Friday, September 6, 2019

Meeldetuletus koerte ja kasside pidajatele


Enne looma võtmist, mõtle!

  • Kas Sa oled ennast nõus siduma loomaga kogu tema eluks? Kas sa oleksid nõus muutma oma elustiili tema nimel?
  • Kas Sa suudad tasuda ka kõige vajamineva eest — mikrokiibiga märgistamine, vaktsineerimised, ravi, loomatarbed, täisväärtuslik toit jpm.
  • Kas kõik Su pereliikmed ikka tahavad lemmiklooma. Lemmiku võtmise otsus peab olema kooskõlastatud kõikide pereliikmetega.
  • Ega Sinu pereliikmetest kellelgi ei ole loomakarvade vastu allergiat. Kui mõnel pereliikmel esineb loomakarvade vastu allergiat ei tohiks looma kohe kindlasti võtta.
  • Kui Sa tahad looma kellelegi kinkida, kas kingi saaja ka ise seda tahab ja kas ta vastab ka kõigile eelpool nimetud punktidele.
Tulenevalt seadustest ja eeskirjadest

Peab omanik oma lemmiklooma pidama kas ketis, koeraaias, kinnises ruumis või kinnisel territooriumil, et loom sealt omal tahtel välja ei pääseks ning oleks välistatud kaaskodanike ja teiste loomade häirimine ning kallaletungimise võimalus.

Lemmiklooma omanik on kohustatud varustama oma lemmiklooma kaelarihmaga, millel on omaniku kontaktandmed või looma muul viisil identifitseerima (kiibistama, tätoveerima vms). Mikrokiipi võib paigaldada vaid tegevusluba omav veterinaararst.

Vastavalt seadusandlusele, loetakse hulkuvateks loomadeks omaniku tegevuse või tegevusetuse tõttu järelevalveta jäänud loomad, kes tuleb kinni püüda ning tagastada omanikule või leida neile uus omanik. Kui hulkuva looma omanikku ei ole kahe nädala jooksul võimalik kindlaks teha ega leida talle uut omanikku, tuleb läbi viia looma eutanaasia Loomakaitse seaduse § -s 18 sätestatud korras.
Hulkuvate loomade püüdmise tellimist korraldab vallavalitsus.

Toila vald on hulkuvate loomade alase tegevuse korraldamiseks sõlminud töövõtulepingu MTÜ-ga Kohtla-Järve Koduloomade varjupaik, kelle tööülesannete hulka kuulub Toila valla haldusterritooriumil olevate hulkuvate loomade püüdmine, püütud loomade transportimine loomade varjupaika. Vastavalt seadusele hoitakse loomi varjupaigas 14 päeva, selle aja jooksul saab kadunud looma omanik oma looma varjupaigast kätte.

Kui omaniku juurest lahti pääsenud lemmiklooma kinnipüüdmise korraldas vallavalitsus, kannab nimetatud lemmiklooma püüdmise ja pidamisega seotud kulud lemmiklooma omanik. Järelevalveta koera või kassi hävitamine ei vabasta omanikku vastutusest.



Margit Juuse
keskkonnaspetsialist

No comments:

Post a Comment