Monday, April 8, 2019

LEADER tegevusgrupp ärgitab koostööle


MTÜ Kirderanniku Koostöökogu on üks 26-st Eesti LEADER tegevusgrupist. 
LEADER on Euroopa Liidu ühenduse algatusprogramm. Programmi eesmärk on edendada kohalikku elu maapiirkonnas läbi kohaliku tasandi koostöö, mis võimaldab paremini ära kasutada maapiirkonna sisemisi arenguvõimalusi. Lisaks on kohalikul algatusel oluline roll inimeste sidumisel uute ideedega, innovatsiooni ja ettevõtlikkuse julgustamisel ning kohalike teenuste arendamisel.

MTÜ Kirderanniku Koostöökogu tegevuspiirkonnaks on Toila vald, Jõhvi vald ja Narva-Jõesuu linn. Piirkonna väike- ja mikroettevõtted, kohalikud omavalitsused ja vabaühendused saavad läbi tegevusgrupi taotleda LEADER meetmetest projektitoetust investeeringutele ja tegevustele, mis arendavad piirkonna ettevõtlust, parandavad elukeskkonda ja liidavad kogukonda.
Lisaks projektitoetuste menetlemisele on MTÜ Kirderanniku Koostöökogu ise algatanud mitmeid ühis- ja koostööprojekte, mis on suunatud kogukonnale, ettevõtlusele ja noortele. Käimas on Eesti - Poola koostööprojekt „Robootika noortele“, milles osalevad Toila, Jõhvi, Narva-Jõesuu, Kohtla-Nõmme ja Sinimäe robootikaringide noored. Piirkonna ettevõtjatele suunatud koostööprojekt „Ettevõtjate võrgustumine“ pakub erinevaid ettevõtluskoolitusi. Projekti partneriks on naabertegevusgrupp Virumaa Koostöökogu,“ tutvustab MTÜ Kirderanniku Koostöökogu tegemisi tegevjuht Ülle Marits.

Tahame lehelugejale tutvustada koostööprojekti „Pealinnast piirilinna“, millesse on kaasatud viis Põhja-Eesti LEADER tegevusgruppi ja MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing ning milles lööb kaasa 35 ettevõtmist Kirderanniku Koostöökogu piirkonnast. Projekti üks eesmärk on tähelepanu osutada Põhja-Eesti turismivõimalustele tervikuna, kuid MTÜ Kirderanniku Koostöökogu peamine eesmärk projektis osalemisel on, et saame olla abiks eelkõige piirkonna väikestele turismi, toitlustamise, majutamise või muus valdkonnas tegutsevatele ettevõtetele pakkudes toetust nende turundamisel,“ lisab Ülle Marits.

Pealinnast Piirilinna” kutsub 18.-19. mail 2019 Põhjarannikut avastama
18.-19. mail leiab aset põnev suursündmus “Pealinnast piirilinna”, mis ühendab endas üheks nädalavahetuseks eriti eredalt Eestimaa põhjaranniku suurimad elamused ja põnevaimad paigad. Kahe päeva jooksul ootavad külalisi nii kohalikud muuseumid, mõisad, kohvikud ja restoranid kui ka erinevad majutusasutused, tegevusklubid ning vaatamisväärsused.
Põhja-Eesti LEADER tegevusgrupid said mõne aasta eest kokku ja otsustasid üheskoos ette võtta koostööprojekti, mis kannab tänaseks nime “Pealinnast Piirilinna”. „Meil on põhjarannikul ühine geograafiline ja kultuuriline taust. Meid ühendavad meri ja Tallinna-Narva maantee, mida mööda pidevalt sõidame. Kogu piirkonna oluline arendustegur on turism. Oleme algatanud koostööprojekti, mis otseselt on suunatud põhjaranniku turismiettevõtjatele, kaudselt kogu piirkonna külalistele,“ ütleb Põhja-Harju Koostöökogu tegevjuht ja koostööprojekti “Pealinnast Piirilinna” peakoordinaator Margit Pärtel.
Põhjarannikul jätkub tegevust ja avastamist loomulikult alati, kuid projekti suursündmusel 18.-19. mail on see kõik võimendatud ning avame koostöös kohalike ettevõtjatega ka neid uksi, mis tavapäraselt ehk suletuks jäävad, 18. mail on ka ju üle-eestiline muuseumiöö ja avastamist väärivad kindlasti ka kohalikud väikemuuseumid.
Üritus leidis endale imelise koha ümbritsedes ajaloolist postimaanteed, mida mööda rännates jääb uudistajate teele nii erinevaid kohvikuid, restorane, vaatamisväärsusi, muuseume, spaasid kui mõisaid. Igaühel on võimalus oma teekond ise luua – tulla võib nii autoga, rattaga või suisa paadiga!
Projektis osaleva Eesti Kaevandusmuuseumi tegevjuhi Etti Kagarovi sõnul on tegemist äärmiselt toreda ettevõtmisega. “Esiteks hõlmab projekt üsna suurt ala ja on seetõttu nii suurematele kui väiksematele ettevõtetele piirkonnas hea võimalus silma paista. Mulle sümpatiseerib väga mõte, et turismiga seotud ettevõtjad ning asutused ei ole konkurendid, vaid vastupidi - hoopis hea näide sellest, kuidas kõik koos on palju lihtsam tulemusteni jõuda,” selgitab ta.

Toila valla ettevõtetest osalevad projektis lisaks Eesti Kaevandusmuuseumile veel Pühajõe Puhkemaja, Alujoa Puhkemaja, Virulase puhkemaja, OÜ Adrenaator Grupp, Toila Pargi Kohvik, Toila Vabatahtlik Merepääste, Ranna Salong, Kongo Kokteilikas, Vahtramäe Puhkemaja, Alutaguse Matkaklubi, Toila SPA Hotell, Toila Valgevilla, Kukruse Polaarmõis, Kuldkaru Mõis, Saka Mõis, Valaste Puhkeküla ning Toila Spordi- ja Kultuurikeskus.

Suursündmuse tegevustes 18.-19. mail on kaasa löömas lisaks Jõhvi ja Toila valla ning Narva-Jõesuu linna ettevõtjatele ka mitmed osalejad Sillamäel ja Narvas.
Toila valla elanikel on suurepärane võimalus 18. ja 19. mail kodust välja minna ning osa saada oma valla ettevõtlike inimeste tegemistest. Maikuu vallalehes tutvustame täpsemalt, mida meie valla ettevõtjad suursündmusel „Pealinnast piirilinna“ 18.-19. mail põnevat külastajatele pakuvad.
Koostööprojekti eesmärgiks on piirkonna turismipotentsiaali tõstmine, koostöö elavdamine turismiettevõtjate ja partnerite piirkondade turismiettevõtjate vahel, teenuste kvaliteedi parandamine koolitusprogrammi, õppe- ja kogemusreiside korraldamise ning fotopanga loomise kaudu.

Projekti partneriteks on MTÜ Põhja-Harju Koostöökogu, MTÜ Arenduskoda, MTÜ Partnerid, MTÜ Virumaa Koostöökogu, MTÜ Kirderanniku Koostöökogu ja MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing.
Informatsiooni koostööprojekti ja maikuus toimuva suursündmuse ürituste kohta leiab “Pealinnast piirilinna” kodulehelt www.pealinnastpiirilinna.ee ja Facebooki lehelt Pealinnast piirilinna.

MTÜ Kirderanniku Koostöökogu koduleht www.kirderannik.ee





No comments:

Post a Comment