Wednesday, June 3, 2020

Eluliselt tähtis internetikiirus


Koroonaviirus on toonud meie ellu uued väljakutsed. Pööranud elu-olu teatud mõttes pea peale. Toekas grupp inimesi on sunnitud tegema kaugtööd, kaasa arvatud õppetööd kodustes tingimustes, mis omakorda seab uued nõudmised internetikeskkonna (andmeside) kvaliteedile.

Elektrilevi alustas 2019. aastal Eesti esimese operaatorineutraalse tele- ja internetivõrgu ehitamist, mis lahendab väljaspool suuri linnu olevate kodude internetiühenduse puudumist või parendab märkimisväärselt seniseid võimalusi.
Hea uudisena Toila valla elanikele saame öelda, et projekteerimine võrgu väljaehitamiseks on valmis saanud Kohtla külas, kus täna on juba võimalik sõlmida liitumislepinguid.

Elektrilevi kodulehel (www.elektrilevi.ee/kiireinternet) saab kontrollida, kas konkreetsel aadressil on liitumine võimalik. Kui aadress ei ole veel plaanides, tuleb samal veebiaadressil esitada sooviavaldus. Sooviavalduste hulk on üks kaalukamaid kriteeriume, mille järgi Elektrilevi järgmisi ehituspiirkondi valib. Nendel, kellel on esmase liitumise tähtaeg möödas (piirkond Kohtla-Nõmmel), kuid kes on lõpuks ikkagi jõudnud arusaamale, et soovivad liituda Elektrilevi fiibertehnoloogial põhineva valguskaabliga püsiühendusega, tuleb samuti uuesti esitada sooviavaldus.

Esmase liitumistähtaja perioodil (3 kuud) on liitumistasu 199 eurot, hilisemalt tasu tõuseb. Liitumistasu on ühekordne ja sellega ei kaasne hoolduskulusid. Võrguga liitunud kliendi jaoks on operaatori valik vaba. Olgu see siis Telia, Tele2, Elisa või mõni väiksem teenusepakkuja.

Trassi väljaehitamisel toome sidekaabli üldjuhul maja või kinnistu piirile õhuliini või maakaabliga. Aadresside puhul, mis jäävad turutõrkepiirkonda ehk sinna, kus puudub vähemalt 30 Mbit/s allalaadimiskiirust võimaldav juurdepääsuvõrk (nn „valge ala“), toome sidekaabli kinnistu piirilt tasuta ka tuppa, juhul kui klient liitub ja tellib teenuse esmase liitumistähtaja jooksul.

Liitumislepingu sõlmimisel antakse teada eeldatav tööde valmimise tähtaeg.
Kogu maailma ootamatult tabanud koroonakriis näitab ilmekalt, et kvaliteetne interneti püsiühendus võiks ja peaks igaühel tagataskus olema. See aitab ka kõige keerulisematel aegadel Eesti ja maailma asjadega kursis olla. Suhelda töökaaslaste, koostööpartnerite, lähedaste ja sõpradega. 
Olla levis ja püsida ühenduses!

Mait Rahi, Elektrilevi uute teenuste projektijuht

No comments:

Post a Comment