Friday, September 6, 2019

Et aega näha, tuleb vanaks saada




Tobias koos vana-vanaisaga. Foto: Lea Rand
Nii filosoofiliselt on vananemise kokku võtnud üks terane 6 aastane noormees.

Mina aitan isa ja isa aitab ema.
Nõnda iga töö peab lõpuks edenema.

Kõik me abistame seltsis vanaema,
et ta liiga ruttu ei peaks vananema.

Vanaisa hüüab: "Abi ma ei vaja!"

ja mind sülle püüab: "Sa mu abistaja!"

Tõstab õhku minu, nii et laulab lagi -
see tal läheb lihtsalt, minu abitagi.


(L. Tungal)

Juba üheksandat aastat tähistatakse Eestis septembrikuu teisel pühapäeval vanavanemate päeva.
Selle päeva eesmärgiks on tänada ning avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Aga nii, nagu kõigile pole antud saada emaks või isaks, nii ei saa kõigist ka vanaema-vanaisa.
1. oktoobril tähistatakse üle maailma eakate päeva ja sel päeval tasub meeles pidada kõiki väärikaid ja kaua elanuid, olgu nad siis vanaemad-vanaisad või mitte.

Neid tähtpäevi silmas pidades teeme väikese ülevaate eakatest meie vallas.
70 aastaseid ja vanemaid inimesi elab meie vallas kokku 430. Neist mehi on 132.
90 ja rohkem aastaid elanuid on Toila vallas kokku 46. Neist mehi ainult 9.
Kõige vanem valla elanik on Kohtla-Nõmmel elav proua. Tema sünniaastal kirjutati kalendrisse number 1921. Ka kõige vanem mees elab Kohtla-Nõmmel ja tema on sündinud 1925. aastal.

Nagu statistikast näha, jääb teatud vanusest meeste arv tugevalt vähemusse. Küllap seletab see ka seda, et enamasti tegutsevad meie eakate ühendustes särasilmsed ja energilised „tüdrukud”.
Kui veel mõnikümmend aastat tagasi oli tavaline see, et vanaemaks-vanaisaks saadi siis, kui pensionipõli oli käes ja seega ka aega lastelastega tegelemiseks rohkem, siis täna on vist seis küll selline, et enamus vanavanemaid on veel tööga hõivatud ja ühiskondlikultki igati aktiivsed.
Eks tuleb endalgi ette, et kui lastel on lastehoidmisel abi vaja, algab jutt küsimusega: „Kas Sul on see päev vaba?”. Ja küll on kahju, kui pead vastama, et ei ole.

Ühine, koosveedetud aeg on väga oluline nii lastele kui ka eakatele. Eriti tore, kui veel mõni vanavanaema või -isa käepärast võtta on. Õnneks on neid peresid järjest rohkem, kus neli või koguni viis põlve aeg-ajalt kokku saavad. Nautigem siis neid hetki!



Lea Rand
kahekordne vanaema



foto: Tobias koos vanavanaisaga

No comments:

Post a Comment