Monday, April 8, 2019

Operaatorineutraalne ja kiire internet Kohtla-Nõmmel


Elektrilevi on alustanud operaatorineutraalse internetivõrgu rajamisega Kohtla-Nõmmele ning Toila Vallavalitsus on selleks 05.03.2019 toimunud istungil väljastanud projekteerimistingimused. Elektrilevi esmasesse valikusse sattus Toila vallast just Kohtla-Nõmme alev, kuna seal on olemas hea õhuliinide ja elektripostide kattuvus, kus isiklikud kasutusõigused võrgu haldamiseks on üldjuhul juba olemas ning see muudab täiendava võrgu rajamise ja ka edaspidise hoolduse lihtsamaks. Väljastatud projekteerimistingimuste kohaselt tuleb visuaalse reostuse vältimiseks projekteerida maksimaalselt elektrooniline side maa-aluse kaablina kohtades, kus on see on võimalik ja otstarbekas.

Elektrilevi soovib viie aasta jooksul kiire interneti võrku ühendada ligi 100 000 hoonet ja viia valguskaabli tehnoloogial põhineva sidevõrgu kõikidesse Eesti maakondadesse. Avatud ehk operaatorineutraalse võrgu kaudu saavad internetiteenust osutada võrdsetel tingimustel kõik sideoperaatorid. Sidevõrgus saavad võimaluse ka need telekomettevõtted, kellel endal puuduvad ressursid võrgu ehitamiseks, kuid kellel on siiski soov klientidele kvaliteetset sisuteenust pakkuda. Operaatorineutraalse võrgu rajamine loob ka soodsama keskkonna uute teenusepakkujate tekkeks ning seeläbi kogu sideturu elavdamiseks. Tänased kogemused kinnitavad ka teenuse lõpphinna vähenemist, kuna erinevad operaatorid saavad võrdsetel alustel hakata konkureerima kohtades, kus seni ei ole see võimalik olnud. Tarbija võidab nii paremas kvaliteedis kui teenuse hinnas.

Reaalne ehitus võib alata juba 2019. aastal ning lisaks Kohtla-Nõmme alevile kaasatakse ka Roodu ja Kohtla küla. Perioodil 2019-2023 on Elektrilevil plaanis luua Toila vallas 1204 ühenduse võimalust Altkülas, Järve külas, Kaasikaia külas, Kaasikvälja külas, Kabelimetsa külas, Konju külas, Kukruse külas, Martsa külas, Ontika külas, Peeri külas, Pühajõe külas, Saka külas, Servaääre külas ning Toila ja Voka alevikes.

Sõltumata plaanidest tasub Elektrilevile esitada sooviavaldus oma majapidamise kiire interneti võrgu ühendamiseks, vt https://www.elektrilevi.ee/et/kiireinternet


Mehis Luus
mehis.luus@toila.ee




No comments:

Post a Comment