Monday, May 4, 2020

Naksitrallid eriolukorra valguses


Selle aasta kevad on tulnud teisiti. Me oleme silmitsi eriolukorraga, mis kehtestati juba märtsi keskpaiku. 

Kodanikuna on mul kohustus riiklikku eriolukorda järgida. See on esmane kogemus, mis on nõudnud minult kui emalt ja töötajalt oskuslikku ajaplaneerimist ning paindlikkust igas mõttes. Vastutan oma lapse õpitegevuse eest. Hommik on see, kus vaatame üle oma päevaplaanid, nii lapse kui minu enda lasteaiaõpetaja töökohustused. Lisaks on päevaplaani vaja planeerida ka kodused toimetused. Kindlasti liikumine värskes õhus ja oma vaimse tervise eest hoolt kandmine.

Antud olukord on kasuks tulnud, et väljuda igapäevarutiinist ja mõnes mõttes raputanud lahti ka mugavustsoonist. Peab olema palju leidlikum ja loovam. Oskus hoida kontakti ja sidet lastevanematega. On vanemaid, kes soovivad lähedasemat ja otsesemat kontakti. Kasvõi facebooki messengeris vastamine. Lisaks toimus meeskonnas paarilise vahetus. See on hetkes omamoodi olukord nii lapsepuhkuselt tööle naasvale kui teda asendanud õpetajale. Tunnen, et pean olema ise tugev ja eeskujuks, et olla toeks mõlemale- õpetajale, heale meeskonnakaaslasele, keda ootavad uued väljakutsed ning kriisisituatsioonis tööd alustavale kolleegile, et aidata luua temalgi antud olukorras positiivne kontakt vanematega. Ka vanematele tagasiside ja selgitustöö on olnud väga tihe. 

Lõime Trallide rühma distantsõppeks facebooki kinnise grupi. Seal saame vanematega suhelda. Hetkel on see väga oluline, sest kindlasti oli vanematel raske kodukontori töö ühildamine koolilaste koduõppe toetamisega. Pakume välja erinevaid tegevusi, kuidas kodus toetada või arendada oma lasteaiaealist last. Tegevused on planeeritud vastavalt eale ja lähtuvalt ealistest oskustest nt. väike trall saab kodus olla abiline ja valmistada vanemaga tervislik salat või võileib; looduses ringi jalutades kujundada loodusmaterjalist tähti; olla loov ja filosofeerida teemal, millises kohas ja miks Aluoja juga kiiremini voolab... Aiatöödega seotud vanemad saavad lapsega panna kõrvitsaseemned mulda, korteriinimesed ajatada sibulapealseid aknalaual. Kuna lasteaias otsustasime kasvatada eri sorti kõrvitsalisi, siis Trallid said ülesandeks kasvatada suvikõrvitsat. Me oleme väga rõõmsad, et vanemad on ideed toetanud ja esimesed seemned on juba mulda pandud. Jääb vaid oodata, et taimed sirguvad suured ja tugevad ning saame need mõne aja pärast lasteaia õuealale kõrvitsaliste kasvupaika istutada. See kõik on avastusõpe ka ühele 4 aastasele.

Õpetajana olen väga rahul, et vanemad on olnud tegevustes loovad, ei olda kinni etteantus, vaid on ise leidlikud koduseid vahendeid leidma nt. plastiliin, paber, toiduained... Vanemad postitavad laste poolt algatatud tegevusi ja vahvaid ettevõtmisi. Palju tegutsetakse looduses. Samuti kaasatakse lapsi kevadistesse välitoimetustesse. Aktiivselt toetatakse tantsukooli tantsude ning kavade õppimist ja seda ikka 4 aastase fantaasiat arvestades. Väga vahva ettevõtmine oli Ively emal, kes meisterdas lapsega koju väikse väliköögi. Siiralt teeb rõõmu, et see, mida toimetame lasteaias, seda toetatakse ja rakendatakse ka koduses keskkonnas. Õpetajana saan aru, et tegelikult lapsed igatsevad lasteaeda tulemist ja kohtumist oma sõprade- ja mängukaaslastega. Õppisin tegema videot. Kuna vahetult enne kriisiolukorda käis külas Pipi Triinu Nõmmiste ja rääkis oma tantsuhobist ja tantsis koos lastega siis arvasin, et see on lastele heaks meenutuseks, kuidas meil üheskoos oli koos vahva lasteaiapäev! Valmis tore video ja see sai postitatud Trallide facebooki gruppi.

Ma ei saa öelda, et selles olukorras olen kodukontoris aga distantstööl küll. Palju on tegevust arvutis. Olen palju oskuslikum ja pidanud arendama endas digipädevusi, mis ühelt poolt tulnud vajadusest tütrel koolitükke omandada kui minul vajadusest lasteaia tegevusi põnevamaks muuta. Paarilisega oleme igati valmis uuteks väljakutseteks ja arenguteks. Selleks olen tutvunud erinevate üleslaetud veebiseminari linkidega ja paariline osales robootikaalastes veebinarides. Olen ennast rohkem kurssi viinud robootika vahenditega ja koostanud õppemängu. Avatud tunniks koostanud õuesõppetegevuse konspekti. 

Meie aastaprojekti teemaks oli väärtuskasvatus. Projekti lõppfaasi oli planeeritud teeõhtu vanavanematega, mis kahjuks eriolukorra tõttu pidi ära jääma. Projekti esitlus tuli seetõttu ümber mõelda. Kaasasime lapsevanemaid projektiesitluse kokkuvõttesse: kasutada videoülesvõtet, lapsesuud ja joonistusi. Lisaks olen toimetanud laste arengukaartide - ja mappidega. Tegelenud enesenalüüsiga ja muude jooksvate dokumentidega. Tundub põnev osaleda esimesel Toila valla lasteaednike ühisel koosolekul Zoom-i keskkonnas.
Hetkel pean ka väga oluliseks rühmameeskonna tööd ja omavahelist suhtlemist. Ilma selleta oleks väga raske toimetada. Oluline on info vahetamine ja ettepanekute tegemine ja teostamine. Kuna mina viibin nö eesliinil kriisirühmas, siis paariline toimetab rühma juures välitöödel. On rohkem aega nendeks tegevusteks, mida varem laste kõrvalt oli raske teha või lükkusid mingitel asjaoludel edasi.

Siinkohal tänan Trallide lapsevanemaid väga mõistva suhtumise eest ja hoolimata raskustest toime tulla argipäevas ilma lasteaia toeta. Kriis on olnud kõigile esmane kogemus ja nõudnud osapooltelt lisapingutusi. Kuid nagu öeldakse, mis ei tapa, teeb tugevaks! Ja kuidas vanemad on suutnud kodus toime tulla, leidnud lahendusi last kodus hoida seades esikohale lapse ja oma pere tervise, see on suure tänu vääriline. Ootame juba siiralt, et saaksime naasta Naksitrallide lasteaia päeva tavarütmi! Lasteaed ilma laste naeru ja kilketa pole õige lasteaed!


Mõtted pani kirja Trallide õpetaja Jaana Koppel
Fotod: Trallide lapsevanemad













1 comment:

  1. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (eralaen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete