Thursday, August 6, 2020

Toila valla heakorrakonkurss Kaunis Kodu

Toila valla lehe maikuu numbris kuulutas vallavalitsus välja heakorrakonkursi Kaunis Kodu. 

Heakorrakonkursi eesmärgiks on innustada omanikke korrastama ja kujundama oma kinnistuid ja seeläbi aitama kaasa Toila valla meeldivaks elamiskohaks muutmisele. Kutsusime vallarahvast üles märkama kauneid ja omapäraseid koduaedu, ning nendest teada andma.

See on ju kõigile teada, et eestimaalased on väga töökad, kuid liiga tagasihoidlikud oma tublile tööle tunnustust otsima. Päris ilma saagita heakorra konkurss siiski ei jäänud. Sõbrad või naabrid esitasid konkursile neli koduaeda ja ühe ühiskondliku hoone õueala.

Hindamiskomisjon käis 16. juulil esitatud aedades ringsõidul. Kaunite kodudega tutvumist alustati Voka külast.

Kaja ja Karli Oja kodu asub Voka külas. Oja pere hakkas Ojamaa kinnistule kodu rajama 2007. aastal. Oma käe järgi kohendamist vajav maja oli olemas, kuid õues laiutas vaid võsa. Kui koduaed oli võsast puhastatud, hakkas aed ennast ise kujundama, nii ütles Kaja. Aeda on kujundatud tunde järgi. Sissesõidu ääres voolab okasvormidest kuiv jõgi, lipuvarda ümber õitsevad roosid ja liiliad. Paljud taimed on Kaja toonud lapsepõlvekodust, neid on vahetatud naabritega ja sõpradega. Perenaine lisab, et temale meeldib aia loomisel teekond ideest teostuseni. Peremees Karli laotud kiviaed on aiale kenaks raamiks. Pere kasvatab tarbeaias enda tarbeks köögivilju, kurgid ja tomatid saab kasvuhoonest. Tuultekaitset pakkuv suvetuba on mõnus paik aiailu nautimiseks.

Järgmine peatus oli Kukruse külas Kopliääre kinnistul. Perenaine Mare Alasoo ja Valeri Sternhofi loodud kodu eesaeda ilmestab kaunilt kujundatud maakelder. Aias on koha saanud pergola, lastele mängukoht, mõnusad istumiskohad on aia igas osas maja ümber on kaunilt kujundatud istutusalad. Tarbeaiast saab värsket supirohelist, köögivilju ja kurki-tomatit.

Kaks koduaeda esitati konkursile Kohtla- Nõmmelt.

Savi tänava majas number 23 asub Margus ja Õnne Nõmmeloo kodu. See on Marguse sünnikodu, kuhu ta 2010. aastal asus oma perele kodu rajama. Üsna väikesele krundile on mahtunud lapsele mängumaa, saun koos kümblustünniga, õues istumiseks mõnus katusealune. Perenaise sõnul on tema lemmikud roosid ja õitsvad püsikud, nendest on kujundatud maja ümber õiteilu. Tähelepanu on saanud ka tarbeaed ja kasvuhoone.

Lubja tänava majas number 4 elavad 2001. aastast Ignati ja Ljuba Kepel. Heakorrakomisjoni saabumise ajal toimetas perenaine aias, käsil oli heki lõikus. Nende suures aias on avar muruala, kus kasvab erineva lehevärvi ja kasvukujuga puid, põõsaid ja püsikuid, need on perenaise lemmikud. Kaugemasse aiaossa on rajatud tarbeaed. Kena kollase kahekordse elumaja terrassi vahetusse lähedusse on Ignati rajanud veesilma kalade ja vesiroosidega. Maja ümbruses on õiterohked istutusalad peremehe lemmikutest iiristest ja roosidest Ljuba sõnul on aia kujundamisel ja taimedele koha leidmisel initsiatiiv Ignati käes. Eraldi on nö peenar-vahelaager, sealt leiavad ajutiselt istutatud taimed püsiva koha peenrasse. Ljuba tunneb ennast hästi aeda korras hoides.


Kõik omanäolised koduaiad peegeldasid pererahva isikupära ja vajadust oma kätega luua kaunis elukeskkond oma perele. Igas koduaias olid korras elumajad ja kõrvalhooned. põnevad kohad või lahendused ja väikevormid.

Kategoorias ühiskondlikud hooned ja ettevõtted esitati konkursile Voka lasteaed Naksitrallid õueala.

Lisaks tavapärastele kiikedele ja liivakastidele on lastaia õuealal palju muudki põnevat. Õues on mitmed infotahvlid, millelt saab teadmisi seal kasvavate puude kohta, Ettevõtliku lasteaia ettevõtlikuse meeskonna initsiatiivil ja isade algatusgrupi poolt heategevuse korras on ehitatud vahva väliköök. Voka lasteaia vilistlastest korvpallientusiastide abiga on paigaldatud kattega palliplats. Lasteaiapere osavate käte all on toredad mängukohad valminud taaskasutatud materjalidest.

Hindamiskomisjon selgitab konkursi tulemused 15. juulist kuni 1. septembrini ja esitab tulemused vallavalitsusele kinnitamiseks ning võitjate autasustamiseks hiljemalt 15. septembriks. Konkursi võitjaid tunnustatakse valla aastapäeval oktoobris.

Hindamiskomisjon lähtub hindamisel Eesti Kodukaunistamise Ühenduse poolt väljatöötatud konkursi Kaunis Eesti Kodu hindamise alused.

Signe Müür

vallavara- ja heakorraspetsialist


1 comment:

  1. Tere, minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka finantsnõustaja.

    Kas teil on vaja rahalist tugevdamist? Kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (isiklik laen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalist laenu ning saate ka laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et seadusliku laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha oma tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringud / küsimused? - Saada e-kiri aadressile | spotlightglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete