Monday, April 8, 2019

Meie inimesed


Just nii saab öelda Toila vallas asuva Saka mõisa omaniku Tõnis Kaasiku ja tema abikaasa Eha Kaasiku kohta.


Täna osutame me tähelepanu ja avaldame tänu Tõnis Kaasikule, keda teame kui inimest, kes on saanud hakkama iga muinsuskaitsehuvilise ja pärandihoidja unistuste teoga, ehitanud üles nõukogude piirivalve rüüstatud ja omanikuta staatuses edasi lagunenud Saka mõisa. Ehitanud seminariruumideks kunagise prožektoritorni ja ohvitseride elamust ehitanud Saka Cliff Hotelli koos restoraniga, sõjaväe laohoonest kämpingumaja koos avalike tualettide ja pesuruumidega karavanituristidele. Tal on olnud koostöö Eesti arhitektidega, kelle oskusteavet ja siinsete ehitajate tööoskusi on kasutatud. Mõisas on tööd saanud Saka läheduses elavad inimesed, kes on kultuuripärli hoidjad. Tõnis Kaasik on Eesti Mõisate Ühenduse liikme ja varasema juhina hoidnud tähelepanu nii mõisate ajaloolise ilu hoidmisel kui ka hoidnud suhteid nii Saka kui ka teiste mõisate kunagiste elanike, baltisakslastega.

Alates 18. oktoobrist 2018 kõrgub kõrgel Saka klindil uus ja uhke monumentaalkunstiteos, mälestusmärk Umsiedlungile. Mõisa pererahva Eha ja Tõnis Kaasiku tellimusel valmis mälestusmärk Hitleri-Saksamaa ja Nõukogude Liidu salasobingu tulemusel ja sõja pelguses toimunud baltisakslaste ümberasumisele. Kohalike ja külaliste teavitamiseks on olemas info eesti, saksa, vene ja inglise keeles. Mälestusmärk on kingitus saja-aastasele Eesti Vabariigile ja tänutäht baltisakslaste panusele. Eesti Vabariigi vundamenti aitasid laduda arvukad baltisakslaste põlvkonnad, selle loomise eest võitlesid nad ka Vabadussõjas ja nende toetust oleme tundnud ka riigi taasülesehitamisel, meenutas Kaasik.

Tõnis Kaasik on olnud väga hea koostööpartner Muinsuskaitseametile ning mõisa härrastemaja restaureerimise järel sai ta 2010. aastal Muinsuskaitseameti parima koostööpartneri ja 2011. aastal Ida-Virumaa tegija tiitli.
Tõnis Kaasik on Saka mõisa ja selle osaks olevat mälestusmärgi projekti vedanud ja rahastanud, on olnud tõeline kultuurisõber. Toila vald oli üks nendest, kes tegi 2018. aastal kultuuriminister Indrek Saarele ettepaneku Tõnis Kaasiku tunnustamiseks.

15. jaanuaril 2018. aastal pälvis Saka mõisa omanik hr Tõnis Kaasik “Kultuurisõber 2018” tunnustuse seoses tähelepanuväärse tegevusega baltisakslaste rolli teadvustamisel Eesti kultuuriloos ning seotud mälestusmärgi “Umsidelung” avamisega Saka mõisas.
Kultuurisõbra tiitli pälvib onorganisatsioon või isik, kes on eelnenud aasta jooksul andnud ulatusliku mõjuga panuse kultuurivaldkonda.
Hea meel on ära märkida veel üks Tõnis Kaasikule omistatud tiitel. 14. märtsil 2019. aastal Kultuurikatlas toimunud galal kuulutati välja EY Eesti aasta ettevõtja 2019, kelleks valiti Ecometal omanik Tõnis Kaasik. Žürii pidas tunnustuse vääriliseks Tõnis Kaasiku tugevat isiklikku missioonitunnet puhtama keskkonna loomise nimel, luues läbi oma ettevõtte põhitegevuse väärtust seal, kus seda enim vaja on. Tema rajatud Ecometali puhul on märkimisväärne, milline mõju võib Eesti ettevõttel olla ka väljaspool siinseid piire, kogu Läänemere regioonile.


Eve East
Vallavanem
FOTO: Matti Kämärä / Põhjarannik

No comments:

Post a Comment