Wednesday, June 3, 2020

Ära jää üksi!


Palju on räägitud hooldekodukohtade nappusest ja väga kõrgetest kohatasudest.

Aga on ka teisi lahendusi, kuidas oma väärikas eas lähedastele tuge ja toetust pakkuda siis, kui nad ise enam kõigi toimingutega hakkama ei saa ja lähedastel pole võimalik neile piisavalt toeks olla. Üks võimalus on koduhooldusteenus, mida osutatakse eakatele ja ajutist kõrvalist abi vajavatele täisealistele inimestele kodustes tingimustes, et aidata neil harjumuspärases keskkonnas toime tulla.
Koduteenust saavad rahvastikuregistri andmetel Toila vallas elavad eakad ja ajutist kõrvalist abi vajavad täisealised inimesed, kes vajavad kõrvalist abi igapäevase eluga toimetulekul. Teenust osutatakse nii üksi kui ka koos elavatele eakatele, kellest üks või mõlemad vajavad kõrvalist abi igapäevaeluga toimetulekul.

Ivi Liiv
 Meie vallas on kaks toredat koduhooldustöötajat – Tiina Volt ja Ivi Liiv ning nende ja koduhoolduse võimalustega saamegi täna lähemalt tuttavaks. Hooldustöötajate tööpõld on üsna kirju. Palusin Tiinal ja Ivil vastata mõnele isiklikule küsimusele ja uurisin, kuidas nende tööpäevad välja näevad ja mida need endaga kaasa toovad.

1. Kust oled pärit? Kus koolis käinud? Mis tööd oled varem teinud?
Tiina: „Olen pärit Ida-Virumaalt ja siin terve elu elanud ja ka koolis käinud. Töökohti on
varem olnud kaks – kolmteist aastat olin kondiiter ja kakskümmend kaks aastat töötasin notaribüroos.”
Tiina Volt
Ivi: „Kuigi koolitee sai alguse Jõhvis tollases A. Kesleri nimelises Keskkoolis, siis oma sünnikoduks pean väikest küla kauni Illuka mõisakooli külje all. Töötanud olev varem metskonna raamatupidajana ja transpordi vallas dispetšerina.”

2. Mis on Sinu jaoks elus oluline?
Tiina: Minu jaoks on kõige olulisem minu pere ja kodu. Mulle on oluline, et mu perel ja lähedastel läheb hästi ja nendega on kõik korras.”
Ivi: Elus on kõige olulisem see, kui lastel hästi läheb. Kui hommikul ärgates päike paistab ja inimesed oleksid üksteise vastu natukenegi lahkemad.”

3. Kuidas puhkad? On Sul mingeid hobisid?
Tiina: Mulle meeldib väga reisida ja rännata. Võimalusel reisin kaugemal, aga ka Eestis on mõnus puhata ja uusi kohti avastada. Hobideks on kokkamine, küpsetamine, aiatööd, isetegemine.”
Ivi: „See pole küll mingi kirglik hobi, aga armastan vanu postkaarte, fotosid ja raamatuid. Natuke unarusse on jäänud looduse- ja transporditeemalised postmargid.”

4. Mis teeb tuju heaks?
Tiina: Tuju teeb heaks ilus ilm ja päike. Kui perel ja lähedastel on kõik korras. Aga ka sõbrad, naer ja seiklused.”
Ivi: Tuju teeb heaks see, kui lapsed jälle koju tulevad. Armastan merd ja mere ääres jalutada. Varahommikud, kui väljas on kastene ja vaikne, ainult linnud sidistavad. See on kõige mõnusam aeg päevast.”

5. Kuidas sattusid praegusele tööle?
Tiina: „Sellele tööle sattusin suuresti tänu oma tütardele. Nemad mulle selle mõtte pähe panid, et võiksin töökohta vahetada. Kuna konkurss oli just välja kuulutatud, siis otsustasin proovida ja olen valikuga väga rahul.”
Ivi: „Praegusele tööle sattusin täiesti juhuslikult. Algul tulin ainult haiguse ajaks asendama ja hiljem juba püsivalt.”

