Monday, May 4, 2020

Toila valla heakorraeeskirjadest



Toila valla igal inimesel, perekonnal ja ettevõttel on oma lugu, kuidas ja miks sai Toila vallast tema kodu- või tegutsemiskoht. Igal perel ja ettevõttel on omad kombed, traditsioonid, elu- ja tegutsemisviis. See kõik rikastab meie kogukonda.
Ühise territooriumi kasutamisel selliselt, et Toila vald oleks jätkuvalt piirkonna hinnatuim kodukoht meile ja ahvatlev uutele oma kodukoha otsijatele, on oluline mõningaid tegevusi ühiselt koordineerida.
Selleks, et naabritevahelised suhted ei tekitaks arusaamatusi, et lemmikloomad pakuksid rõõmu ega satuks inimeste pahameele keskmesse, et meie kodukoha teeksid eriliseks kaunid rohealad ja põlispuud, et kalmistutel säiliks ajalooline hõng, et meie hoiakud oleksid keskkonnasäästlikud, et meie käsi tõrguks prügi kuhu juhtub maha pillama ja prügi ei risustaks meie maad, et meie kogukonna tegevused oleksid kooskõlas Toila valla seatud eesmärkidega, on Toila vallas kehtestatud eeskirjad, mille järgimine kujundab ühtse tegutsemisviisi ning on kõigile era ja juriidilistele isikutele kohustuslikud. Teeme siinkohal meeldetuletava ülevaate Toila vallas kehtivatest eeskirjadest.


Toila valla heakorraeeskiri (vastu võetud 22.08.2018 nr 20)
Heakorraeeskiri on kohustuslikuks täitmiseks kõigile Toila valla territooriumil elavatele, viibivatele ja tegutsevatele isikutele ning kinnis- või vallasvara omanikele ning selle eesmärgiks on tagada vallas heakord ja puhtus.
Heakorraeeskirjas kasutatud mõiste kinnistu on kinnistusraamatusse iseseisva üksusena kantud kinnisasi (maatükk), hoonestusõigus, kasutusvaldus, korteriomand, korterihoonestusõigus, muud võimalikud seadusjärgsed kasutused, samuti katastriüksus ja reformimata riigimaa.
Hooldusala on kinnistuga või krundiga külgnev maa-ala kuni kõnni- või sõiduteeni.
Kinnistu omanikud võivad olla eraisikud, korteriühistud, asutused, ettevõtted, maaomanikud, garaažiühistud, aiandus- ja suvilaühistud ühiselt ja eraldi iga krundi omanik, omavalitsus ja riik.

Heakorratööde loetelusse lisagu kinnistuomanik järgnevad heakorraeeskirjas nimetatud tööd, mis on heakorraeeskirjas nimetatud: niitma maatulundusmaal ja sihtotstarbeta maal rohtu vähemalt üks kord aastas peale jaanipäeva hiljemalt 1. septembriks; niitma kinnistul ning selle hooldusalal rohtu vähemalt üks kord kuus suveperioodil: pügama hekki, kärpima puud ja põõsad, mis kasvavad väljaspoole kinnistu piire ja varjavad liikluskorraldusvahendi, takistavad jalakäija, jalgratturi või sõiduki liiklust, puhastama kinnistu võsast; ettevõtte omanik on kohustatud korraldama äri- ja tootmismaal rohu niitmise selliselt, et rohu kõrgus ei ületa 15 cm; tiheasustusaladel koristama varisenud puulehed kõnniteelt, alevis ja alevikus haljasaladelt; hoidma kinnistu ja hooldusala puhtad prahist, lumest ja jääst ning vajadusel teostama libedusetõrjet. Lumetõrje teostamisel ei tohi loopida lund sõiduteele; kinnistu reostamisel või risustamisel on reostaja või risustaja kohustatud selle puhastama. Kui reostajat või risustajat ei ole võimalik kindlaks teha, peab ala korrastama selle omanik.
Lisaks tuleb kinnistul olevate kuivenduskraavides tagada tõrgeteta veevool; tagama kasutusel mitteoleva ehitise hooldamise, sh tagama ehitise ja sinna juurde kuuluva kinnistu heakorra ning vältima hoone varisemisohtlikkuse, sulgema sissepääsud hoonesse ja kinnistule; tiheasustusaladel tagama hoone aadresskoha õige tähistuse.
Toila valla heakorraeeskiri käsitleb valla kohustusi, avaliku koha heakorra nõudeid, mootorsõiduki omanike ja kasutajate kohustusi, nõudeid küttekoldevälise tule tegemist, loomapidamise nõudeid, müügikoha omaniku kohustusi, ehitustegevusega kaasnevaid nõudeid heakorra tagamisele, põllumajandus-, metsandus- ja veoettevõtja, tehnovõrgu omaniku kohustusi. Välja on toodud heakorranõuete täitmist tagavad keelud
Hea on tõdeda, et valdavalt hoiavad meie kogukonna inimesed ja ettevõtted oma territooriumi korras. Kui siiski korduvatele meeldetuletustele ei hoolita kinnistu ega ümbruskonna ilmest on omavalitsusele õigus heakorra tagamiseks kehtestada koormatis ning määrata rahatrahv.
Kui igaüks meist hoiab oma valdused korras, siis ei häiri ka naabrite tegemata jätmised.

Tiheasustusalal üksikpuude raieloa andmise tingimused ja kord (vastu võetud 22.08.2018 nr 22)
Kõrghaljastus on kinnistu osa ja selle korrashoiu eest vastutab kinnistu omanik. Raieluba saab taotleda kinnistu omanik või tema esindaja volituse alusel.
Kui raieluba soovib taotleda korteri- või muu ühistu tuleb taotlusele lisada vastava ühistu pädeva organi nõusolek, kaasomandis oleva kinnistu puhul on vajalik kõigi kaasomanike nõusolek.
Võra kärpimiseks kuni 50% ulatuses ei ole raieluba vajalik. Muinsus- , vee- ja looduskaitse alal oleva puu raieloa taotlemiseks on vajalik vastava ametkonna nõusolek.
Paneme siinkohal omanike südamele, et enamus meie läheduses kasvavad kõrged puud võivad olla vanemad kui meie esivanemad ning puu langetamine hoolikalt läbi mõelda.
Soovitame esmalt konsulteerida asjatundjaga ning kaaluda puude kujundamist võra kärpimisega. Kui puu langetamine on hädavajalik leida võimalus istutada uus puu.
Raieloa taotlusele, kuhu on märgitud puude arv ja nimetus, põhjendus raieks, tuleb lisada asendiplaan, kus on märgitud puu kasvukoht.

Koerte ja kasside pidamise eeskiri (vastu võetud 22.08.2018 nr 21)
Eeskiri sätestab koerte ja kasside, kui lemmikloomade pidamise korra Toila valla territooriumil ning ei ole vahet, kas lemmikuid võetakse enda juurde elama tihe- ja hajaasustuspiirkonnas.
Lemmikloomade pidamisel lähtutakse headest tavadest, loomakaitseseadusest, loomatauditõrje seadusest, veterinaarkorralduse seadusest ja muudest loomapidamist reguleerivatest õigusaktidest.

Meie vallas kehtivas koerte ja kasside pidamise eeskirjas nimetatud olulised mõisted on lemmiklooma omanik/pidaja – isik, kellele lemmikloom kuulub või kes õigussuhte alusel omanikuga vastutab viimasele kuuluva lemmiklooma eest.
lemmikloom – inimese isiklikuks meelelahutuseks, seltsiks või vara valvamiseks peetav või neil eesmärkidel pidamiseks mõeldud loom.

Tuletame meelde olulisemad kohustused, mis inimene looma võttes endale seab: loomale tuleb tagada võimalus rahuldada liikumisvajadust; lemmiklooma on lubatud pidada loomapidajale kuuluvas või tema valduses olevas ehitises, korteris, eramus, kinnisel, piiratud või tähistatud territooriumil(tarastatud hoovid,aiad jne välja arvatud rõdud ja lodžad) nii, et oleks välditud inimestele või loomadele kallaletungi võimalus ning kaaselanike rahu rikkumine; kinnistu sissepääsu juurde paigaldada hoiatussilt; loomaomanik peab tagama operatiivtalituste ja postiljonile ohutu tööülesannete täitmise tema kinnistul; korterelamus ja selle territooriumil juhinduma lisaks korteriühistu põhikirjast; lemmikloomale panema kaelarihma omaniku andmetega ja paigaldama kiibi; järgima looma tervislikku seisundit ja vaktsineerima looma marutaudi vastu;
Kui koera peetakse ketis, koeraaias või kinnises ruumis peavad tingimused vastama loomakaitse seaduse nõuetele; loomaomanik peab tagama lemmikloomale piisavalt toitu ja vett.
Avalikus kohas tohib lemmiklooma jalutada rihma otsas ja koeri vajadusel suukorviga. Loomapidaja peab tagama, et lemmikloom ei rikuks avalikku korda (sh öörahu) ega ohustaks kaaskodanikke, nende vara ja teisi loomi.
Lemmikloomaomanik kannab täit vastutust oma looma tekitatud varalise või tervisekahjustuse korral, kui see tuleneb nimetatud eeskirja rikkumisest ja ei ole seotud olukorraga, kus koera kasutatakse õigusvastase tegevuse takistamiseks.
Paneme kõigile loomasõpradele südamele, et uue lemmiku võtmisel mõeldaks hästi läbi, kas on piisavalt aega ja tahtmist koera koolitada ja talle liigiomast tegevust pakkuda Iga koeraomaniku kohustus on avalikus ruumis viibides ära koristada koerajunnid.
Koerte ja kasside pidamise eeskiri kehtib ka kassipidajatele. Ka kassid peavad olema oma pere territooriumil, neid ei või lihtsalt ilmapeale hulkuma lasta. Kõik me teame, kui valjuhäälselt pidutsevad kassid, mispeale ümberkaudsed koerad haukuma hakkavad. Kassid tuleb vaktsineerida ja kiibistada, kui ei tegeleta tõuaretusega, tuleks kassid steriliseerida. Kassid ei või käia laste liivakastides kakal ega naabri uksi, peenraid ega autode rehve täis pissimas.
Korteri-, aiandus-, suvila-, garaaži- ja muudes ühistutes peaksid lemmikloomade pidamise reeglid olema reguleeritud põhikirjas ning üldkoosolekute otsustes.
Kassid ja koerad ei kao inimeste ühiskonnast ilmselt niipea ning naabrite omavaheliste kaebamiste ja riidude asemel koerte haukumiste pärast tasub leida koos lahendus. Koerte haukumise ohjeldamiseks on mitmeid abiseadmeid, mida koeraomanik saab kasutada ja inimestele on saadaval erinevaid müra summutavaid vahendeid, mida uneajal kasutada.
Üldiselt võtab inimene lemmiklooma ikka endale või oma perele ja naaber ei pruugi seda vaimustust jagada.
Hulkuvad lemmikloomad viiakse loomade varjupaika, mis on lemmikloomale traumeeriv kogemus, hea peremees ei peaks oma loomale seda põhjustama.
Põllumajandusloomade pidamist reguleerivad Eestis vastavad õigusaktid.

Toila valla jäätmehoolduseeskiri (vastu võetud 28.11.2018 nr 37)
Toila valla jäätmehoolduseeskiri on kehtestatud jäätmeseaduse ning pakendiseaduse nõuete täitmiseks ja täpsustamiseks, et tagada Toila vallas puhas ja tervisele ohutu elukeskkond ning vähendada jäätmete koguseid ning soodustada jäätmete taaskasutamist.
Jäätmehoolduseeskirjas kasutatud mõisted -
jäätmed – mis tahes vallasasjad, mille valdaja on ära visanud, kavatseb seda teha või on kohustatud seda tegema;
suurjäätmed – suuregabariidilised ja rasked jäätmed, mida ei ole võimalik nende mõõtude, massi või mahu tõttu paigutada kogumisvahenditesse nagu näiteks mööbliesemed, vaibad ja madratsid. Suurjäätmetena ei käsitleta autovrakke, autoosi, sh autorehve, ehitus- ja lammutusjäätmeid, ja elektri- ja elektroonikaseadmete jäätmeid sh külmikuid, elektripliite, pesumasinaid ja telereid jm tootjavastutusega hõlmatud jäätmeid
jäätmetekitaja – isik või seaduse alusel asutatud muu asutus, kelle tegevuse käigus tekivad jäätmed, või isik, kelle tegevuse tulemusel jäätmete olemus või koostis muutub;
jäätmevaldaja – jäätmetekitaja või muu isik või seaduse alusel asutatud muu asutus, kelle valduses on jäätmed. Jäätmevaldaja korraldatud jäätmeveo tähenduses on ka korteriühistu, aiandus-, garaaži-/hooneühistu, selle puudumisel aga selle kinnisasja omanik, millel asub suvila-, elu- või äriruum.
Kinnistul või krundil tekkivad jäätmed, mida ei saa kohapeal taaskasutada, tuleb koguda liigiti. Taaskasutatavad jäätmed tuleb liigiti koguda selleks ettenähtud jäätmemahutitesse, taaskasutatavate jäätmete liigiti kogumisest ülejäänud segaolmejäätmed tuleb koguda selleks ettenähtud jäätmemahutitesse.
Toila vallas on asulates ja külades pakendi, paberi- ja papi ning taaraklaasi kogumiskonteinerid.
Toila vallas toimub korraldatud jäätmevedu, ning kõik majapidamised loetakse automaatselt jäätmeveoga liitunuks. Veograafikut saab iga kinnistuomanik jäätmevedaja e-teenuskeskkonnast jälgida. Jäätmeveost vabastamise tingimused on kirjeldatud eeskirjas.
Jäätmehoolduseeskirjas käsitletud teemad on: jäätmehoolduse korraldamine, jäätmete kogumine ja sortimine, korraldatud jäätmevedu ja jäätmete vedu, jäätmete kõrvaldamine, tervishoiu ja veterinaarjäätmete käitlemise nõuded, ehitusjäätmete käitlemise kord. Juhised ja selgitused on ühismahutite kasutamise, mahutite klassifikatsioonide, ohtlike, suuremahuliste jäätmete käitlemise kord.
Ohtlike jäätmete kogumiskohad on Voka ja Toila jäätmemajas, Kohtla-Nõmme kogumiskohas, Järve küla jäätmejaamas.
Ohtlike jäätmete loetelu ja vastuvõtmise kohta on informatsioon valla kodulehel.
Selgituseks, et Voka jäätmemaja on Voka korteriühistute elanike olmeprügi ja liigiti sorteeritud jäätmete kogumiskoht. Muu prügi näiteks ehitusjäätmeid sh korteri või maja remondijäätmeid, betoonitükke, mööblit, peegleid, kasvuhooneklaasi ja muud sarnast ei või tuua jäätmemajadesse.
Järve küla jäätmejaamas vastuvõetavate jäätmete ja vastuvõtuaegade kohta on informatsioon valla kodulehel.
Selgituseks, et suuri konteinereid valla poolt asulatesse ei tellita. Suurjäätmete ära vedamiseks saab tellida piirkonna prügiveo ettevõtte auto kinnistu juurde. Täpsem info prügiveo ettevõtte kodulehelt.
Jäätmed, mis ei ole korraldatud jäätmeveoga hõlmatud, peab prügivaldaja ise viima prügilasse.
Toila valla jäätmehoolduseeskiri annab vastused jäätmetega seotud küsimustele ja selgitab kaasaegse prügimajanduse põhimõtteid ja nõudeid.
Keskkonnasäästlik ja vastutustundlik jäätmete majandamine olgu meie kõigi elulaad!

Toila valla kalmistute kasutamise eeskiri (vastu võetud 23.05.2012 nr 33)
Toila valla kalmistute kasutamise eeskiri sätestab Toila valla omandis olevate Toila ja Pühajõe kalmistute haldamise ja kasutamise korra.
Kalmistute kasutamise eeskirjas käsitletud teemad muu hulgas on kalmistu heakorra nõuded, hauaplatsi suurus ja hauaplatsi eraldamine, hauaplatsi kasutamise tähtaeg ja selle pikendamine, matmine, hauaplatsi kujundamine ja hooldamine, hooldamata hauaplatsi arvelevõtmise ja taaskasutusesse andmise kord, hauatähise ja piirde paigaldamise, eemaldamise ja ümberpaigaldamise kord, muinsuskaitse nõuded.
Toila vallas kehtivate eeskirjade eiramisel on omavalitsusel õigus kehtestada koormatis ja määrata rahatrahv.
Kehtivad eeskirjad on leitavad valla kodulehelt ning aegajalt tasub meie vallas kehtivad eeskirjad üle lugeda. https://toila.kovtp.ee/eeskirjad-ja-korrad4







1 comment:

  1. Tere ja Tere tulemast Spotcapi ülemaailmsetesse laenuteenustesse. Minu nimi on Claudia Klein, olen laenuandja ja ka laenukonsultant.

    Kas vajate rahalist tugevdamist? kas vajate laenu erinevatel eesmärkidel? Kui vastus on jaatav, soovitan teil pöörduda minu ettevõtte poole | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | ja teie kontol on laen 24 tunni jooksul, kuna pakume suurepäraseid laenuteenuseid kogu maailmas.

    Pakume igasuguseid laenuteenuseid (eralaen, ärilaen ja palju muud), pakume nii pika- kui ka lühiajalisi laene ning lisaks saate laenata kuni 15 miljonit eurot. Minu ettevõte aitab teil mitmesuguste laenutoodete abil saavutada mitmesuguseid eesmärke.

    Me teame, et õigustatud laenu saamine on alati olnud tohutu probleem Üksikisikute jaoks, kellel on rahalisi probleeme ja kes vajavad selle lahendamist, on paljudel inimestel kõrgete intresside tõttu nii keeruline omakapitalilaenu saada kohalikest pankadest või muudest finantseerimisasutustest. määr, ebapiisav tagatis, võla ja sissetuleku suhe, madal krediidiskoor või muud põhjused.

    Enam pole ooteaegu ega stressirohkeid pangavisiite. Meie teenus on saadaval ööpäevaringselt - saate laenu ja teha tehinguid igal ajal ja igal pool, kus seda vajate.

    Pakume 24-tunnist maailmatasemel laenuteenust. Päringutele / küsimustele? - Saada e-kiri aadressile | spotcapglobalservices@gmail.com | või kirjuta meile WhatsApp: +4915758108767 | & Saate vastuse hetkega.

    Teie pere, sõbrad ja kolleegid ei pea teadma, et teil on vähe raha, lihtsalt kirjutage meile ja saate laenu.

    Teie rahaline vabadus on teie kätes!

    ReplyDelete