Monday, February 18, 2019

Õhinaga õppima!


Nagu eelmistelgi aastatel, oleme ka selleks õppeaastaks otsinud võimalusi õpet viia koolimajast välja või kutsuda klassi ette erinevaid külalisõpetajaid. Teen lühikese ülevaate, mis on toimunud käesoleva õppeaasta 1. poolaastal.

Septembril külastas 1. klassi noorsoopolitsei – kõneldi sõbralikkusest ja liiklusest kooliteel. Iga laps sai kingituseks liiklusaabitsa. Gümnasistide ees oli Viru Vangla väljaõppe spetsialist, kes tegi reklaami enesekaitse koolitusele ja kutsus meie noori seal osalema. Riigikaitse kursuslaste tunnis esines kaitseressursside ametnik. 10.klassi inglise keele tunnis olid külaline Kanada saatkonnast ja Eestis õppiv Kanada noor. Tutvustati Kanada haridust ja kultuuri, töökeeleks oli inglise keel. 9. - 11. klassi õpilastele esines Tartu Ülikooli tudeng proviisoriõppest, kes külastas kooli antibiootikumide teadlikkuse nädala raames ja kohtumise eesmärk oli suurendada õpilaste teadlikkust antibiootikumide korrektsest kasutusest ning sellega kaasnevatest murekohtadest. Novembri alguses esinesid külalised Eesti NATO Ühingust ja Saksa saatkonnast, kelle eesmärk oli gümnasistide teadlikkuse tõstmine nii NATO tegevusvaldkondade kui ka Eesti -Saksamaa välissuhete ja kaitsekoostöö osas. Veel esines novembris 10. ja 11. klassi õpilaste ees Baltimaade juhtiv välisõppe nõustaja, kes jagas informatsiooni välismaale õppima asumisest, ülikoolidesse sisseastumiskatsetest, keelekursustest ja suvelaagritest. 6. klassi ühiskonnaõpetuse tunnitöös osales Toila valla volikogu kantselei juht, kes rääkis kohaliku omavalitsuse ülesannetest, rollidest ja valimistest. Jalgpalliliidu projekti “Jalgpall kooli" ning Korvpalliliidu projekti “100 kooli” raames viidi algklassiõpilastele läbi näidistunnid, kohtumistest jäi koolile hulk palle. 8. ja 10. klassi geograafiatundides esines Mäetaguse valla GIS (geoinfosüsteemi) spetsialist. 6. kl juhataja kutsus lapsevanemaid klassijuhatajatundi rääkimaks nende haridusteest ja tööelust - üks lapsevanem on seda juba ka teinud 

Samuti toimusid Keskkonnainvesteeringu Keskuse toel keskkonnateadlikkust arendavad õppekäigud. Seekord oli sihiks võetud õpilaste arusaama kujundamine tootjate ja tarbijate panustamisest säästvasse keskkonnakasutusse. Õpilased osalesid Iisaku Looduskeskuse, Alutaguse Matkaklubi ja Kauksi Külastuskeskuse korraldatud programmides. 1. klass osales õppeprogrammis “Sipelgas Ferda sorteerib prügi”, 2. klassid “Mets kui kooslus”, 3. klass "Elu soos", 4. klass "Minu valikud", 5. klass "Vesi ja veekasutus”, 6. klass osales "Mullaprogrammis", 7. klassid uurisid "Looduskasutust kaitse alal”, 8. klassid “Jäätmetekke ennetamist”, 9. klass uuris keskkonnakasutust Kotka matkaraja näitel, 10. klass käis õppekäigul savikarjääris ja Aseri tellisetehases, 11. klass uuris kaevandusalade rekultiveerimist Aidus ja 12. klass käis Auvere ja Narva eletrijaamades uurimas keskkonnakasutuse ja –kaitse vahelise tasakaalu saavutamist.

Aineõpetajad korraldavad väljasõite koolimajast kui näevad vajadust ja võimalust see siduda ainekavaga. Nendel õppekäikudel on olnud eesmärgiks ühe väljasõiduga kaasata mitut erinevat õppeainet (koolirahvas nimetab seda “lõimimiseks"). Nii käis õp Inna Toovis oma 8. kl matemaatikarühma õpilastega tutvumas TÜ Teaduskoolis sellega, mida ülikoolil nupukatele põhikooliõpilastele pakkuda on. Kõik algklassid osalesid Toila raamatukogu juhataja läbiviidud raamatukogutundides, kus räägiti hundist, Eesti rahvusloomast. Keeleõpetajad viisid 10. ja 11. klasside õpilased Vargamäele, Tammsaare radadele. Riigikaitsekursuslased (10. kl) käisid tutvumas eluga Alutaguse Malevas ja Viru Jalaväepataljonis. 11. klass osales rahvusraamattukogus GIS päeval. 4.-8.klasside õpilased osalesid projektis “Klassiga kinno" ja said seeläbi tasuta sõidu Tallinasse kinno ja ühte enda valitud muuseumisse. 11. klassi õpilased külastasid Kukruse Polaarmõisa ja said osa etendusest “Ristumine peateega". 2. klass külastas Iisaku Kihelkonnamuuseumi, 4. kl Tartu Tähetorni ja Tartu Ülikooli Botaanikaaeda.

21. detsember oli 4.-11. klassi õpilastele traditsiooniline e-õppepäv.

Oli sisutihe ja tegevusterohke poolaasta. Küllap see jätkub samamoodi ka teisel poolaastal. Kuid siis on õppetööd ilmestamas pigem kokkuvõtlikud tegevused – üleminekueksamid (7. ja 10. kl), tasemetööd (3. ja 6. kl), õpilaskonverentsid (8. ja 11. kl), lõpueksamid (9. ja 12. kl).

Merike Lepsalu
Õppealajuhataja
Toila Gümnaasium

1 comment:

  1. Are you blacklisted? Struggling to get a personal loan? Has your application been DECLINED due to Low Credit Score? Over COMMITTED? Affordability? But you know you can afford this loan. Loans Approved in 4hours, you can email us at opploansllc@gmail.com

    Names:
    Occupation:
    Loan Amount Needed:
    Loan Duration:
    Your Country:
    Mobile NO:
    Purpose Of Loan:
    Email Address:
    monthly income:
    Sex:
    Age:

    Opportunity Financial, LLC

    ReplyDelete