6. Mida teie töö igapäevaselt sisaldab?
Töö on väga erinev. Mõne hoolealuse puhul tähendab see kogu tema elu korraldamist, nagu näiteks nädalase ravimiportsu välja jagamine, arvete tasumine, küttepuude muretsemine, ravimite tellimine, perearsti ja pereõega suhtlemine. Käime oma hoolealustega kaasas, kui neil on vaja arsti
juures käia. Käime poes, apteegis, postkontoris. Päris aktiivselt kasutatakse pesupesemisteenust. Tuleb ette, et on vaja abi toa koristamisel. Talvel toome puud tuppa ja roogime lund.

7. Kui palju on Toila vallas koduhoolduse kliente?
Toila vallas on lepingulisi kliente üle kahekümne. Lisaks mõned, kellel on vaja lihtsalt silma peal hoida ja nädalas korra huvi tunda, kas on muresid. Eriolukord tõi kaasa ka paar ajutist lepingut.

8. Milliste küsimuste/probleemidega tuleb igapäevaselt tegeleda?
Igapäevased küsimused on suures osas seotud ikka tervisega. Aastatega on kogunenud terve hulk erinevaid tõbesid, mõned polegi ehk nii hullud, aga mõne teise haigusega koos on vaegused hoopis hullemad. Väga suur probleem on igasuguste uudiste üleküllus. Mõne uue ja huvitava teema
esilekerkimisel kipuvad kõik kanalid seda võimendama ja omapoolseid nägemusi esitama ja see tekitab ainult suurt segadust.

9. Kindlasti toob see töö endaga ka rõõmuhetki? Mis need on?
Rõõmu teeb kindlasti kõige rohkem see, kui mõni päev on neil tervis parem, ei ole valusid. Kui mõni raadios või telesaates kõlanud nali või tobedus teeb neil tuju heaks. Ja nende hea tuju kandub ka meile üle ja saame koos naerda.

10. Kas ja kuidas mõjutas eriolukord teie tööd?
Eriolukord oli kõigile raske. Just see teadmatus ja hirm. Kõik raadio- ja televisioonikanalid alustasid ja lõpetasid päeva ainult selle ühe teemaga. Meie hooldatavatele oligi vist kõige raskem see pidev hirmutamine, info üleküllus, teadmatus. Raskelt tuldi toime sotsiaalse eraldatusega, üksindusega. Juba meie maskides ja kinnastes ilmumine tekitas mõnel juhul paanikat, et ongi viimnepäev käes.
Osad sulgesidki ennast oma koju ja suhtlemine käis telefonis või läbi akna.
Poekoti panime ka ukse taha, et kontakte vältida. Ega endalgi maski kandmine meeldiv polnud, hingata oli raske ja kippus ta ikka kogu aeg kohalt liikuma. Pidevalt tuli kanda kindaid ja käsi tihti desinfitseerida. Ja ikka kippusid iga enda aevastuse ja köhatuse peale kohe kõige halvemat kahtlustama.

Kuidas toimida, kui keegi meie lähedastest või me ise vajame koduhooldusteenust?
Teenuse saamiseks tuleb esitada kirjalik avaldus vallavalitsuse sotsiaaltöötajale.
Peale seda külastavad sotsiaaltöötaja ja hooldustöötaja kümne kalendripäeva jooksul taotluse esitamisest teenuse taotlejat tema kodus, et selgitada välja teenuse vajadus ja konkreetne sisu. Vajadusel kaasab sotsiaaltöötaja olukorra selgitamiseks taotleja lähedased, pere- või raviarsti.
Tuginedes sotsiaaltöötaja ettepanekule ja hindamisakti tulemustele otsustab vallavalitsus teenuse osutamise kümne kalendripäeva jooksul taotluse esitamisest.

Lisainfot teenuse ja selle korraldamise kohta meie vallas annab Toila valla sotsiaaltöö spetsialist Krista Kool.

Lea Rand











No comments:

Post a Comment