Wednesday, June 3, 2020

„Ei need tänud tuhaks jahtu...“


Lasteaianduse alguseks Vokas loetakse aastat 1962. 
 Naksitrallide lasteaia praegune hoone valmis 1976. aastal. Tundub uskumatu, aga ühel muutustega kaasas käival inimesel on võimalik paikkonna alushariduse heaks panustades peaaegu kogu oma töine teekond käia! Mis siit muud järeldada, kui et lasteaia kasvataja-õpetaja amet hoiab inimesed kaua nooruslikud ja säravad!
Alles see oli, kui rõõmsa ja tegusa õpetaja Helle teenitud puhkusele saatsime. Helle on tänagi veel mõtetega Naksitrallide ja oma Punaste Nakside juures. Tunneb huvi ja rõõmustab alati koos meiega.


Saabuva suve juulis saanuks õpetaja Mareti tööstaažiks töölepingu järgi 49 aastat! Seda kõike Vokas (kahes lasteaiahoones) töötades. Maret ise ütleb, et jõudis Voka lasteaeda juba 18 aastaselt! Seda küll siis suviti ja õpilasena. Erinevatel aegadel on erinevad korrad, kombed ja ka rõhuasetusedki kasvatuses erinevad olnud. Ometi on Mareti tervis võimaldanud raskuste kiuste alati rivis olla. 15. mail tähistasime eriolukorra viimasel päeval Mareti 70. sünnipäeva. Hoolimata olukorrast – ikkagi eriliselt ja püüdes parimat. Kolleegidel oli mõtteid ja meenutusi, mille kirjapilti panduna saime juubilarile üle anda. Kes kiitis Maretit tema kogemuste pagasi eest, kes leivateole inspireerimise eest, kes suupäraste ja maitsvate hapukurkide ja tema lahkuse eest aiasaaduste jagamisel. Maret pole kunagi raskusi kartnud. Nõnda on ta mütanud oma aiakese heaks ja põlvkondade viisi lapsi sinna õppekäikudele ning aias kasvatatavat maitsma viinud. Soodsate lumeolude korral on Maret iseenda lõbuks suusatamas käinud. Aegade algusest kuni lõpuni on ta ka järjekindlalt vähimagi lume korral oma vanuserühma lapsi suusatama õhutanud ise lasteaiahoovi radu sisse tallates. Maretit mäletatakse kui vanaema, kes lapsi õppekäikudele viis ja looduse märke tutvustas. Maret oli õpetaja, kes soovis lastega jagada vanu traditsioone ja kombeid.

Ka õpetaja Riina tunneb, et aeg on puhkama minna. Temalgi tööstaaži Voka lasteaias Naksitrallid juba ligi 40 aastat! Riina jääb kindlasti kolleegidele meelde kui värvikas Rebase-Riho ning kauaaegne Kingpool.
Sellised inimesed siis Voka kandis ja Naksitrallides!

Ei need tänud tuhaks jahtu, ei need aitähid ajas kustu. Sügavale salajasse, silmadesse, südamesse, jäävad sädemed särama.“ Te saate uhked olla – olete oma elutööga puudutanud paljusid!
Soovime kõigile südamest tervist ning kindlasti uuele teekonnale uusi proovimisi ja leidmisi! Et rõõmus meel ja hingerahu saadaks teid kõikjal! Lasteaiavärav ja uksed on teile alati avatud.

Naksitrallide lasteaia kolleegide nimel
Julie Laur


No comments:

Post a Comment