Wednesday, June 9, 2021

Toila Vabatahtliku Merepääste uue merepäästekaatri saamise lugu

 Toila Vabatahtlik Merepääste on üks kogukondlik algatus ning Toila valla lehe vahendusel püüame hoida oma kogukonda kursis meie küllaltki järjepideva ja eesmärgistatud tegevusega. Oleme vast üks väheseid mittetulundusühinguid, kes on koostanud oma edukaks toimimiseks eraldi strateegiaplaani, kus lühema- ja pikemaajalised arengud ning tegevused välja toodud.

Uue merepäästekaatri soetamine on olnud samuti üks konkreetne tegevus, mille algus ulatub ca viie aasta taha ning mille täitumise nimel oleme palju vaeva näinud. Aegade jooksul on meie laevastikku kuulunud seni kolm paati – 2009. aastal Soome sõpradelt (Soome Merepäästeselts) saadud Boomeranger päästekaater, 2011. aastal PRIA Leader toetusega soetatud treeningpaat Zodiac PRO-15 (mootor tuli küll eraldi sellestsamast Soomega koostööprojektist), ajalooline päästepaat, mille ehitamise rahastamisel oli suurim panus kogukonnal. Viimane on algusest peale olnud preventatiivse eesmärgiga ning ilmselgelt kaasaja merepäästesse sobimatu.

Oma tegevuse arendamisel oleme loonud aktiivset kontakti Inglismaa merepäästega (RNLI - Royal National Lifeboat Institution), kes sisuliselt on eeskujuks kogu maailma vabatahtlikule merepäästele. Varasematest külaskäikudest oleme kirjutanud ka eelnevates valla lehtedes. Brittide väljaarendatud Atlantic 75 merepäästekaater on meie Boomeranger kaatri kõrval olnud alati eesmärk omaette. Parim võimalik lahtise tekiehitusega RIB-kaater maailmas ja ehitatud kantuna mõttest “parim, mida raha eest võimalik saada on!” Just sellist mõtet britid oma tegevuses igapäevaselt järgivad, sest kui inimesed on valmis oma vabast ajast ja tahtest teistele appi minema, siis peab see tehnika ja varustus, mida kasutatakse, olema parim võimalikest. Reaalne võimalus Toilasse üks selline merepäästekaater saada tekkis meie 2020. aasta märtsis toimunud õppekäigul ning täna on hea tõdeda, et meil õnnestus saada viimane Atlantic 75, mis brittidel müügile tuli. RNLI on aegamööda vahetanud paadimudeli 75 välja mudeli 85 vastu ning kõik väljavahetatud merepäästekaatrid on leidnud omale kodu mõnes teises riigis.



Toilasse tulnud Altantic 75 kannab numbrit B-772, millest viimased kaks numbrit tähistavad mitmes 7. seeria merepäästekaater see on, ehk siis 72. kaater on kandnud nime The Eric Rowse (ühe suurtoetaja järgi) ning alustanud teenistust Inglise kanali suurimal saarel Jersey (asub Prantsuse põhjarannikul), hiljem ka Iirimaa järvel Lough Ree. Uuena maksavad sellised merepäästekaatrid ca 250 tuh eurot ning ilmselgelt meile ülejõukäivad. Kuna soetasime kasutatud paadi, ja neid müüakse edasi vaid merepäästeühingutele teistes riikides, siis saime selle võrdlemisi marginaalse hinna eest (konkreetne hind on ostulepingu järgi konfidentsiaalne). Kuna kaater tuli Inglismaalt ilma mootoriteta, siis lisaks soetusmaksumusele kaasnevad lisakulud 2 mootori paigaldamise ning kogu navigatsiooniseadmete uuendamisega. Täiendavalt lisanduvad uue valgustuse ja konsoolide ehitamisega seotud kulud.

