Monday, February 18, 2019

Kohaliku omavalitsuse korraldatavad sotsiaalteenused



Kohaliku omavalitsuse poole võib pöörduda järgmiste teenuste saamiseks:
Koduteenus
on eakatele ja ajutist kõrvalist abi vajavatele isikutele, kes vajavad abistamist kodustes tingimustes, st abi toimingutes, mis on vajalikud kodus elamiseks, kuid mida inimene ilma kõrvalabita sooritada ei suuda, näiteksküttepuude või vee tuppa toomine, abistamine toidu valmistamisel, koristamisel, pesemisel vms. Teenus hõlmab ka abi korraldamist väljaspool inimese kodu, kui see on vajalik tema igapäevaseks toimetulekuks, näiteks poest toidu toomine, saatmine arsti juurde jms.
Väljaspool kodu osutatav üldhooldusteenus
on mõeldud inimesele, kellel on ajutine või püsiv hooldusvajadus, mida kodustes tingimustes ei ole võimalik tagada.
Tugiisikuteenus
on inimesele, kes vajab sotsiaalsete, majanduslike, psühholoogiliste või tervislike probleemide tõttu oma kohustuste täitmisel ja õiguste teostamisel olulisel määral kõrvalabi. Osutatav abi seisneb inimese jõustamises, suurema iseseisvuse ja omavastutuse võime arendamises juhendamise, julgustamise ja motiveerimise kaudu.
Täisealise isiku hooldus
on inimesele, kes vaimse või kehalise puude tõttu vajab abi oma õiguste teostamiseks ja kohustuste täitmiseks
Isikliku abistaja teenus
on täisealisele inimesele, kes oma puude tõttu vajavad iseseisvaks toimetulekuks ja osalemiseks ühiskonnas füüsilist kõrvalabi. Valdavalt on sihtgrupiks sügava liikumis- ja/või nägemispuudega inimesed.
Varjupaigateenus
on vältimatut abi täisealisele inimesele, ajutise öömaja võimaldamine
Turvakoduteenus
on lapsele, lastega perele või täiskasvanule, kes ajutiselt vajavad turvalist elukohta. Turvakoduteenuse raames tagatakse abivajajale ajutine eluase, turvaline keskkond ja esmane abi.
Sotsiaaltransporditeenus
on inimesele, kelle erivajadus takistab isikliku või ühissõiduki kasutamist.
Eluruumi tagamise teenus
sobiva eluruumi kasutamise võimaluse loomine inimesele või perele, kes seda ise pole võimeline sotsiaalmajanduslikust olukorrast tingituna leidma
Võlanõustamisteenus
võlgnevus- ja toimetulekuprobleemiga inimese nõustamine võlgnevuste lahendamisel ja ennetamisel
Lapsehoiuteenus
kuni 18 aastase raske või sügava puudega isiku hooldusõigust omavale inimesele, et toetada tema toimetulekut ja töötamist
Asendushooldusteenus
lapse lühi- või pikaajaline hooldamine ja kasvatamine väljaspool lapse bioloogilist perekonda hooldusperes, perekodus või asenduskodus
Järelhooldusteenus
on asendushoolduselt ja eestkostelt lahkuva inimese iseseisva toimetuleku ja õpingute jätkamise toetamine


Iga kohalik omavalitsus kehtestab abi andmise korra, mis sisaldab sotsiaalteenuste ja -toetuste kirjeldust ja rahastamist ning nende taotlemise tingimusi ja korda.
Rohkem infot Toila valla kodulehelt.

Kõiki avaldusi koos lisadokumentidega on võimalik esitada elektroonse digiallkirjaga meilile

Paberkandjal avaldusi koos lisadokumentidega saab esitada Toila Vallavalitsusesse ning teenuskeskustesse Kohtla-Nõmmel ja Kohtlas või saata postiga aadressil Pikk 13a, Toila vald, 41702, Ida-Viru maakond.

No comments:

Post a Comment