort. Projekti toetas Eesti Noorsootöö Keskus. Osalejaid oli malevas igast valla nurgast ning samuti said malevlased erinevaid heakorratöid teha valla eri paigus. 

Vasakult: Alejandra, Raul, Inga, Donald, Alessia

Lisaks oma valla noortele võtsime kampa ka viis välismaist vabatahtlikku, kes enamuses malevas korraldusliku poolega aitasid. Viis vabatahtlikku olid pärit erinevatest maailma paikadest – Alejandra Mehhikost, Inga Gruusiast, Raul Hispaaniast, Donald Hiinast ja Alessia Itaaliast. Küsisin enne väliskülaliste lahkumist muljeid nende Eestis veedetud ajast. Raul ütles, et temale meeldis meie piirkonnas väga olla, kuna tegu on vaikse ja rahuliku keskkonnaga, kus on samas palju erinevaid võimalusi aja sisustamiseks. Eriti jäi talle meelde viimane päev, kus välismaistel vabatahtlikel oli võimalus külastada kaevandusmuuseumi ning samuti panustasid nad koos teiste noortega „Mägede hääle“ festivali toimumisse. Kuigi ilm oli võrreldes Hispaania kliimaga väga nadi, oli päev tänu toredatele inimestele siiski vaid positiivselt meeldejääv. Kõik vabatahtlikud kiitsid ka Voka noortekeskuse ruume, kus nad kaks nädalat elasid. Alessia ütles, et meiega aega veetes oli tunda, kuidas väike kogukond kokku hoiab ning kõik olid justkui üks pere. Samuti arvas ta, et uusi välismaiseid külalisi võeti äärmiselt sõbralikult ja avasüli vastu. Donaldile, kes oma igapäevase elu veedab suurlinnas Hong Kongis, oli Vokas ja looduses viibimine väga mõnus vaheldus ning ta arvab, et elame ideaalses kohas. Alejandra oli tänulik kogu selle võimaluse eest ning tal oli õnnelik, et ta sai suhelda inimestega ja kogeda kultuuri, kuhu ta võib-olla muidu kunagi sattunud ei oleks.
6.-8. juulil said Toila valla noored abiks olla Mägede Hääle festivalil. Festivali korraldaja Ivar Murd ning Kohtla-Nõmme noorsootöötaja Liivi Kingu eestvedamisel said noored panustada festivali sujuvasse toimumisse nii parkimist korraldades, festivaliala puhtana hoides ja muid jooksvaid ülesandeid lahendades.
15.-19. juuli oli Voka Avatud Noortekeskuse fotoringi noortel väljasõit Hiiumaale, millest nad antud lehes ise juba pikemalt räägivad.

14. augustil toimus Voka Avatud Noortekeskuses viimane kokaklubi, mis oli rahastatud projektifondi „Nopi Üles“ kaudu. Kokaklubi vedasid eest Kristina Gukk ning Maria-Helene Sternhof, tänu kellele toimusid alates kevadest noortekeskuses kaheksa erinevate rahvuste kööki tutvustavat kokatundi, millest kõik huvitatud osa võtta said. Kokaklubi tegevuste elluviimist rahastati haridus- ja teadusministri kinnitatud ning Eesti Noorsootöö Keskuse poolt elluviidava ESF kaasrahastatud programmi „Tõrjutusriskis noorte kaasamine ja noorte tööhõivevalmiduse parandamine“ kirjeldatud tegevuste raames.
15.-19. augustil kohtusid Voka rahvamajas 25 tantsuhuvilist neidu nii Toila vallast kui ka väljaspoolt, et veeta koos viis intensiivset tantsutrennipäeva. Elisabeth Purga juhendamisel õpiti kokku neli tantsu, millest nüüdseks ka tantsuvideod valminud on.
Voka Avatud Noortekeskus soovib kõigile kaunist sügisaja saabumist!

Elisabeth Purga







No comments:

Post a Comment