Merepäästekaatri soetamisele on aidanud kaasa PRIA Leader (Kirderanniku Koostöökogu) toetusmeede, kelle toetus moodustas nö projekti kogumaksumusest 30%. Täiendavalt oleme suurt tuge saanud Toila Vabatahtliku Merepääste toetajaliikmetelt, kes igakuise panusega meie tegevust üleval aitavad hoida ning osaliselt ka Politsei- ja Piirivalveametilt, kes ühe panusena vahendas väikest toetust ka käesoleva aasta riigikogu katuserahadest. Sarnaselt toetajaliikmete püsitoetusele on ka meie enda liikmeskonnale kehtestatud kohustuslik liikmemaks, mis samuti sedasorti tegevuste rahastamisele kaasa aitab. Toreda meenutusena suur aitäh kõikidele meie eelmise aasta suvehooaja lõpul korraldatud tuluõhtul osalejatele. Tuluõhtu, kus ei puudunud ka ansambel, kogutud tulu küündis paarituhande euroni ning millest oli samuti uue merepäästekaatri soetamisel väga suur abi. Meil on kindlasti plaanis ka edaspidi suuremate ettevõtmiste finantseerimiseks sarnast tuluõhtu formaati kasutada. Reaalse tööga on kõvasti panustanud Jõhvis asuv metalliettevõte Elvarem ning detailide värvimisega Kereekspert. On tõeliselt meeldiv tunne, kui ettevõtted tulevas vastu ja ütlevad: “Kui vaja, aitame!”

Juulikuu alguses, kui uus merepäästekaater on täielikult komplekteeritud, korraldame Toila sadamas väärilise veeskamisürituse, kuhu on oodatud kõik meie toetajaliikmed ning sponsorid, samuti head sõbrad ja huvilised! Tähistame üheskoos meie 14. tegutsemisaastat ning seoses päästevõimekuse paranemisega ka uue ajajärgu algust meie tegevuses. Anname sündmuse toimumisest teada meie Facebooki lehe (“Toila Vabatahtlik Merepääste”) kaudu.

Tule vabatahtlikuks merepäästjaks!

Toila Vabatahtliku Merepääste liikmeskonda kuulub hetkeseisuga 20 vabatahtlikku merepäästjat, enamus neid Politsei- ja Piirivalveameti poolt tunnustatud. Oleme avatud liikmeskonnaga MTÜ, kelle liikmeks võib saada mis tahes eluvaldkonna esindaja, kuid arvestada tuleks sellegi poolest valmidusega läbida Politsei- ja Piirivalveameti põhjalik taustakontroll (oluline tunnustamisel), olla valmis läbima vabatahtliku merepääste astmekoolitused (I ja II aste) ning panustama igapäevaselt ühingu toimimisse. Kui Sinul, kallis lugeja, on tärkanud huvi meie liikmeks saada ja Sa elad Toila sadamast vähemalt 15 min autosõidu kaugusel, tule kohapeale uudistama! Tutvustame hea meelega oma tegemisi ja kirjeldame ootusi uutele liikmetele.

Tule vabatahtliku merepääste toetajaks!

Toila Vabatahtliku Merepääste toetajaskond koosneb ca 30 inimesest, kes igakuise rahalise panusega (5 EUR/kuu) aitavad meie tegevust käigus hoida. Tule ka Sina, kui leiad, et meie tegevus on oluline! Kõik vajalikud andmed leiad meie veebilehelt toila.sar.ee.


Veiko Simm
Juhatuse liige
Toila Vabatahtlik Merepääste

1 comment:

  1. I know of a group of private investigators who can help you with they are also hackers but prefer to be called private investigators They can help with your bitcoin issues and your clients will be happy doing business with you,they can also help yo with your bad credit score,hacking into phones,binary recovery,wiping criminal records,increase school score, stolen files in your office or school,blank atm etc. Just name it and you will live a better life
    whatsapp +1 (984) 733-3673
    Premiumhackservices@gmail.com

    ReplyDelete