Monday, February 18, 2019

Lasteaed on lapse esimene töökoht


Toila vallas asub hetkel kolm lasteaeda, Vokas, Kohtla-Nõmmel ja Toilas. Kohtla piirkonna lapsed käivad enamasti Kohtla-Järvel asuvas Kirju-Mirju lasteaias. Iga lasteaed on omanäoline ning eriline. Antud artiklit ajendas kirjutama rõõm ning ühtlasi ka vajadus lasteaia teemadel rohkem avatumalt rääkida. Rõõm on just seetõttu, et hea on tõdeda meie valla lasteaedade väga head täituvust. Vajadus tulenes aga meie lasteaedade võimekusest, kus peale avalduse esitamist ei pruugi laps kohe järgmisel päeval lasteaeda saada. Hea lapsevanem, palun alusta lasteaeda avalduse esitamisega aegsasti, sest see annab võimaluse lasteaedadel rühmi teadlikumalt komplekteerida ja nii tagate lapsele lasteaias ka koha.

Toila valla lasteaedade täituvus
Toila Lasteaed Naerumeri on kolmerühmaline lasteaed. Esimeseks veebruariks 2019 on lasteaia nimekirjas 58 last, kellest 18 last ehk 31% moodustavad teiste omavalitsuste lapsed.
Toetudes lastevanemate avaldustele on 1. septembriks 2019 lasteaias 60 last, see tähendab, et järgmiseks õppeaastaks vabu kohti pole.
Voka lasteaias Naksitrallid on üks sõimerühm ja neli vanusest lähtuvat aiarühma. Rühma vanuseline koosseis tekib lastevanematega koostöös ja võimalusel vanemate soove arvestades. Hetkel on sõimes 13 last ja avaldusega kevadperioodil lisandumas veel kaks last. Koolieelikuid on ainult 11. Kokku on nimekirjas 68 last. Neist viis teistest omavalitsustest.
2019. aastal on Kohtla-Nõmme Kooli lasteaed kolmerühmaline eesti õppekeelega lasteaed, kus on üks sõime- ja kaks aiarühma. Kohtla-Nõmme lasteaias käib hetkel 47 last, sõimerühmas 15 last, nooremas rühmas 18 last, koolieelses rühmas 14 last. Avaldusi uueks õppeaastaks (2019 /2020) on laekunud praegusel momendil seitse. Need on kõik sõimerühma soovijad. Uusi tulijaid lasteaeda on raske prognoosida, sest see sõltub vanemate elukoha muutusest ja sündide arvust. Siiamaani on rühmade täituvus olnud stabiilne. Suur nõudlus oli omal ajal sõimerühma järele, kuid nüüd on see probleem lahenenud, sest 2014. aasta augustis avati sõimerühm.
Kirju-Mirju lasteaia direktor Ingrid Ustav tõi välja, et nende lasteaias on käinud alati lapsi Kohtla (Toila) vallast, kui on vabad kohad. Momendil on nende lasteaia järjekorras ootel 11 alla kolme aastast Toila valla last, lasteaias käib momendil Toila vallast 30 last. Eesti keelt kõnelevad lapsed on saanud aga alati lasteaiakoha.

