Wednesday, September 5, 2018

Vallavanema veerg


Vaatamata imeilusale suveajale, toimetasid vallavalitsuse inimesed ikka selle nimel, et meil kõigil oleks rahulolu ja hea oma vallas elada ning valla külalistel turvaline ja meeldiv siin viibida.
Teen kokkuvõtliku, kuid osalise läbilõike vallavalitsuse suvekuude tegemistest.

Koolides on alanud uus õppeaasta. Õnnitlen nii vallavalitsuse kui volikogu nimel ja soovin, et koolides valitseks jätkuvalt salliv, toetav, innustav ja sõbralik keskkond, kus ennast hästi ja oodatuna tunda ning üksteiselt õppida!
Vallavalitsus kuulutas välja Toila Gümnaasiumi õpilaste kooli- ja kojuveo hanke ning sõlmis lepingu hanke võitnud Osaühinguga Ekspress-Auto L. Hange lõppes 2018. aasta juunikuus. Kogu Toila valla erinevatest piirkondadest liiguvad lapsed erinevatesse koolidesse ning liikumisel ühistranspordiga võivad tekkida takistused. Vallavalitsus tegeleb jätkuvalt nende kitsaskohtade väljaselgitamisega ja lahenduste otsimisega. Palun anda teada võimalikest takistustest ja pakkuda välja ka teie enda lahendused.

Suurematest ja pikemajalistest tegevustest on teemaks kasutusest väljalangenud kortermajad, mis on ohtlikud, rikuvad meie elukeskkonda ja mille kohta on ka Päästeamet ettekirjutusi teinud. Alustasime lagunenud hoonete lammutamisega ning lõppes riigihange Kohtla-Nõmmel asuva Juurdeveo tn 5a kasutusest välja langenud kortermaja lammutamiseks. Tegime rahastamistaotluse KREDEXile ning sealt on juba positiivne vastus saadud ja raha eraldatakse. Lammutustööd võivad alata. Pärast lammutamist on jälle üks maa-ala korras ja saab hakata planeerima selle kasutust.
Vallavalitsus kinnitas ka Kohtla-Nõmme rahvamaja esifassaadi remondi riigihanke tulemused ja nüüd saab ka nende töödega alustada. Rahvamaja osas on meie jaoks siiski lahendamata probleemid, mis seotud rahvamaja katlamaja ja kogu küttesüsteemiga. Samuti probleemid katusega, mis läbi jookseb. Need asjaolud olid ka Kohtla-Nõmme inimestele ja rahvamaja kasutajatele teada, kuid siiski avaldati vallavalitsusele soovi minna edasi fassaadi remondiga.
Kohtla-Nõmme laululava hanke väljakuulutamine toimub septembris, kuid tööde teostamist alustatakse kevadel.
Aktiivselt tegelesime suvekuudel heakorrateemaga. Moodustasime heakorrakomisjoni, millega sõitsime läbi kogu Toila valla tiheasustusalad ning tulemuseks oli 57 korrastamata objekti. Kõigile saatsime koju kirjad, kus juhtisime tähelepanu heakorrale. Hakkas silma see, et inimesed on paigutanud ehitusprahti, suuri paneele ja muud ehitusmaterjali mitte oma krundile, vaid kõrvalkruntidele. Siinkohal palun kõigil krundi- ja kinnistuomanikel vaadata oma territooriumid üle ning korrastada. Vallavolikogu on tänaseks vastu võtnud ühtse heakorraeeskirja ning edaspidi hakkame teostama veel põhjalikumat järelevalvet. Kõik me ju tahame, et meie elukeskkond on puhas ja korras.

6.08.-17.08. toimusid Ida-Viru maakonnas kõikide ministeeriumite ja riigiametite ametnike välitööd. Välitööde raames toimus ka 9. augustil Toila seminar, kus olid arutlusel järgmised teemad:
Eesti Kaevandusmuuseum. Kas kohaliku omavalitsuse pidada või riigi tähtsaima ja kõige aktiivsemalt kasutatava maavara ja selle kaevandamist tutvustav objekt?!?! Kas ja millistel võimalustel oleks võimalik riiki kaasata muusemi pidamisse ja arendamisesse?
Oru park ning Toila sadama- ja rannaala. Oru park on külastatavaim looduspark Eestis ning Toila sadam suurim merevärav Ida-Virumaal, mis vajab hädasti järgmist arenguetappi. Oru pargi osas tahaksime arutleda teemadel, kuidas oleks võimalik pargi atraktiivsust ära kasutades luua tingimused väikeettevõtluse arendamiseks pargi territooriumil. Sadama osas tahaksime lisaks selle arendamisvajaduse rõhutamisele arutleda Ida-Viru veeteede atraktiivsuse tõstmise teemadel.
Elukeskkond. Seda eriti vanade kaevandusasulate kontekstis – lagunenud hooned ja ilmetu külakeskkond ning passiivne kolmas sektor (puuduvad asumiseltsid).
Kergliiklusteed keskuste vahel. Toila-Jõhvi, Kohtla-Nõmme-Kohtla-Järve. Turvalised liikumisvõimalused suuremate keskuste vahel.
Selleks korraks olid siis niisugused tegemised. Täpsemalt ja paljude muude tegemistega saate tutvuda Toila valla kodulehel.

Ja ikka jätkuvalt ootame teie ettepanekuid, arvamusi ja mõtteid, mida saate avaldada Toila valla arengukava küsitluses, saata e-postiga või otse telefonidel.

Parimat ja ühtehoidmist!
Eve East
Vallavanem

No comments:

Post a Comment