Monday, April 8, 2019

Kultuuriküsitluse kokkuvõte


Kultuur on kõik see, mis ei sünni vahetult looduses, vaid rajaneb inimese loovusele. Kultuuriloolane Aare Laanemäe on kirjutanud, et kultuur on inimese loova vaimutegevuse valdkond, mis vastandub looduslikule isetekkele. Kultuur ei ole ainult kirjandus, kunst, haridus, moraal ja käitumine. Kultuur on ühiskonnale omane mõtlemise ja tegutsemise viis, mille sisuks on vaimsed väärtused.
Jaanuarikuus viidi Toila vallas läbi kultuuuriküsitlus, et saada teada, kui rahul ollakse meie kultuurielu korraldusega ja mida tuleks muuta, et nii korraldajad kui ka osasaajad rahul võiksid olla.
Kahjuks peab ütlema, et küsitlusele vastajate protsent oli suhteliselt väike, aga mingi pildi hetkeolukorrast ja ootustest annab see siiski.

Kohtla-Nõmmelt vastas 15 inimest. Vastajad olid vanuses 16-71 eluaastat.
Kultuurivaldkonnas pakutavaid võimalusi hinnati pigem rahuldavaks, kuid toodi välja ka mõned ettepanekud: üritusi võiks rohkem olla, kino kõrval võiks rohkem teistlaadi sündmusi olla.
Üks vastaja tõi murekohana välja ürituste alguse aja – kui kino algab kell kuus, siis tööinimene sinna ei jõua. Mitmed vastajad soovisid rohkem teatrietendusi, peredele mõeldud sündmusi, huumorietendusi, aga ka kontserte ja vestlusõhtuid kuulsustega. Traditsioonidest hinnatakse Kohtla-Nõmmel jaanipäevi, kaevurite päeva aga üksikud vastajad nimetasid ka lastekaitsepäeva, valdade päeva, Mägede häält, rahvatantsu ja kino.

Kohtla piirkonnast vastas 16 inimest. Vastajad olid vanuses 16-74 eluaastat.
Pigem hinnati kultuurivaldkonnas pakutavaid võimalusi heaks, sest korraldatakse piisavalt üritusi ja need on erinevad ja kvaliteetsed. Aga toodi välja ka mõtted, et teatrietendusi võiks olla rohkem ja kaugemal elavad vallaelanikud vajaksid transpordiühendust sündmuste külastamiseks. Mitmed vastajad soovisid, et korraldataks rohkem teatrietendusi, vabaõhukontserte/suvelavastusi. Üksikud vastajad sooviksid rohkem kontserte, jazzkontserte. Konkreetsetest sündmuse formaatidest rääkides soovitakse rohkem külastada peredele mõeldud sündmusi ja teatrietendusi. Üks vastaja mainis ka huumoriga seotud kultuurisündmusi. Traditsioonidest toodi Kohtla piirkonnas 1. klassi minejate pidu, 9. ja 12. klassi lõpetajate tunnustamine, beebipeod, laste jõulupeod, kontsert „Suveõhtu legendid“, perekesksed sündmused, Maido Keskküla nimeline jooks.

Toila-Voka piirkonnast vastas 25 inimest. Vastajad olid vanuses 14-58 eluaastat. Kultuurivaldkonnas pakutavaid võimalusi hinnati heaks. Positiivsena toodi välja, et üritused on erinevad, kvaliteetsed ja taskukohased, üritusi on igas kuus ja erinevatele vanusegruppidele.
Tulid välja ka väga erinevad arvamused: sündmusi võiks rohkem olla (mitu arvamust) versus üritusi on palju ja kõiki ei jõua külastada (mitu arvamust) versus midagi ei organiseerita (üks arvamus). Mitmed vastajad soovisid, et korraldataks rohkem kontserte, vabaõhukontserte, tantsuõhtuid aga üksikud vastajad soovisid ka alternatiivmuusikaga ja kaasaegse kunstiga seotud sündmusi, näituseid stiilis „külaelaniku meremaalid“ ning kohtumisi erinevate eluvaldkonna inimestega. Konkreetsetest sündmuse formaatidest rääkides soovitakse külastada rohkem kontserte, teatrietendusi, spordisündmusi ja peredele mõeldud sündmusi. Spordisündmuste osas oodatakse Vokka üle-eestilisi sündmusi ning et korrastataks Voka staadion.
Traditsioonilistest üritustest ja sündmustest toodi välja Oru pargi Promenaad, Toila laululaval toimuvad kontserdid, kontserti „Suveõhtu legendid“, Meri, muusika ja muinastuled, jaanipäev, Toila sadamas toimuvad sündmused, jõulutulede süütamine, vabariigi aastapäev Toila gümnaasiumi hoovis, Pühajõe kiriku jõulukontserdid, vastlapäeva, öökorvpalli, jõulupakkide jagamist lastele, aastalõpupidu Voka rahvamajas, Voka triatloni, rahvajooksu. Hinnatakse ka erilahendustega kohvikualasid, nagu Toila sadamas toimuvatel sündmustel.

Ettepanekud edaspidiseks: sündmuste parem reklaam ja teavitus, piirkonna eripära tõttu võiks korraldada transpordi üritustele, sündmuste korraldamisel kaasata rohkem kaaskorraldajaid ja kogukonda, et tekitada suuremat kogukonnatunnet; kogukond ootab vallavalitsuse töötajatelt ja volikogu liikmetelt suuremat osavõttu kultuurisündmustel.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Toila vallas on praeguse seisuga mitu erinevat kogukonda ja nendele tuleb ka läheneda erinevalt. Samas tuleb tulevikku vaadates luua ka ühisüritused, mis erinevaid kogukondi ühendavad.

Suur tänu kõigile vastajatele ja Kaisa Pukile, kes vastused kokku võttis.
Lea Rand

No comments:

Post a Comment