Sõnum lapsevanematele
Toila lasteaed lähtub inimliku suhtlemise printsiibist. “Hea lapsevanem, kui meie lasteaia, lapse kasvukeskkond, lapsest lähtuv tegevuskultuur ning projektõpe Teile sobib ning tunnete, et see on hea just Teie lapsele, siis võtke kaasa lapse sünnitõend ning tehke soovi kohta lasteaia koha osas avaldus” ütleb Leena Tukkija. Kui soovite eelnevalt lasteaia töötajate, ruumide ja muuga lähemalt tutvuda, siis võtke Toila lasteaiaga ühendust telefonil 5273014 või meiliaadressil naerumeri@lasteaed.eu.
Voka lasteaed rõhutab eelkõige oma õpetajaskonna pädevust. Õpetajaskond on kvalifitseeritud, staažikas, õppiv ja nooruslik. Igal tasandil töötaja on oluline laste õppimis- ja kasvamisprotsessis. Lasteaias töötab muusika-ja liikumisõpetaja (1,0), logopeed (0,25) ning tervishoiutöötaja (0,5).
Ruumid on lastesõbraliku lahendusega ning pidevalt uuenevad. Õueala on looduslähedane ja turvaline. Lasteaial on oma köök ja laste tegemisi toetav köögipersonal. Kokkamine on ka rühmades au sees.
Voka Lasteaed Naksitrallid on kauaaegne Tervist Edendavate Lasteaedade võrgustikku kuuluv lasteaed. Lasteaed juhindub haridusprogrammist „Ettevõtlik Kool” ning omab kvaliteeditunnust – hõbetaset. Naksitrallide lasteaed on tuntud kui väga hea eesti keelekeskkonnaga õppeasutus.
Kohtla-Nõmme Koolis on väike, hubane ja kodune lasteaed. Töös on kõige olulisem laps. Lasteaia töötajad pakuvad lapsele parimat mängu-ja õpikeskkonda ning arenemisvõimalust; peavad oluliseks kasutada ära lapseea loomulikku uudishimu ja õppimisvõimet ning tegeleda temaga aktiivselt. Igale lapsele lähenetakse individuaalselt, arvestatakse lapse võimeid, loomupäraseid andeid, huve ja erivajadusi. Lapsevanemad on alati oodatud osalema rühma igapäevaelus ja üritustel.

Mis eristab?
Toila Lasteaias Naerumeri on loodud lapse sisemise potentsiaali avastamiseks ja arenguks erinevates ruumides OHHOO ja AHHAA keskused. Iga lasteaia ruum elab oma elu koos laste loominguga: koridoris saab lugeda raamatuid, vaikuseruumis unistada ja mediteerida, OHHOOS katsetada värve, õppida saksa ja vene keelt. Hommikused virgutusvõimlemised ning sportlikud päevad hoiavad tervena kogu lasteaia pere. Laste loomingu tulemusena saab aulast laste mängumaa ja seikluspark. Laps on looja! Laste ideedest ja ettepanekutest kujunevad välja maja peod ja sündmused.
Voka lasteaia lähim ümbrus võimaldab erinevaid õpikeskkondi: lapsed saavad teadmisi tootmisest, teenindusest, farmi- ja talupidamisest; aiarühmad teevad koostööd raamatukogu ja noortekeskusega ning ülioluline on ka ümbritsev mitmekesine looduskeskkond. Õues õppimist soosib rühmaõpetajate paindlik ja kattuv tööaeg.
Kohtla-Nõmme lasteaeda eristab teistest eelkõige asumine koolimajaga ühes hoones, kus läheduses on park ja mets, mis võimaldab käia õppekäikudel, loodusmatkadel. Kooli territooriumil on suur staadion, kus praktiseeritakse aktiivset liikumist ja sporti. Tihe koostöö, kogemuste vahetamine kooli ja lasteaia vahel, selleks et üleminek lasteaiast kooli oleks võimalikult sujuv ja valutu. Et paremini organiseerida õppetööd muusikas ja liikumises, saavad lapsed peale lasteaia muusikasaali kasutada kooli võimlat ja aulat. Hea koostöö on kooli raamatukoguga (ettelugemispäevad, muinasjutuhommikud jne) ning toimuvad erinevad huviringid. Digihariduse võimaluste kasutamine õppetöös (põrandarobotid BeeBot)
Aitäh Julie Laur Voka lasteaiast, Leena Tukkija Toila lasteaiast, Moonika Mägipõld Kohtla-Nõmme lasteaiast. Võtsime ühendust ka Kohtla-Järve Kirju-Mirju lasteaiaga, et saada ülevaade sealsetest võimalustest seoses lasteaia kohtadega.

Kerda Eiert
abivallavanem

1 comment:

  1. Are you blacklisted? Struggling to get a personal loan? Has your application been DECLINED due to Low Credit Score? Over COMMITTED? Affordability? But you know you can afford this loan. Loans Approved in 4hours, you can email us at opploansllc@gmail.com

    Names:
    Occupation:
    Loan Amount Needed:
    Loan Duration:
    Your Country:
    Mobile NO:
    Purpose Of Loan:
    Email Address:
    monthly income:
    Sex:
    Age:

    Opportunity Financial, LLC

    ReplyDelete